REIZEN

Visum Amerika: alles wat je moet weten over het ESTA

Ga je op reis naar Amerika?

Als je vakantie niet langer duurt dan 90 dagen en als je in het bezit bent van een retourticket, dan heb je geen visum nodig om langs de douane van de VS te komen. Je moet echter wel een ESTA aanvragen. Deze aanvraag is verplicht; zonder het aanvragen van een ESTA krijg je namelijk geen toegang tot het land en word je geweigerd op de vlucht naar de VS. De aanvraag moet goedgekeurd zijn voordat je aan boord gaat. Een luchtvaartmaatschappij mag je zonder geldig ESTA namelijk niet meenemen. ESTA is ook bekend als het Visa Waiver Program of VWP.

Let op! Ook als je in Amerika een tussenstop hebt om te reizen naar een ander land, moet je ook een ESTA aanvragen. Als je bijvoorbeeld naar Jamaica vliegt met een tussenlanding in de VS (en dus ook als je de luchthaven niet verlaat), vereist de VS een geldige ESTA.

Wat is een ESTA?

ESTA is geen visum, maar een reistoestemming die je vooraf moet aanvragen om de VS binnen te reizen. Zo weet de VS vooraf wie er het land binnen willen reizen. ESTA is een afkorting en staat letterlijk voor: “Electronic System for Travel Authorization”, wat neerkomt op een verplichte elektronische reistoestemming. Nadat de aanvraag is goedgekeurd, wordt deze automatisch gedeeld met je luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse douane.

ESTA invullen

In het ESTA-formulier worden o.a. vragen gesteld over een crimineel verleden en gevaarlijke ziektes. Je bent verplicht alle vragen in te vullen. Als je ‘ja’ op een van de vragen beantwoord, kun je bij binnenkomst van de VS een probleem hebben. Indien er geen bijzondere omstandigheden zijn, zul je geen probleem ondervinden.

Fout gemaakt

Vul je gegevens goed in. Het kan voor vertraging of problemen zorgen als er een spelfout in je naam zit of je bijvoorbeeld een fout paspoortnummer hebt ingevuld.

Helaas moet je het ESTA opnieuw aanvragen als je een fout hebt gemaakt. Je oorspronkelijke aanvraag wordt ongeldig op het moment dat je er nog een aanvraagt.

Wist je trouwens dat in het documentnummer van de Nederlandse reisdocumenten de letter “O” niet voorkomt? Dit is áltijd het cijfer ‘0’.

Tip!

Een ESTA VS aanvraag doe je heel makkelijk online. Dit kan 24 uur per dag (ook in het weekend en op feestdagen) en duurt maximaal 5 minuten. De kosten bedragen €29,95 per persoon. Het is slim de ESTA minimaal 72 uur van tevoren aan te vragen.

Visum ESTA Amerika jakob-owens-96965-unsplash

Geldigheid en voorwaarden

Een ESTA is twee jaar geldig of totdat je paspoort verloopt. Daarnaast dient je paspoort geldig te zijn tot aan het einde van je verblijf in Amerika. In deze periode mag je zo vaak als je wil naar de VS reizen. Elk bezoek heeft bij een ESTA een limiet van 90 dagen – wil je langer blijven, dan moet je een visum aanvragen

Visum

Mocht je langer dan 90 dagen in Amerika willen verblijven, dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade. Dit dien je eerst online in, daarna moet je je persoonlijk melden op het consulaat in Wassenaar.

Goed om te weten

1. Je mag in Amerika wel werken met een ESTA, maar niet in dienst treden van een Amerikaanse wetgever.

2. Gemiddeld worden de ESTA aanvragen direct verwerkt en goedgekeurd. Het kan echter voorkomen dat je aanvragen enkele uren in behandeling blijft, theoretisch tot maximaal 72 uur, hoewel dit in praktijk bijna nooit voorkomt.

3. Met een ESTA kun je alsnog geweigerd worden door de Amerikaanse douane. Dit komt met name voor als de douane vermoedt dat reizigers een bedreiging vormen voor de veiligheid van de VS. Evengoed: reizigers die geen geldig ESTA of visum bezitten worden in alle gevallen geweigerd.

4. Ben je na 10 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië geweest? Of heb je nu of ooit de nationaliteit van één van deze landen gehad? Dan kun je geen ESTA aanvragen. Je kunt wel een visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat.

Bekijk het reisoverzicht met onze laatste reistips & -verhalen.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VisumBuitenland.nl. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken?
Stuur ons dan gerust een mailtje.

Afbeeldingen via Unsplash