KUNST & CULTUUR

Vintage muses #4 // Uschi Obermaier

Uschi1

Bron foto

In tegenstelling tot mijn eerste twee vintage muses (lees ook mijn verhalen over Talitha en Edie), wiens sprookje geen happy ending had, vandaag een bohemian babe die nog alive and kicking is: de ontembare Uschi Obermaier.

Wie? Tsja, ze heeft het nooit echt tot de mainstream gehaald, maar dat is ongetwijfeld maar goed ook, want als er een ding is dat Uschi nooit gedaan heeft is het wel volgens de regels leven. Pin up, avonturierster, groupie, jewelry designer: er was maar één ding waar Uschi niet tegen kon, en dat was verveling. Zelfs het met thrills en drugs overladen bestaan als vriendin/groupie van Jimi Hendrix, Mick én Keith in de jaren ’60 werd haar op den duur te eentonig.

Uschi2

Bron foto

Uschi groeide op in een voorstad van München, Duitsland. Het burgerlijke, provinciale bestaan was haar een gruwel: ze luisterde naar de nieuwste muziek en droomde van een avontuurlijk leven. In een disco werd ze ontdekt en gefotografeerd voor het hippe tijdschrift Twen. Dat was de kick-start van haar carrière als model en ook van haar bohemian leven: ze liep weg van huis en ging in Berlijn wonen in de beruchte Kommune 1, de ‘moeder aller communes’. Daar werd vrije liefde, artistieke expressie en een nieuwe wereldvisie gepredikt. Uschi werd verliefd op de ‘onofficiële leider’ (want de commune was anarchistisch) van Kommune 1, Rainer Langhals, maar de lange, idealistische politieke discussies waren haar te saai en door de rest van de commune werd ze als ‘bourgeois’ bestempeld, omdat ze model wilde worden. Haar looks maakten haar echter wereldberoemd; algauw werd ze in de Duitse pers de ‘babe van Kommune 1’ genoemd, stond haar foto in tijdschriften en ontving ze een uitnodiging om in Londen te feesten met The Rolling Stones.

cover uschi

Bron foto

Daar ging een geheel nieuwe, exhibitionistische wereld voor haar open: sex, LSD, geld, decadentie en rockmuziek. Uschi verliet Kommune 1 en onderhield een affaire met zowel Keith als Mick. Op den duur werd echter zelfs het groupie-bestaan haar te saai: concert, limousine, hotel, en dat ad nauseam. Zelfs haar filmcarrière en fame als model (ze woonde een tijd in het Chelsea Hotel in New York, boekte gigs in Vogue en stond in 1973 op de cover van Andy Warhol’s beroemde tijdschrift Interview, zie onder) stemden haar niet tevreden. In deze tijd begon ook haar liefdesaffaire met heroïne.

uschi obermaier interview

Bron foto

Inmiddels had Uschi de exotische avonturier Dieter Bockhorn leren kennen: een Duitser die rondreisde in Midden-Afrika en Marokko en die de meest decadente feesten organiseerde in Hamburg. In Bockhorn ontmoette Uschi haar gelijke, wat zorgde voor veel drama en een knipperlichtrelatie, die zij afwisselde door af en toe te touren met haar lovers van The Stones. Daartussenin reisde ze met Bockhorn in hun opgeknapte Mercedes-bus naar exotische locaties: op de opium trail via Turkije en Afghanistan door India en Nepal. In Rajpur haalde Bockhorn Uschi zelfs over tot het vieren van een Indiase fairy tale wedding, compleet met exotische outfits en olifanten. Later reisden ze naar Baja, Mexico en California. Helaas had dit liefdesverhaal een tragisch einde: Bockhorst overleed in 1983 na een fataal motorongeluk, nadat Uschi net weer een fling had gehad met haar voormalige minnaar Keith Richards.

Uschi verdween enigszins uit het oog van de wereld, tot ze in 2007 weer opdook met haar langverwachte memoires: ‘High Times: Mein wildes Leben‘. Lees het boek vooral! Mijn Duits is ook niet perfect, maar het is gemakkelijk geschreven en heel erg de moeite waard. Uschi vertelt haar verhaal in haar eigen stem, je hóórt haar als het ware praten. En wat ik vooral zo leuk vind: ze is volslagen eerlijk over zowel de goede als de slechte ervaringen, van haar eerste teleurstellende keer seks tot haar fantastische eerste LSD-trip, van verliefdheden tot zware ruzies. Ze doet zich nergens beter voor dan ze is en dicht zichzelf geen hoge intellectuele idealen toe. Voor Uschi waren de ’60 en ’70’s één grote jacht naar plezier, seks en avontuur, die ze slechts gewapend met haar stunning looks, intuïtie en arsenaal aan lichaamstaal in ging. Ze stortte zich overal in en trok zichzelf van geen enkele conventie iets aan. De levenslust spat van haar verhaal af!

Covercard.indd

Bron foto

Wie geen zin heeft om het boek te lezen: rond diezelfde tijd kwam er ook een verfilming uit, genaamd Eight miles high: Das wilde Leben. Een fantastisch sfeerportret van de roaring 60’s en 70’s:

En wie schetste mijn verbazing toen ik in de Gypset-boeken Uschi plotseling weer tegenkwam! Tegenwoordig is ze een jewelry designer en leeft ze met een groep gelijkgestemden in een prachtige bohemian villa in Topanga Canyon, California. Jaloersmakend! Oh, en nog wat: op haar 60e poseerde ze nog steeds naakt voor de Duitse krant Stern. This bird hasn’t lost her feathers yet!

Liefs, Liselore