Verbeter de Wereld // Stap van de olifant af!

Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken.

Duurzaam reizen - banner

Ik twijfelde heel erg of ik in Thailand video’s wilde maken voor Moderne Hippies, maar dit haalde me over de streep. Ik schrok me namelijk dood; na een heerlijk, rustig dagje op het strand, reden we terug naar ons (tijdelijke) huis op Ko Phangan. Daar zag ik hem staan: de olifant. Gewoon, langs de weg. Aan een grote ketting. Heen-en-weer-bewegend, een teken dat het niet goed met hem gaat.

De video is hartstikke amateuristisch. Ik was er totaal niet op voorbereid en ik kon eigenlijk nog niet goed de woorden vinden omdat ik zo geshockeerd was. Hierdoor vind ik het ook een beetje eng om te delen. Maar goed, ondanks alles, vind ik het belangrijker dat jullie de algemene boodschap meekrijgen:

https://youtu.be/XscGZSuVnGw

Om de reclameslogans van de elephant trekkings te quoten: dit was nou voor mij een “onvergetelijke ervaring”…

Ik was enigszins blij dat ik vorig jaar de petitie “Stap van de olifant af!” had getekend. Ik had hierdoor officieel getekend voor het feit dat ik nooit op een olifant zou gaan zitten en me verdiept in het effect wat de toeristenindustrie heeft op olifanten. Hierdoor kreeg ik ook een badge die ik aan mijn backpack kon hangen – dat hoorde toen bij de campagne en vond ik erg sterk! Die had ik ook meegenomen op reis naar Thailand, zoals jullie in dit artikel al konden zien. Dat ik ermee bezig was, is dus een feit. Maar om het effect met eigen ogen te zien? Dat is toch écht écht écht andere koek. Ik was compleet in shock.

Waarom je nooit mee moet doen aan een elephant trekking

Om olifanten te kunnen “trainen”, worden ze al heel jong weggeroofd bij hun moeders, waarna vervolgens hun wil gebroken wordt door zowel lichamelijk als geestelijk het dier te pijnigen. Ze worden geïsoleerd, uitgehongerd, geslagen en vastgeketend.

Olifanten zijn zeer intelligente en sociale dieren, die net als mensen post-traumatische stress kunnen ontwikkelen. In olifantenkampen kunnen ze geen sociale relaties met elkaar aangaan, wat zeer schadelijk is voor hun welzijn.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn olifanten uiterst gevaarlijke dieren. Olifantenhaken (puntige, scherpe metalen haken op lange stokken) worden tijdens de ritten gebruikt om controle over de dieren te houden, wat verwondingen zoals zweren en snijwonden veroorzaakt.

Tussen de ritten met toeristen door, staan olifanten vaak dag en nacht aan een ketting. Dit leidt tot gestoord gedrag, zoals het zogeheten ‘weven’, het dwangmatig met de kop heen en weer bewegen.”

wordanimalprotection.nl

En precies dat weven is wat ik heb gezien en wat ik je laat zien in mijn video.

Wat kan jij doen?

  • Ga nooit, maar dan ook nooit, een olifantenritje maken en bezoek geen olifantenshows.
  • Er is dit jaar een nieuwe campagne vanuit World Animal Protection genaamd “Voordat ze boeken”. Op dit moment zijn vakantiegangers net als jij online op zoek naar dit soort attracties en onbewust van het dierenleed achter de schermen. Met een kleine donatie zorg jij ervoor dat ze de film van World Animal Protection als eerste zoekresultaat krijgen, zodat ze de waarheid zien voordat ze boeken. Heel slim vind ik, want het is de moderne manier om mensen te bereiken. Bekijk deze site voor meer info of om te doneren. En deel ook hun filmpje!
  • Als je op vakantie wilt, ga dan op zoek naar een olifantvriendelijke reisorganisatie. Die kun je in dit handige overzicht bekijken.

Helaas dragen veel toeristen die van dieren houden bij aan dierenleed, onwetend over deze verborgen wreedheden. Wist jij hier al vanaf, en…

Doe je met me mee, door nooit op een olifant te stappen?

