Vegan en biologische kunst: het bestaat!

Wanneer je denkt aan een betere wereld, duurzaamheid, natuurlijk en eerlijk gaat het heel vaak over eten, kleding en ondernemen. Hoe zit dat met de kunst? Een paar weken geleden viel mijn oog op drie prachtige werken aan de muur bij een goede vriendin. Mijn interesse was nog meer gewekt toen ik hoorde dat deze mooie werkjes niet alleen doen denken aan de natuur, maar ook nog eens volledig vegan zijn! Ik bracht een bezoek aan kunstenaar & moderne hippie Kiki Nadieh van MOS creative lab voor een diepgaand gesprek over haar bijzondere kunst.

Ik staar vanuit het raampje van haar atelier naar de hoge grote bomen die zachtjes heen en weer wuiven in de wind. Kiki beweegt gracieus tussen de stoelen en kistjes door en komt zitten met een warme kop thee. Gedroogde bloemetjes, oude vaasjes, een vintage stoel, spiegeltjes en hout; ik voel me tot rust sinds ik hier binnen ben. En ik bewonder Kiki.

“Mijn weg vinden was nog een heel proces”, vertelt ze lachend. Haar donkere krulletjes staan eigenwijs op haar hoofd en ze deelt kwetsbaar wat het betekent om in deze moderne wereld te kiezen voor een bestaan als kunstenaar. De kosMOS is haar wereld, haar inspiratie. Het was voor Kiki heel duidelijk toen ze begon: natuurlijke kunst, daar ligt haar hart. Alle materialen, van de lijsten tot aan de verf zijn duurzaam en vaak zelfs biologisch afbreekbaar.

“Ik krijg zoveel inspiratie uit de natuur, alles is uit haar ontstaan. Ze verdient het om daar iets voor terug te krijgen.”

moderne hippies - vegan kunst1

moderne hippies - vegan kunst4

Hoe wil jij mensen inspireren met jouw kunst?

“Ik wil mensen meenemen op hun eigen innerlijke reis. Een abstract schilderij is een reis waar jij zelf de route en de bestemming voor bepaalt. Het spreekt tot de verbeelding en verbeelding brengt creativiteit. Die creativiteit buigt zich op veel verschillende manieren. Zo biedt kunst veel verschillende perspectieven. Kunst geeft antwoorden op bewuste maar ook onbewuste vragen. Bij het aandachtig bekijken van kunst komen inzichten die met woorden soms niet te vatten zijn. En laten we het stilistische oog niet vergeten. Je interieur is een reflectie van je karakter, je interesses en stijl. Ik wil laten zien dat een schilderij meer is dan iets moois in je interieur en niet alleen voor de echte kenners is, maar juist voor iedereen. Ik wil kunst op een natuurlijke manier weer tot een grotere doelgroep laten spreken.”

Terwijl Kiki vertelt, vraag ik mij af waarom ik hier nog niet eerder zo bij heb stilgestaan. Sinds ik bewuster leef en let op plastic zakjes tijdens het boodschappen doen was er nog nooit in mij opgekomen waar verf van is gemaakt of wat voor materialen zitten in een mooi schilderij, een lijst met prints of die gave poster in een houten lijst die ik sinds vorig jaar aan de muur heb.

Wat maakt jouw kunst vegan?

“Als mens, kunstenaar en reikitherapeut is de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron. In mijn creatieve leven ben ik altijd al gefascineerd geweest door kleuren, vormen en texturen van de natuur en de invloed die ze heeft op onze geest. Vanuit die liefde creëer ik ronde schilderijen met de mooiste groene materialen.

En niet alleen in mijn inspiratie speelt de natuur een hoofdrol, ook in mijn materiaalkeuze. Zo werk ik met Ecor – karton dat aanvoelt als hout, verkregen uit landbouwvezels en kantoor- en bosafval. Gewoon papierafval uit jouw kantoor. Afval dat normaal gesproken wordt verbrand of gestort, wordt nu omgezet in een sterk en veelzijdig materiaal. Een grondstof die keer op keer weer te recyclen is. De lijsten om de schilderijen worden gemaakt van afvalhout en heb ik zelf ontwikkeld met hergebruik als doel. Zo kan je ook een nieuw kunstwerk laten maken dat past in je gekochte lijst én dragen we bij aan het no waste beleid.

Ook ben ik een samenwerking aangegaan met Fairf. Zij ontwikkelen milieuvriendelijke en natuurlijke verf in een fabriek die draait op opgewekte energie van zonnepanelen en maken het belangrijkste ingrediënt van verf, de binder, van gerecycled sloophout. Daarnaast gaat ook nog een deel van de opbrengst van een pot Fairf naar creatieve ondernemers in ontwikkelingslanden en wordt een bestelling via de webshop per fietskoerier bezorgd.”

moderne hippies - vegan kunst

moderne hippies - vegan kunst6

Waarom is natuurlijke kunst zo anders dan ‘gewone kunst’?

“Het voelde voor mij heel logisch om de natuur, mens en het milieu mee te nemen in mijn verhaal. Niet alleen door de materialen, maar ook door mijn ronde vormen. Rond is een vorm die veel beter bij ons past en veel natuurlijker aanvoelt. Zij verbindt, is het centrum, maar ook het grote geheel. Deze zachte vorm heeft een kalmerende uitstraling. Zo is de aarde rond, zo is een MOS schilderij rond. Het leuke aan mijn ronde werken is dat ze ook steeds te draaien zijn. Zo blijft het schilderij je steeds weer opnieuw verrassen.”

Was het moeilijk om te kiezen voor een kunstenaarsbestaan?

“De keuze, nee. Het bestaan? Absoluut. Je hart volgen voelt zo ontzettend goed, al staat daar het bestaan lijnrecht tegenover. Met een onzekere grond onder mijn voeten voel ik me erg kwetsbaar, vooral als creatieve geest. Mijn intuïtie is mijn grootste machine, waardoor mijn werk heel erg persoonlijk en dichtbij voelt. Als introvert voel ik mij heel erg op mijn gemak in mijn atelier, waar ik uren verdwaal in gedachten en verhalen vertel via het schilderen, maar blijf ik het lastig vinden tot een groter publiek te spreken. Hierdoor blijft het kunstenaarsbestaan moeilijk voor mij. Kunst is en blijft altijd kwetsbaar, want het is een expressie van de maker, maar het leven van een kunstenaar is absoluut voor mij bedoeld.”

moderne hippies - vegan kunst3

Ik glimlach naar haar. Ze beweegt haar kwasten over de ronde vorm die voor haar ligt en giet intuïtief de verf over haar houten “doek”. Diep verbonden met de elementen geeft Kiki elk schilderij iets van zichzelf, allemaal anders en toch zo één. Ik vind het moedig als mensen zo innig kiezen voor hun eigen weg. Aarde, vuur en water komen samen in het werk dat voor haar ligt. Ik ben blij verrast dat zoiets moois voor mijn woonkamer ook nog eens volledig natuurlijk kan zijn!

Dat de wereld meer helpers nodig heeft is een feit. We verliezen soms haar schoonheid zo uit het oog. Vegan kunst vol emoties draagt bij aan de idealen die we kwijt zijn geraakt. Op de deel van een kleine boerderij staar ik met een gevulde ziel naar het schouwspel dat zich hier afspeelt. De namiddagzon vult de kleine ruimte met een goudgele gloed en de vogels geven buiten een concert. Ik ben diep onder de indruk van de herkenning die ik voel. Ik was vergeten hoe mooi onze kosmos kan zijn. Met mijn drukke leven in de stad, mijn volle agenda en verschillende projecten kan ik intens genieten van de rust die hier hangt. Kiki is op haar plek in haar atelier en met beheerste aandacht inspireert zij de wereld. Kiki maakt kunst.

Liefs, Hannah Sophia

Hannah Sophia reist als Visual Storyteller de hele wereld rond. Naast haar werk voor verschillende bedrijven, schrijft ze haar eigen verhalen en is ze momenteel bezig met een boek. Haar grote passie voor verhalen zie je terug op haar Instagram, waar al haar reizen door elkaar heen lopend een compleet verhaal vormen. ​

Meer mooie verhalen over kunst lees je hier.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.