Verbeter de Wereld // Stap (deze week) over van bank

Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken.

IMG_5163

Ik weet het stiekem al zo lang: ik moet overstappen van bank. Maar ik doe het maar niet, omdat ik gewoon een beetje te lui en zogenaamd te druk ben. Ik heb jarenlang een rekening gehad bij de ABN Amro, waarvan ik nu nog steeds een creditcard heb en die bankrekening daardoor niet ‘kan’ sluiten én ik heb een persoonlijke rekening, spaarrekening en zakelijke rekening bij de ING. Verre van moderne hippie-proof. Vanochtend werd ik echter overgehaald door dit artikel van Rutger Bregman van De Correspondent, waardoor ik dacht: “JA. Dit moet ik gewoon gaan doen van mezelf. En wel NU.” In het artikel roept Rutger op dat het tijd is voor een nationale Ik Stap Over Van Bank Week. En daar doe ik bij deze aan mee.

En nee Rutger, dan kan ik niet gelijk de bankrekeningen opzeggen die ik nu nog heb; daar gaat wat tijd overheen. Het kost hier en daar namelijk nogal wat gehossel en gezeik met alle rekeningen die ik wekelijks nog moet betalen, wat zoveel mensen er juist van weerhoudt over te stappen van bank. Maar schijnbaar helpt de overstapservice hierbij en wordt het jaar 2015 voor mij de verandering. Ik ga alles omzetten en ga het gezeik aan, dus het begin is er: #ikstapovervanbank.

Maar waarom?

Dat is eigenlijk heel simpel: ik heb geld en mijn bank investeert dat geld. Waar dat geld naartoe gaat, heb ik geen grip op. Iedere bank heeft zijn of haar eigen investeringen en indirect kan ik daarmee bijvoorbeeld bijdragen aan de wapenindustrie. Of grijze energie. Of het doden van dieren.

Het is aan jou welke onderwerpen je aangaan, maar het komt er meestal op neer dat je indirect investeringen support waar je waarschijnlijk helemaal niet achterstaat en de wereld sowieso niet mooier mee maakt.

Eerlijke bankwijzer

Een handige website om inzicht te krijgen in de investeringen van jouw bank en andere banken vind je op eerlijkebankwijzer.nl. Zij vergelijken de belangrijkste aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen op duurzaamheid en laten dit, praktisch en simpel, zien aan de hand van verdrietige of lachende smileys. Als je op de smiley klikt, krijg je ook nog wat meer info. Ze kijken niet alleen naar het beleid van de banken, maar ook hoe ze hier in praktijk mee werken en hoe transparant ze zijn. Je kunt trouwens ook een klacht versturen, als je niet gelijk wilt overstappen.

Pink Floyd
Bron foto: Pinterest

Ik stap deze week over van bank. Doe je mee?

Het is erg persoonlijk welke bank jij zou willen supporten; ga daarom zelf na wat jij belangrijk vindt. Ondanks dat geen enkele bank perfect is, zijn er wel degelijk banken die eerlijk en duurzamer zijn. Nadat je dit artikel hebt gelezen en de Eerlijke Bankwijzer hebt bekeken, ben je er in ieder geval van bewust waar jouw bank aan bijdraagt en kan je weer een stukje bewuster kijken naar je pinpas en je eigen geld. Het fijne van het bankwezen zal ik ook nooit weten of begrijpen, maar de banken waar ik nu bij zit voelt niet prettig en juist. Ik krijg zelf een lach op m’n gezicht als ik weet dat 7 van de 8 smileys op de Eerlijke Bankwijzer bij mijn nieuwe bank (Triodos) een mega grote lach hebben!

Ik heb de eerste stap gezet, ben overgestapt van bank en doe mee met de actie van De Correspondent: #ikstapovervanbank. Doe je mee? Je hebt tot en met zondag 26 april om gezamenlijk in actie te komen en bij te dragen aan een mooiere wereld. Laat jezelf ook zien bij dit Facebook evenement als je besluit mee te doen!

En: zegt het voort!

Q: Vertel, stap jij deze week over van bank?

Liefs, Marte

// Je kunt me volgen op op InstagramTwitter, Facebook en Bloglovin’

19 reacties

Pingback: Polaroid Wall #8 -

Maartje -

Ik ben beging vorig jaar overgestapt van ING naar ASN en dat was echt HEEL makkelijk dankzij de overstapservice : ) Zag er ook enorm tegen op maar bleek echt veel simpeler dan ik dacht. Doen dus!

