DAGBOEK

Verbeter de Wereld // Stap (deze week) over van bank

Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken.

IMG_5163

Ik weet het stiekem al zo lang: ik moet overstappen van bank. Maar ik doe het maar niet, omdat ik gewoon een beetje te lui en zogenaamd te druk ben. Ik heb jarenlang een rekening gehad bij de ABN Amro, waarvan ik nu nog steeds een creditcard heb en die bankrekening daardoor niet ‘kan’ sluiten én ik heb een persoonlijke rekening, spaarrekening en zakelijke rekening bij de ING. Verre van moderne hippie-proof. Vanochtend werd ik echter overgehaald door dit artikel van Rutger Bregman van De Correspondent, waardoor ik dacht: “JA. Dit moet ik gewoon gaan doen van mezelf. En wel NU.” In het artikel roept Rutger op dat het tijd is voor een nationale Ik Stap Over Van Bank Week. En daar doe ik bij deze aan mee.

En nee Rutger, dan kan ik niet gelijk de bankrekeningen opzeggen die ik nu nog heb; daar gaat wat tijd overheen. Het kost hier en daar namelijk nogal wat gehossel en gezeik met alle rekeningen die ik wekelijks nog moet betalen, wat zoveel mensen er juist van weerhoudt over te stappen van bank. Maar schijnbaar helpt de overstapservice hierbij en wordt het jaar 2015 voor mij de verandering. Ik ga alles omzetten en ga het gezeik aan, dus het begin is er: #ikstapovervanbank.

Maar waarom?

Dat is eigenlijk heel simpel: ik heb geld en mijn bank investeert dat geld. Waar dat geld naartoe gaat, heb ik geen grip op. Iedere bank heeft zijn of haar eigen investeringen en indirect kan ik daarmee bijvoorbeeld bijdragen aan de wapenindustrie. Of grijze energie. Of het doden van dieren.

Het is aan jou welke onderwerpen je aangaan, maar het komt er meestal op neer dat je indirect investeringen support waar je waarschijnlijk helemaal niet achterstaat en de wereld sowieso niet mooier mee maakt.

Eerlijke bankwijzer

Een handige website om inzicht te krijgen in de investeringen van jouw bank en andere banken vind je op eerlijkebankwijzer.nl. Zij vergelijken de belangrijkste aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen op duurzaamheid en laten dit, praktisch en simpel, zien aan de hand van verdrietige of lachende smileys. Als je op de smiley klikt, krijg je ook nog wat meer info. Ze kijken niet alleen naar het beleid van de banken, maar ook hoe ze hier in praktijk mee werken en hoe transparant ze zijn. Je kunt trouwens ook een klacht versturen, als je niet gelijk wilt overstappen.

Pink FloydBron foto: Pinterest

Ik stap deze week over van bank. Doe je mee?

Het is erg persoonlijk welke bank jij zou willen supporten; ga daarom zelf na wat jij belangrijk vindt. Ondanks dat geen enkele bank perfect is, zijn er wel degelijk banken die eerlijk en duurzamer zijn. Nadat je dit artikel hebt gelezen en de Eerlijke Bankwijzer hebt bekeken, ben je er in ieder geval van bewust waar jouw bank aan bijdraagt en kan je weer een stukje bewuster kijken naar je pinpas en je eigen geld. Het fijne van het bankwezen zal ik ook nooit weten of begrijpen, maar de banken waar ik nu bij zit voelt niet prettig en juist. Ik krijg zelf een lach op m’n gezicht als ik weet dat 7 van de 8 smileys op de Eerlijke Bankwijzer bij mijn nieuwe bank (Triodos) een mega grote lach hebben!

Ik heb de eerste stap gezet, ben overgestapt van bank en doe mee met de actie van De Correspondent: #ikstapovervanbank. Doe je mee? Je hebt tot en met zondag 26 april om gezamenlijk in actie te komen en bij te dragen aan een mooiere wereld. Laat jezelf ook zien bij dit Facebook evenement als je besluit mee te doen!

En: zegt het voort!

Q: Vertel, stap jij deze week over van bank?

Liefs, Marte

// Je kunt me volgen op op InstagramTwitter, Facebook en Bloglovin’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.