Verbeter de Wereld // Groen werken

Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken. 

Ik schrijf, fotografeer, organiseer evenementen, doe de marketing en nog zo veel meer voor Moderne Hippies. Daarnaast maak ik scripts, neem video’s op en bewerk ze voor mijn YouTube-kanaal. En naast dit alles, word ik geregeld gevraagd voor een freelance-opdracht, waarbij ik werk aan inspirerende content of strategische marketingplannen. Maar hoe ‘groen’ zijn deze werkzaamheden nou eigenlijk allemaal?

In mijn vorige artikel schreef ik hoe KPN mij had gevraagd om over mijn telefoongebruik na te denken. Nu vroeg KPN mij verder te kijken om te zien wat ik nog meer kan doen om ‘groener’ te leven. Want stiekem weet ik maar al te goed dat ik hier en daar lang niet zo groen ben, als ik zou willen zijn.

Ik heb als wens mijn werkzaamheden klimaatneutraal te maken. Je ziet dat veel meer bedrijven zich daar momenteel mee bezig houden; een trend waar ik alleen maar achter kan staan. Het gaat hier niet om ‘greenwashing'; het gaat hier echt om transparant kunnen zijn over je uitstoot en strategische keuzes maken voor een duurzame toekomst. KPN blijkt namelijk sinds 2015 al helemaal klimaatneutraal te zijn. Ik vind dat inspirerend en goed om te zien. Daarom ga ik nu ook op onderzoek uit: hoe groen zijn mijn eigen werkzaamheden eigenlijk?

Thuiswerken

Voor Moderne Hippies kan ik grotendeels vanuit huis werken. En dat is fijn, omdat ik tegelijkertijd voor persreizen voor Moderne Hippies veel op pad ben. Als ik dan een week of twee in Nederland ben, kan ik thuis voor mezelf snel structuur creëren, weer een beetje tot rust komen van alle indrukken en veel werk gedaan krijgen.

Ik heb geen auto, maar doe al bijna 30 jaar alles met de fiets en het openbaar vervoer. Ik heb dat nooit een probleem gevonden en vind het werkelijk van toegevoegde waarde om dit te blijven doen nu het nog zo makkelijk kan. Ik sta (thank god!) dus ook nooit in de file, waarmee ik brandstof en CO2-uitstoot bespaar.  Ik woon in de stad en heb eigenlijk alles in de buurt, waardoor ik heel veel met de fiets kán doen. Mijn afspraken zijn ook meestal in Amsterdam, waardoor ik daar ook met de fiets naartoe kan gaan.

Soms maak ik gebruik van het openbaar vervoer. Ik pas tegenwoordig bijvoorbeeld iedere week op de hond van m’n zus, en dan werk ik een dag per week dus vanuit háár huis. Daar ga ik met de trein heen. En soms heb ik een freelance-opdracht buiten Amsterdam. Zo heb ik 1,5 jaar in Utrecht gewerkt, waardoor ik altijd met de trein heen en weer moest. Niet ideaal, maar wel de groenste oplossing die er is, om er te komen. Ga je met de trein naar werk? Dan is het vanaf 25 km afstand al beter voor het milieu om thuis te werken!

Reizen

Maar tegenover het goede ‘thuiswerken’ staan mijn (pers)reizen, die voor veel CO2-uitstoot zorgen. Voor de mensen die me kennen: reizen is wie ik ben. Het zit in m’n identiteit. Ik zou dat niet los kunnen laten en het is inmiddels ook een groot onderdeel geworden van m’n werk. Het enige ‘positieve’ wat ik ervan kan maken, is dat ik geregeld de winters ontsnap, waardoor ik geen verwarming in Nederland hoef te gebruiken. Verder kan ik ervoor kiezen mijn vluchten te compenseren. Dit kan soms direct tijdens het boeken van je vliegticket, maar ook achteraf via verschillende milieu- en projectorganisaties. Dit laatste schijnt het beste te zijn. Goede opties daarvoor zijn bijvoorbeeld Trees for All of Cocomasur.

Ik heb nog nooit een vlucht gecompenseerd omdat ik altijd twijfelde of het wel effectief was. Is het niet een beetje dweilen met de kraan open? Wellicht wel. Geloof erin of niet, maar ik heb er inmiddels onderzoek naar gedaan en veel over gelezen (tip: De Correspondent schrijft er ook veel over!). Conclusie? Alle kleine beetjes helpen, dus als het kan: doe het. Als de zaken bij mij zo goed blijven lopen – waarbij mijn reizen alleen maar gaan toenemen – ben ik van plan iedere vlucht die ik maak, te compenseren. Dat is het minste wat ik kan doen.

Opslaan in de cloud

Een jaar geleden kocht ik een laptop met de grootste processor en geheugenopslag, want anders heb ik na een paar maanden al problemen met het opslaan van m’n bestanden. Ook m’n telefoontje moet een zo groot mogelijk geheugen hebben. Je wilt je niet voorstellen hoeveel foto’s ik voor Moderne Hippies moet maken én hoeveel videomateriaal ik tegenwoordig heb. Ik moet dus ook superveel bestanden opslaan.

Als archief heb ik twee externe harde schijven, waar ik veel mappen opsla die ik niet of nauwelijks meer hoef te gebruiken. Omdat de bestanden alleen maar toenemen, heb ik onlangs een abonnement genomen voor iCloud. Ik merk dat dat nog niet helemaal in m’n systeem zit, terwijl het eigenlijk veel beter voor het milieu zou zijn als ik me daar vanaf dit moment meer op zou gaan richten. Het scheelt immers in energiegebruik en hoe minder apparaten; hoe beter voor het milieu. Per apparaat scheelt dat grondstoffen, productie en energieverbruik. Een ander groot voordeel van de cloud is dat je thuis en onderweg op je telefoon, je tablet en je computer altijd bij je eigen bestanden kunt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat anderen erbij kunnen.