Marte -

Ah, dat is fijn om te horen Maartje!!

Tessa -

Ik wil al een tijdje overstappen naar Triodos en ga het deze zomer nog doen.

Alex -

Ik ben overgestapt naar Triodos, maar merk dat het wel belachelijk druk is daar, lange wachttijden aan de telefoon. Qua automatisering is het allemaal niet zo berekend op zo veel mensen als bv bij de ING. Het personeel verontschuldigt zich er wel netjes voor en als het allemaal geregeld is dan gaat het wel goed, maar hoe er rekening mee dat het heel populair is om over te stappen en het daarom druk is.

Marte -

Ja, dit zal wel een ‘shock’ voor ze zijn 😉 Opeens 3000 mensen die overstappen…

Lizet -

Ik wil heel graag overstappen, maar sta momenteel in de min, dus kan dat helaas niet. Ik heb al wel een spaarrekening bij ASN geopend, dus ben een beetje op weg. :)

Marte -

Ah ja… Dan nog even wachten. De eerste stap is in ieder geval gezet en je bent er van bewust!

Mincka -

Ik stapte al eerder over van ING naar Triodos. Deed t omdat ik al heel lang me gepikt voelde via de postbank: niemand die me iets vroeg en ook al geen leuk welkoms dingetje. Toen de ING ook nog oranje pikte was de maat vol.
Nu dus een happy Triodos lid.

Sandra -

Weet je dat ik hier, heel naïef, nog nooit over nagedacht heb? Interessant en zeker het overwegen van een overstap waard. Dank je!

Marte -

Dat is juist zo fijn & de bedoeling van deze rubriek! :)

Livia -

Heel interessant om te lezen, maar mijn bank bevalt me prima :)

Marte -

Dat mag natuurlijk ook :)

Hanneke -

Ik ben bij de ASN. Bevalt me ook prima. Moet alleen mijn en/of rekening nog overzetten. Bedankt voor het duwtje in de rug Marte. Ik ga het gauw regelen.

Marte -

Vet goed.

Manja -

Ik ben ook bij de Triodos. Helaas nog wel een ing rekening vanwege mn creditcard, daar moet ik me ook maar eens in gaan verdiepen, zo vaak gebruik ik die nou ook niet. Mijn vriend is ook aan het kijken naar een andere bank, hij twijfelt nog tussen ASN en Triodos. Het heeft bij mij trouwens heel lang geduurd voor ik helemaal over ging. Heb denk ik 3 jaar lang wel de Triodos gehad, maar niks mee gedaan. Half jaar geleden toen ik mijn baan op zei en ging samenwonen, heb ik alles overgezet (helaas dus niet met de service, maar een standaard mailtje/brief naar alle partijen). Vond ik niet zo heel erg, want daardoor had ik wel weer een goed overzicht van mijn financiën.

Marte -

Ja precies, je krijgt er wel weer veel inzicht als je alles zelf regelt. Dat is zeker waar!
En dat met die creditcard heb ik nu dus precies hetzelfde, maar dan bij de ABN. Ik weet niet hoeveel moeite het kost om weer een nieuwe aan te vragen bij Triodos.
Ik twijfelde overigens ook wel heel erg tussen Triodos en ASN!

Iris -

Oh wat goed zeg! 😀 Ik zit sinds begin dit jaar bij Triodos (was één van mijn goede voornemens dat ik al heeeel lang uitstelde) en ik ben er supertevreden mee. Ik had ook gelijk mijn oude rekeningen opgezegd, heeft verder helemaal geen gedoe opgeleverd want door die overstapservice komt alles gewoon op mijn nieuwe rekening terecht inderdaad. Ik vind het echt leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven want het is zo’n belangrijk onderwerp!

Marte -

Thanks Iris! Jouw artikel heeft me toentertijd ook zeker geïnspireerd!!
Alleennnn… Toen ik een paar jaar geleden een gezamenlijke rekening wilde openen met m’n ex-vriendje (van ABN naar ING, omdat hij bij ING zat en dat schijnbaar handig was) heeft dat gek genoeg onwijs veel gezeik opgeleverd. Ik moest maanden ons nieuwe rekeningnummer doorgeven bij iedere afschrijving die ik had en we gezamenlijk hadden. Dat was dus SUPER irritant! Maar ik betwijfel of toentertijd die overstapservice al bestond of dat wij onszelf daar dus wel goed voor hebben ‘opgegeven’? Ik ben nu dus ook heel benieuwd hoe het in z’n werk gaat! Haha!

Reageer ook