ECO & GREEN, INSPIRATIE

Verbeter de Wereld // Groene stroom van je eigen windmolen

Tip! Bij de Windcentrale kun je nu eigenaar worden van je eigen windmolen (of nou ja: een deel daarvan) en zelf schone stroom opwekken. Wees er snel bij, want de deadline is de 10e van de 10e, de Dag van de Duurzaamheid.

De Windcentrale splitst een windmolen in duizenden stukjes en noemt dat “Winddelen”. Met een of meerdere Winddelen produceer je je eigen groene stroom van Nederlandse bodem. Alle stroom die jouw Winddeel opwekt, wordt in mindering gebracht op je energierekening. Tof, want: fijn voor Moeder Natuur én je portemonnee!

#windkracht10

Afgelopen maandag 1 oktober startte de inschrijving voor drie nieuw aangebouwde windmolens waarbij 30 duizend Winddelen beschikbaar kwamen. De inschrijving sluit 10 oktober aanstaande – de Dag van de Duurzaamheid. De Windcentrale heeft symbolisch voor deze datum gekozen als antwoord op de klimaatdoelstellingen rondom hernieuwbare energie en om de kracht van de consument te benadrukken. Het doel is om in ieder geval voor 10.000 Winddelen, oftewel 1 gehele molen, Winddelers te vinden.

Meer weten? Check dan www.windcentrale.nl/windkracht10.

Coöperatief winddelen, hoe werkt dat?

De Windcentrale deelt een windmolen op in 10.000 fictieve stukjes – 10.000 Winddelen. Een Winddeel levert 20 jaar lang 500 kWh per jaar op en kost eenmalig 233 euro. Zo heeft een huishouden van vier personen gemiddeld zes Winddelen nodig om zo goed als zelfvoorzienend te zijn. De zelf opgewekte energie wordt verrekend op de energienota en kan voor elektriciteit op bijna nul euro uitkomen. Deelnemers kunnen rekenen op een jaarlijks rendement van vijf procent bij gelijkblijvende stroomprijzen, al is een hoger rendement waarschijnlijker, gezien de stijgende trend in stroomprijzen.

Voorlopig blijft wind op land een van de voordeligste manieren van hernieuwbare energieopwekking. Heel tof, want op deze manier wil de Windcentrale het opwekken van eigen duurzame energie toegankelijk en haalbaar maken voor iedereen. Overstappen is simpel en wordt voor je geregeld via de overstapservice.

Win een Winddeel!

Heb je interesse? Dan is het aller-tofste dat wij aan een van jullie één Winddeel mogen weggeven. Volg daarvoor @De.Windcentrale op Instagram én laat onder dit artikel weten waarom jíj een Winddeel van de Windcentrale zou willen hebben. Vergeet niet je naam op Instagram in je berichtje achter te laten.

Reageer voor 9 oktober. De winnaar wordt bekend gemaakt op 10 oktober – de Dag van de Duurzaamheid. Houd daarvoor je inbox in de gaten!

In de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we voorbeelden waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Windcentrale. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken?
Stuur ons dan gerust een mailtje.

Foto via Unsplash