Ik betaal dus ook al voor de cloud, dus ben er wel al mee bezig. Ik heb er wel aan gewerkt, maar merk dat er nog werk aan de winkel is qua gewenning.

Bankieren

Dit jaar ben ik eindelijk privé overgestapt naar een groene bank. Ik was me er al een flinke tijd bewust van, maar had geen zin/’priori-tijd’ om de stap echt te gaan zetten en alles te regelen. Er komt immers een paar maanden van omschakelen en overstappen bij kijken. Maar zakelijk zit ik nog altijd bij dezelfde bank. En doordat ik privé ben overgestapt, weet ik gewoon dat er een paar maanden overheen gaan, voordat alles compleet geregeld is en gestroomlijnd loopt. Ik neem het mezelf kwalijk, maar weet ook dat ik dit wil doen in een tijd waarin ik bijvoorbeeld níet zoveel op persreis ben, zodat ik zeker weet dat alle betalingen goed gaan en ik het de eerste weken goed in de gaten kan houden. Het staat zeker nog op het lijstje en in íeder geval voor dit jaar. Ik moet het alleen nog wel gaan doen.

Gebruik van (veel) apparatuur

Voor alle werkzaamheden die ik doe, heb ik veel apparatuur nodig. Ik ben iOS gebruiker, dus heb een MacBook, iMac en iPhone. Alles synchroniseert dan ook zo lekker met elkaar en dat is voor mijn ‘snelle’ werk heel handig. Bovendien maak ik alle beelden zelf; ik wil unieke foto’s op Moderne Hippies en schiet al het videomateriaal voor YouTube zelf. Daarom heb ik diverse camera’s: een Canon 750D met diverse lenzen, een Canon G7x en een GoPro HERO5 Black. Ik ben een ‘gadget-lover’ en vind dit gedeelte heel leuk aan m’n werk. Ik houd ervan om te kijken hoe m’n nieuwe lens werkt of wat ik allemaal kan doen met m’n GoPro, maar groen of duurzaam? Nee, dat is het niet. Het is alleen wel onderdeel van m’n werk. Ik geef, verkoop of recycle de apparaten die niet meer aan mijn wensen voldoen. M’n mobiele telefoons kan ik inleveren bij de KPN winkel. De meeste Apple producten zijn na verloop van tijd echt ‘op’, deze zou ik dan ook allemaal inleveren bij de winkel. Sommige worden gereviseerd en opnieuw verkocht, en anders worden ze gerecycled (en soms krijg je er een cadeaubon voor terug). M’n fotocamera’s kan ik voor een vriendelijk prijsje sowieso doorverkopen via Marktplaats of een oproepje op Facebook. Op deze manier zorg ik ervoor dat m’n huis niet vol zit met oude apparatuur, wordt het een en ander gerecycled en in een nieuw product gebruikt of kan ik er een ander blij mee maken.

Zo zie je maar weer, ik ben er lang nog niet. Er is juist werk aan de winkel: ik wil nu echt zakelijk overstappen van bank, actief gebruik gaan maken van de cloud én m’n vluchten gaan compenseren. Maar, door er zo bij stil te staan, word ik me er wel goed van bewust. En dat is wat mij betreft altijd een eerste stap in de goede, groene richting.

Dus sta er eens bij stil en vertel: hoe groen zijn jouw werkzaamheden eigenlijk?

Liefs, Zoë

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met KPN. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken? Stuur ons dan gerust een mailtje.

6 reacties

Mariska Hoetmer -

Wij zijn 3 jaar geleden met de zaak overgegaan op groen en duurzaam werken, ik heb een kapsalon en wij zijn overgegaan op biodynamische producten wat in glas wordt geleverd en alumium dus beide reclyclebaar.
Ook hebben wij de wasmachine en droger weg gedaan daarvoor hebben we wegwerp handdoeken gemaakt van maisbladen.
Haarkleur producten ook op biodynamische organic basis.
Ons streven is om nog meer groen te worden👍

Zoë -

Wow, wat inspirerend om te lezen! Leuk dat je dit deelt Mariska, thanks!

Wendy -

Ha Zoë,
Leuk om te lezen en hier even bij stil te staan, herkenbare punten. Vroeg me af of de iCloud echt zoveel groener is dan een harde schijf? Is ook ergens opgeslagen en die servers geven veel warmte af enzo.

Zoë -

Goede vraag, Wendy!
Warmte/energie is er zeker nog wel inderdaad, maar wel wat minder. Het blijkt namelijk dat opslaan in de cloud 30% minder energieverbruik vraagt. Maar wel een beduidend verschil: het geeft 90% minder koolstofdioxide uitstoot.

Mariëlle -

Ik probeer het ook zo groen mogelijk te doen, ik werk parttime thuis. Vanaf deze week heb ik wel een auto, maar zo vaak als het kan pak ik de fiets. Ooit las ik eens dat internet opzich alleen al totaal niet duurzaam is, nooit over na gedacht!

Zoë -

Dat geloof ik inderdaad graag! Ik denk ook dat het gaat om het bewustzijn en de kleine stapjes – doen waar je je best kan doen!

Reageer ook