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

30 reacties

Kim Kristine -

Lieve Marte,
Na het zien van deze video (met tranen in mijn ogen) heb ik deze direct gedeeld op FB en geretweet. Hoewel je film kort en volgens jouw amateuristisch is, is hij des te krachtiger. Bedankt hiervoor. Jij hebt deze olifant een stem gegeven en hopelijk zal hij door velen gehoord worden! You are an inspiration.

Marte

Marte -

WAUW, lief Kim! Dank je wel!

Aislinn -

Enorm zielig, heel veel olifanten worden misbruikt! Ik ben twee jaar geleden in Thailand geweest en ben daar naar een soort opvangkamp voor mishandelde olifanten geweest in Chiang Mai. Daar mocht ik de hele dag helpen de olifanten eten geven, wassen in de rivier etc. Super mooi en wat mij betreft 1000x leuker dan een kort ritje OP een olifant, die nota bene nog mishandeld wordt ook! De olifanten mogen daar gaan en staan waar ze willen en worden goed verzorgd. We kregen ook een film te zien over hoe sommige olifanten mishandeld zijn, verschrikkelijk.
Het Elephant Nature Park kan altijd vrijwilligers gebruiken, dus laten we met z’n allen iedereen daarheen sturen ipv de slechte toeristen-attracties 😉

Marte

Marte -

Helemaal mee eens! En ik heb inmiddels zoveel reacties gekregen over Elephant Nature Park – dat is echt een must voor een volgende keer schijnbaar! :)

Suzanne -

Wat goed dat je dit deelt. Ik zat net jouw filmpje te kijken terwijl mijn vriend naast mij op de bank zat. Hij zei: is toch logisch dat je niet op een olifant moet gaan zitten. Het zijn wilde dieren. En zo is het!

Marte

Marte -

Zeker waar! Maar sommige mensen weten het gewoon simpelweg niet of vinden het dus helemaal niet ‘logisch’ – dat blijft een “issue” met deze rubriek 😉

Maartje -

Wat fijn dat je hier nogmaals aandacht aan besteedt! Er zijn nog heel veel mensen die echt denken dat het leuk is om een olifantenrit te maken en dat ze de olifanten hier zelfs mee helpen. Hoe meer mensen weten dat dit dus echt NIET het geval is, hoe beter : )

Hou je van olifanten? Bekijk ze dan in de vrije natuur!

Lizette | Reismuts -

Wat goed dat je dit deelt. Je hebt de olifant een stem gegeven waar hij niet voor zichzelf kon spreken.
Door er aandacht aan te blijven geven, hoop ik ook dat de ogen van steeds meer mensen open gaan en deze hartverscheurende dingen minder en minder en ooit niet meer gebeuren. Dieren horen niet te lijden en zeker niet voor ons zogenaamde plezier.

Renske -

Heel goed dat je dit onder de aandacht brengt!
Een jaar geleden heb ik dit ook gezien in Thailand. No way dat ik op een olifant rijd! Het deed me pijn om te zien hoe mensen met deze dieren om gaan. Ook het onder toeristen bekende “Tiger Kingdom” is een evengrote horror-show, waarbij de dieren worden gedrogeerd en je als toerist “lekker rustig” met ze op de foto kunt.
Een aanrader vond ik een park waar olifanten werden ondergebracht die gered waren van deze verschrikkingen. Hier was de band tussen mens en dier zo fantastisch aanwezig. Heel inspirerend en een emotionele ervaring, vond ik.

Marte

Marte -

Hey Renske,

Ja, ik las ook al over de Tiger Kingdom inderdaad. Afschuwelijk!
Welk park heb jij het precies over? Was dat ook in Thailand? Lijkt me mooi!

Renske -

Dat was het Elephant Nature Park. Zeker de moeite waard om te bezoeken!
Ik kwam trouwens gister per toeval op je blog terecht en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben! Ik blijf je volgen hoor :)

Marte

Marte -

Ah, wat super lief! Dank je wel!!

Tessa -

Oh, wat erg zeg :-(. Je weet ervan, maar toch is het zo vreselijk confronterend om het zo te zien. Fantastisch dat je er op deze manier aandacht voor vraagt. Ik heb het gelijk gedeeld op Twitter.

Marte

Marte -

Thanks Tessa, wat lief!
En inderdaad; als je er zelf naast staat is het echt zo shocking en anders. Heel heftig!

