REIZEN

Visum aanvragen: Het verschil tussen een ESTA en een ETA

Veel mensen halen het aanvragen van een ESTA en het eTA door elkaar. In dit artikel leggen wij je uit wat het verschil is en wanneer je welke reistoestemming nodig hebt.

ESTA en eTA: het verschil

Zowel het ESTA als het eTA zijn elektronische reistoestemmingen. Ze lijken erg op elkaar, maar dienen voor totaal verschillende zaken: het ESTA vraag je namelijk aan voor je reis naar Amerika en het eTA voor je reis naar Canada.

Reizen naar Amerika: ESTA

ESTA is een afkorting en staat voor Electronic System for Travel Authorization. Als je naar de VS reist, heb je een ESTA nodig. Je hebt geen visum nodig om langs de douane van de VS te komen als je vakantie niet langer duurt dan 90 dagen en als je in het bezit bent van een retourticket. Je moet alleen wél een ESTA aanvragen. Deze aanvraag is verplicht: zonder het aanvragen van een ESTA krijg je namelijk geen toegang tot het land en word je geweigerd op de vlucht naar de VS. De aanvraag moet goedgekeurd zijn voordat je aan boord gaat. Een luchtvaartmaatschappij mag je zonder geldig ESTA namelijk niet meenemen. ESTA is ook bekend als het Visa Waiver Program of VWP.

Reizen naar Canada: eTA

De afkorting eTA staat voor electronic Travel Authorization. Als je naar Canada reist, heb je een eTA nodig. Als reiziger naar Canada ben je verplicht vooraf een elektronische reistoestemming aan te vragen. Probeer minimaal een week voor je vlucht naar Canada de eTA aan te vragen, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de spoedprocedure.

Het ESTA is voor Canada niet noodzakelijk, tenzij je ook de Verenigde Staten wilt bezoeken tijdens je reis naar Canada. Beide reistoestemmingen worden per e-mail verzonden en kun je op deze website aanvragen: ESTA aanvragen en eTA aanvragen.

Canada x nathaniel-bowman-973639-unsplash

Aanvraagformulieren

Er zijn twee verschillende formulieren; er is een ESTA formulier dat je moet invullen voor je toestemming om Amerika in te mogen reizen en er is een formulier waarmee je het eTA kunt aanvragen om Canada in te mogen reizen. Zowel het eTA als het ESTA wordt doorgaans binnen een uur na het invullen van het betreffende aanvraagformulier toegestuurd. Gezien de twee toestemmingen geen documenten zijn, is het niet nodig deze fysiek mee te nemen naar Canada. De luchtvaartmaatschappij waarmee je naar Canada vliegt is gerechtigd in de centrale database met toegekende ESTA’s en eTA’s te bekijken of voor alle passagiers een toestemming is verleend.

ESTA nodig bij overstap in Amerika naar Canada

Indien je via de VS naar Canada vliegt, moet je zowel een ESTA als een eTA aanvragen.  Het ESTA moet je al in bezit hebben voordat je in het eerste vliegtuig stapt en het eTA wordt gecontroleerd voordat je in het tweede vliegtuig (na de overstap) richting Canada stapt.

Meer lezen? Bekijk ons reisoverzicht
met onze laatste reistips & -verhalen.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met e-visums.nl. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken?
Stuur ons dan gerust een mailtje.

Afbeeldingen via Unsplash