ETEN

Recept: Suikervrije carrot cake

Iedereen weet diep van binnen dat suiker niet goed voor je gezondheid is. Naast het feit dat suiker dik maakt, zet het ook aan tot kanker en hartkwalen. Bovendien heeft suiker een verslavende werking. Een tijdje geleden zag ik deze toespraak (“De bittere waarheid over suiker”) van Professor Robert H. Lustig over de gevaren van suiker. Hierna heb ik mijn eigen suikerverslaving eens onder de loep genomen. Ik ontdekte al snel dat er zelfs suiker zat in producten waarvan ik het nooit had verwacht, zoals satésaus en augurken.

Impulsief als ik ben, besloot ik per direct, cold turkey stijl, af te kicken van dit verleidelijke ingrediënt. Nadat ik mezelf had ingelezen over de synoniemen van suiker, betrapte ik mezelf er al snel op in de winkel etiketten af te speuren op zoek naar een eventuele suiker incognito.

Sinds ik (bijna) geen suiker meer eet, merk ik dat dit veel voordelen heeft. Ik heb meer energie en de bekende after-dinner dip is er niet meer bij. Ik merk daarnaast dat mijn weerstand een stuk hoger is. Natuurlijk zondig ik wel eens, met name als ik op bezoek ben en er worden constant zoete lekkernijen op tafel gezet. Ik heb voor mezelf echter al een hele stap gezet door thuis zo min mogelijk suiker te gebruiken en het bevalt heel goed! Ik kan iedereen aanraden om het gebruik van suiker in ieder geval te matigen, je zult versteld staan hoe snel je de voordelen ervan merkt! Om jullie in de categorie “tussendoortjes” op weg te helpen deel ik deze week met jullie mijn recept voor een suikervrije healthy carrot cake. 

Suikervrije carrot cake

Ingrediënten

 • 250 gram volkoren tarwebloem
 • 15 gram baking soda
 • 115 gram kokosolie
 • 2 theelepels kaneel
 • Snufje (zee)zout
 • 100 gram walnoten
 • 90 gram dadels
 • 3 winterwortels
 • 3 rijpe bananen
 • 75 gram griekse of turkse yoghurt
 • 2 eieren
 • 200 gram roomkaas
 • Sap van 1/4 citroen
 • 5 theelepels ahornsiroop

Recept

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in en bestuif het met een beetje bloem. Doe de bloem, baksoda, zout, kaneel en fijngehakte walnoten in een kom en roer het door elkaar. Rasp boven een andere kom de wortels en meng deze met de in plakjes gesneden banaan. Verwarm ondertussen de kokosolie en roer de fijngesneden dadels hier doorheen. Kijk uit dat het niet gaat koken, het gaat erom dat de dadels even worden verwarmd. Giet het dadel-kokosolie mengsel over de geraspte wortels en banaan en mix dit fijn met de staafmixer. Voeg de yoghurt en de eieren toe en roer deze met een spatel door het beslag. Voeg als laatste in kleine porties het bloemmengsel toe. Verdeel het beslag over het cakeblik en bak de cake in circa 50 minuten gaar.

Meng voor het roomkaasglazuur de roomkaas met het citroensap en de ahornsiroop. Zodra de cake is afgekoeld kun je hem bestrijken met het glazuur. Strooi er naar wens wat walnoten overheen en smullen maar!

Zin in nog meer lekkers? Lees ook:

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.