Saskia -

Wat goed dat je dit deelt, mooie boodschap! En eerlijk gezegd komt dit bij mij juist veel meer binnen, dan filmpjes van (inter)nationale dierenleed stichtingen. Juist omdat je het verteld vanuit je eigen gevoel.

Marte

Marte -

Ah, thanks Saskia :)

Kimber - Reisgenie -

Super goed dat je hier aandacht aan besteed Marte! Ik heb me er ook in verdiept na de petitie van WSPA en vertel nu ook aan zo veel mogelijk mensen dat ze dit echt niet moeten doen. In- en intriest.

Marte

Marte -

Thanks Kimber, en wat goed dat je dat doet!!

Nicole -

Hallo Marte,

Ik ben helaas wel zo dom geweest om een klein stukje op een olifant te gaan zitten in Thailand Chang Mai. Ze zeiden dat deze olifanten goed behandeld werden. Eenmaal erop ben ik zo ontzettend geschrokken. De man die achter de olifant aan liep schoot de hele tijd met een katapult op hem om hem te laten lopen. Ik heb toen ontzettend lopen schreeuwen naar die man. Eenmaal eraf heb ik gelijk gezegd DIT DOE IK NOOIT MEER!!! Heel goed initiatief! Ik schaam mij dan ook diep dat ik het ooit wel gedaan heb.

Marte

Marte -

Wow! Wat mega heftig!
Ach ja, we maken allemaal fouten en zo heb je er in ieder geval heel erg van geleerd!

Petra -

Ha Marte,
Mooi dat je dit deelt! Ik heb vorig jaar ook getekend om nooit meer op een olifant te stappen (alsof ik dat ooit van plan was…..).
Ik snap dat je het spannend vindt om deze video te delen…. no worries, puur en echt en dus top!
Keep going girl!

Marte

Marte -

Ja precies, haha, “alsof ik dat ooit van plan was…”
Thanks voor je lieve woorden!

Malou -

Goeie video! Juist door het feit dat je zo in shock bent, maakt het filmpje misschien nog wel meer indruk…
Helaas is dit soort dierenleed ook nog wel in Nederland te vinden. Dierentuinen, het circus. Ook allemaal niet goed voor dieren.

Goed dat je dit onder de aandacht brengt!!

Marte

Marte -

Hey Malou,
Wat lief, haha. Ja, het was een beetje gek en ik heb daarna nog gedacht terug te gaan en alles even “goed”/profi te doen. Maar hoe puurder, hoe beter, immers!

Silvana -

Ahh, wat verschrikkelijk dit.. Ik ben gek op olifanten en heb dit nooit geweten. Als ik ooit de ‘kans’ krijg om dit te doen, zal ik hem nu zeker afslaan. Bedankt voor het delen!

Marte

Marte -

Hey Silvana,
“Fijn” dat je erachter bent gekomen dan, toch?
Bedankt voor je reactie!

Debbie Loos -

He Marte, jeetje pff.. Zo verdrietig om te zien! Vreselijk. Ik heb het dan ook direct gedeeld op Facebook. Ik doe er in ieder geval niet aan mee. Heel goed dat je ook dit soort dingen via de site deelt, om te zorgen voor meer bewustwording. Ook al kun je dingen niet in één keer veranderen, toch zorg je er op deze manier voor dat mensen zich er langzaam maar zeker meer bewust zullen worden wat de gevolgen kunnen zijn van hun acties. Als er door dit soort filmpjes steeds minder vraag zal zijn naar dit soort ‘attracties’ heb je wel degelijk voor verandering gezorgd. Ik sta volledig achter je. Liefs, Debbie.

Marte

Marte -

Wat goed & fijn dat je het hebt gedeeld op Facebook Debbie, thanks!
En wat een lieve woorden. Onwijs bedankt voor je support. We zijn zelf de verandering!

mariëlle -

Ik vind het heel goed dat je dit deelt, ik heb de video niet durven kijken… Gruwelijk dat zoiets kan …

Marte

Marte -

Ow ach gos… Mijn filmpje is denk ik niet ZO shocking. Je ziet mij vooral in shock zijn 😉

Comments are closed.