Verbeter de Wereld // Een groener telefoontje

Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken. 

Bij Moderne Hippies ruimen we zwerfafval op, eten we geen tot minder vlees en hebben we groene stroom, maar… hebben we er ooit over nagedacht hoe we groener om kunnen gaan met onze mobieltjes? Aangezien we deze privé- en werkgerelateerd veel gebruiken, is dat wel zo belangrijk. Gelukkig werken we wel al veel vanuit huis, dus dat scheelt weer iets in de CO2 uitstoot.

KPN heeft mij uitgedaagd om eens bewust na te denken over mijn telefoongebruik. Hoe duurzaam is dat nou eigenlijk? Het eerste waar ik aan denk is hoe vaak ik mijn telefoon wel niet moet opladen. Voor het slapen gaan doe ik ´m altijd in de oplader, waardoor ´ie er de hele nacht in zit. Vervolgens raakt m’n telefoon tegenwoordig binnen no-time weer leeg, waardoor hij overdag wéér in de oplader moet. Daarnaast kwam ik laatst tijdens de grote voorjaarsschoonmaak een hele rits aan oude telefoontjes tegen. Zonde van al het materiaal wat ervoor gebruikt is en thuis maar ligt te niksen.

Oeps. Niet zo duurzaam allemaal… Tijd om daar iets aan te gaan doen! Het is wel een moeilijk iets: je telefoon en telefoongebruik ‘vergroenen’. Toch wil ik proberen in iedere handeling altijd een stukje groener en bewuster te zijn. Dat is belangrijk voor een duurzame wereld, niet alleen nu, maar zeker met het oog op de toekomst. Bij deze een paar ideeën:

1. Laad je telefoon op met groene energie

Wil je je gebruik vergroenen, dan kunnen we gaan overwegen onze telefoons niet in de muur te pluggen, maar in een plant, kookstel óf een ‘natuurlijke’ powerbank te doen – om maar iets te noemen. Er zijn inmiddels tig alternatieven gebaseerd op natuurlijke energie; het is alleen een kwestie van gewenning. De WakaWaka heeft een powerbank die compleet op zonne-energie draait. Daarnaast is de Bioo een briljant initiatief, waarmee je je telefoon iedere dag kunt opladen door middel van de energie die uit een plant komt. Leuk voor in de woonkamer! Hier kun je je telefoon namelijk ook ‘gewoon’ 2 tot 3 maal per dag helemaal mee opladen. Daarnaast bestaat er ook nog de CampStove: ideaal voor tijdens het kamperen, want daar laad je je telefoon mee op tijdens het koken. Het opladen zal in alle gevallen bovendien sneller gaan als je je telefoon in de tussentijd op vliegtuigmodus zet.

Wil je je telefoon toch in de muur pluggen? Haal je telefoontje én de oplader dan direct uit het stopcontact zodra de telefoon vol is. Zet je batterij vervolgens direct op de energiebesparende stand.

Ook doen:

Zet je beeldscherm minder fel. Zo verleng je de batterijduur: het grote, heldere kleurenscherm van een smartphone verbruikt namelijk veel energie. De kans dat je ‘m dan weer snel moet opladen wordt daarmee wat kleiner.

Laat Bluetooth en navigatie niet onnodig aanstaan. Zolang Bluetooth aanstaat, blijft de mobiele telefoon de hele tijd verbinding zoeken met een Bluetooth apparaat. Dit kost veel energie.

Probeer daarnaast minder vaak (automatisch) te synchroniseren. Voor het synchroniseren en updaten van e-mail, apps en sociale netwerken, maakt je telefoon vaak contact met het mobiele datanetwerk. Dit gebeurt vaak onzichtbaar, maar beïnvloedt de bereikbaarheid en snelheid van het toestel. Je kunt dit beperken door de frequentie van het aantal automatische updates te verlagen, ze helemaal uit te zetten of alleen (handmatig) te synchroniseren op het moment dat jij dat wilt.

2. Recycle by KPN

Ook veel oude telefoontjes in huis? Eigenlijk zo’n zonde! Mobiele telefoons zijn kostbaar en dat komt ook door de materialen die erin zitten. Er zit namelijk zelfs goud in. Daar moeten we natuurlijk zuinig op zijn. Je kunt direct bijdragen aan een beter milieu door oude telecomapparatuur terug te brengen naar een KPN winkel of retour te sturen. KPN wil namelijk graag oude, kapotte iPads en telefoons terug, om ze te kunnen recyclen.

Wist je dat…

KPN al vijf jaar tot de wereldtop op het gebied van klimaatbeleid en transparante rapportage behoort? Toch gaaf voor een Nederlands merk, daar ben ik eigenlijk wel trots op. Wat dit bijvoorbeeld betekent, is dat het elektriciteitsverbruik in het KPN netwerk daalt, ondanks innovaties als 4G en de groei van snel vast internet. Daardoor heeft KPN in vijf jaar tijd evenveel energie bespaard als het verbruik van 600.000 huishoudens op jaarbasis. Supercool toch? Nu ik dit weet heeft de groene kleur van KPN voor mij nu ineens een extra betekenis. Lees hier meer over de groene kant van KPN.

3. Bekijk het aanbod van telefoontjes

We houden allemaal van onze smartphone, maar helaas worden de meeste in slechte omstandigheden gemaakt, van materialen die niet goed zijn voor het milieu. Maar, dan is er altijd nog de Fairphone! Dit is een Nederlands initiatief om een smartphone zo eerlijk mogelijk te produceren. Niet voor niks is de Fairphone door Rank-a-Brand uitgeroepen tot de meest duurzame smartphone. Sinds 2011 steunt KPN de initiatiefnemers met de ontwikkeling van de Fairphone. Om het zo duurzaam mogelijk te houden, is de telefoon makkelijk te repareren. Fairphone staat voor eerlijke lonen in fabrieken, maar ook voor conflictvrije mineralen. Omdat Fairphone graag transparant is over het hele proces van het ontstaan van de telefoon, is deze ook verkrijgbaar met een transparante behuizing.

Toch vind ik het persoonlijk moeilijk om de overstap te maken van iOS naar Android. Dat komt bij mij omdat het voor een flink deel ook werkgerelateerd is. Wil je (ook) geen afscheid nemen van iOS? Kies dan voor een refurbished iPhone.

Wat je ook kunt doen:

Hergebruik je huidige smartphone door je contract te verlengen met een sim only abonnement. Per maand zal je abonnement dan ook nog eens zo’n 20 tot 30 euro per maand schelen.

Door middel van dit soort kleine stappen kunnen we op deze manier prima ons telefoongebruik zo echt een beetje vergroenen. Doe je mee?

Wat doe jij om je telefoongebruik te vergroenen?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met KPN. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken? Stuur ons dan gerust een mailtje.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.


Reageer ook