DAGBOEK, REIZEN

Verbeter de Wereld // Stap van de olifant af!

Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken.

Duurzaam reizen - banner

Ik twijfelde heel erg of ik in Thailand video’s wilde maken voor Moderne Hippies, maar dit haalde me over de streep. Ik schrok me namelijk dood; na een heerlijk, rustig dagje op het strand, reden we terug naar ons (tijdelijke) huis op Ko Phangan. Daar zag ik hem staan: de olifant. Gewoon, langs de weg. Aan een grote ketting. Heen-en-weer-bewegend, een teken dat het niet goed met hem gaat.

De video is hartstikke amateuristisch. Ik was er totaal niet op voorbereid en ik kon eigenlijk nog niet goed de woorden vinden omdat ik zo geshockeerd was. Hierdoor vind ik het ook een beetje eng om te delen. Maar goed, ondanks alles, vind ik het belangrijker dat jullie de algemene boodschap meekrijgen:

Om de reclameslogans van de elephant trekkings te quoten: dit was nou voor mij een “onvergetelijke ervaring”…

Ik was enigszins blij dat ik vorig jaar de petitie “Stap van de olifant af!” had getekend. Ik had hierdoor officieel getekend voor het feit dat ik nooit op een olifant zou gaan zitten en me verdiept in het effect wat de toeristenindustrie heeft op olifanten. Hierdoor kreeg ik ook een badge die ik aan mijn backpack kon hangen – dat hoorde toen bij de campagne en vond ik erg sterk! Die had ik ook meegenomen op reis naar Thailand, zoals jullie in dit artikel al konden zien. Dat ik ermee bezig was, is dus een feit. Maar om het effect met eigen ogen te zien? Dat is toch écht écht écht andere koek. Ik was compleet in shock.

Waarom je nooit mee moet doen aan een elephant trekking

Om olifanten te kunnen “trainen”, worden ze al heel jong weggeroofd bij hun moeders, waarna vervolgens hun wil gebroken wordt door zowel lichamelijk als geestelijk het dier te pijnigen. Ze worden geïsoleerd, uitgehongerd, geslagen en vastgeketend.

Olifanten zijn zeer intelligente en sociale dieren, die net als mensen post-traumatische stress kunnen ontwikkelen. In olifantenkampen kunnen ze geen sociale relaties met elkaar aangaan, wat zeer schadelijk is voor hun welzijn.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn olifanten uiterst gevaarlijke dieren. Olifantenhaken (puntige, scherpe metalen haken op lange stokken) worden tijdens de ritten gebruikt om controle over de dieren te houden, wat verwondingen zoals zweren en snijwonden veroorzaakt.

Tussen de ritten met toeristen door, staan olifanten vaak dag en nacht aan een ketting. Dit leidt tot gestoord gedrag, zoals het zogeheten ‘weven’, het dwangmatig met de kop heen en weer bewegen.”

wordanimalprotection.nl

En precies dat weven is wat ik heb gezien en wat ik je laat zien in mijn video.

Wat kan jij doen?

  • Ga nooit, maar dan ook nooit, een olifantenritje maken en bezoek geen olifantenshows.
  • Er is dit jaar een nieuwe campagne vanuit World Animal Protection genaamd “Voordat ze boeken”. Op dit moment zijn vakantiegangers net als jij online op zoek naar dit soort attracties en onbewust van het dierenleed achter de schermen. Met een kleine donatie zorg jij ervoor dat ze de film van World Animal Protection als eerste zoekresultaat krijgen, zodat ze de waarheid zien voordat ze boeken. Heel slim vind ik, want het is de moderne manier om mensen te bereiken. Bekijk deze site voor meer info of om te doneren. En deel ook hun filmpje!
  • Als je op vakantie wilt, ga dan op zoek naar een olifantvriendelijke reisorganisatie. Die kun je in dit handige overzicht bekijken.

Helaas dragen veel toeristen die van dieren houden bij aan dierenleed, onwetend over deze verborgen wreedheden. Wist jij hier al vanaf, en…

Doe je met me mee, door nooit op een olifant te stappen?

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.