REIZEN

Visum India: alles wat je moet weten

Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan heb je een visum nodig om naar India te mogen reizen. Voor India moet je een e-visum aanvragen, waardoor je geen gedoe hebt bij de ambassade. Dit visum voor India kan je dus volledig online aanvragen en krijg je vervolgens per e-mail toegestuurd. Het is wel aan te raden even goed te kijken of je aan de volgende voorwaarden van het e-visum voor India voldoet:

Voorwaarden van het e-visum voor India
  • Je paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig bij aankomst in India;
  • Je paspoort heeft minimaal 2 lege pagina’s;
  • Het e-visum is niet geldig bij aankomst over land;
  • Je mag India via elke officiële grensovergang verlaten;
  • Bij aankomst kan je bewijs van een retour- of doorreis laten zien;
  • Bij aankomst wordt een vingerafdruk en een irisscan gemaakt;
  • Je kunt maximaal twee e-visums per kalenderjaar aanvragen;
  • Je vraagt je visum minimaal 4 werkdagen voor aankomst aan;
  • Het e-visum is alleen geldig bij aankomst op de luchthavens Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh,Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum, Varanasi en Vishakhapatnam en de zeehavens Cochin, Goa en Mangalore.
Geldigheid

Er zijn drie verschillende visa beschikbaar voor India: een toeristische, zakelijke en medisch e-visum. Je kiest zelf welk visum je nodig hebt op het aanvraagformulier. Het toeristen e-visum is 120 dagen geldig vanaf het moment van afgifte. Binnen die 120 dagen mag je naar India reizen. Bij aankomst krijg je, na afname van je vingerafdruk en irisscan, een visumstempel in je paspoort. Deze stempel is 60 dagen geldig. Binnen die 60 dagen verblijf mag je, als je wilt, India nog een keer uit en in reizen (dit staat ook wel bekend als een “double entry”).

Hoe vraag je een e-visum voor India aan?

Zoals hierboven aangegeven, kun je makkelijk het visum India online aanvragen. Het is verstandig het visum uiterlijk 4 werkdagen voor vertrek aan te vragen. Op het Nederlandse aanvraagformulier vul je de gevraagde persoonsgegevens en reisdetails in en upload je een scan van je paspoort en pasfoto. Controleer je gegevens goed, voor de geldigheid van je visum is het belangrijk dat je paspoortgegevens kloppen. Als je de aanvraag afrond kun je de betaling voldoen met iDeal. Het e-visum voor India kost 84,95 euro per persoon. Je aanvraag wordt vervolgens gecontroleerd op de meest voorkomende fouten, voor deze wordt ingediend bij de Indiase overheid. Nadat je aanvraag is verzonden, wordt deze binnen 72 uur beoordeeld in India. Je visum ontvang je daarna in je e-mail en neem je vervolgens uitgeprint mee.

Lees ook: