REIZEN

Visum Nieuw-Zeeland: alles wat je moet weten

Reis je naar Nieuw-Zeeland af? Dan is het sinds 1 oktober 2019 nodig om als Nederlander het NZeTA visum aan te vragen. Visumvrij naar Nieuw-Zeeland reizen is namelijk niet meer mogelijk. Wees er dus zeker van vooraf een visum aan te vragen als reiziger, anders kun je bij aankomst in het land in de problemen komen.

NZeTA is de officiële afkorting voor het visum voor Nieuw-Zeeland. Het is officieel een elektronische reisvergunning, ook wel bekend als ‘visa waiver’. De afkorting staat voor “New Zealand electronic Travel Authority”. Wie online een NZeTA aanvraagt, hoeft geen visum in het paspoort te laten aanbrengen bij de ambassade. Een NZeTA wordt na toekenning digitaal aan een paspoort gekoppeld.

In dit artikel geven we je meer info over het aanvragen van het visum.

Heb ik een visum nodig voor mijn reis naar Nieuw-Zeeland?

Alle reizigers die per vliegtuig of cruiseschip naar Nieuw-Zeeland reizen hebben een visum nodig. Heb je een Nieuw-Zeelands of Australisch paspoort, dan heb je geen visum nodig. Voordat je een visum aanvraagt, raden we aan te controleren of je aan alle voorwaarden voldoet.

Waar kan ik een visum halen/kopen?

Een visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen kan volledig online. Online een NZeTA aanvragen is makkelijk en een eenvoudige manier om aan de visumplicht te voldoen. Je moet hiervoor een online aanvraagformulier invullen. Na het invullen van het aanvraagformulier en het voldoen van de kosten, wordt de aanvraag gekeurd door de immigratiedienst in Nieuw-Zeeland. Zodra de aanvraag is goedgekeurd wordt dit per sms-bericht bevestigd en wordt het visum per e-mail toegestuurd. Het is vervolgens direct te gebruiken.

Voorwaarden voor de NZeTA aanvraag

Hier moet je aan voldoen:

  • Het paspoort moet minimaal 3 maanden geldig zijn ná het geplande vertrek uit Nieuw-Zeeland
  • Je moet bij aankomst een retour- of doorreisticket bezitten
  • Je moet aantoonbaar over voldoende financiën beschikken om de reis af te maken
  • Je mag geen risico vormen voor de veiligheid, openbare orde of rechtshandhaving
  • Je mag geen ernstige, overdraagbare ziektes hebben, of grote medische problemen verwachten
  • Je mag geen strafblad hebben en ook nooit visumregels van enig land overtreden hebben
  • Je mag niet (betaald of als vrijwilliger) in dienst treden bij een organisatie in Nieuw-Zeeland. Als je wilt werken, heb je namelijk een Working Holiday Visa nodig.
Hoe lang is het visum geldig?

Het visum voor Nieuw-Zeeland is geldig voor meerdere bezoeken en kun je twee jaar gebruiken. Je kunt dus zonder zorgen naar Nieuw-Zeeland reizen, tussendoor uitstapjes maken, en daarna weer met hetzelfde visum terugreizen naar Nieuw-Zeeland. Zolang je maar rekening houdt met een maximaal verblijf van 3 maanden per bezoek.

Hoe lang voor vertrek moet ik het visum aanvragen?

De normale levertijd is vijf werkdagen. Als dat niet snel genoeg is, kan de optie ‘spoedlevering’ in het aanvraagformulier worden geselecteerd. De aanvraag wordt dan direct in behandeling genomen, wat in 90% van de gevallen binnen een uur een toegekend visum oplevert. Er kan echter geen enkele garantie worden gegeven op de levertijden, ook niet bij spoed.

De kans bestaat dat een aanvraag wordt afgekeurd, ook al is die kans erg klein. Als een aanvraag wordt afgekeurd, dan moet een ander visumtype worden aangevraagd, wat soms enkele weken kan duren. De immigratiedienst van Nieuw-Zeeland raadt daarom aan om het NZeTA zo vroeg mogelijk aan te vragen. Het is niet nodig om al een vlucht of overnachting geboekt te hebben om een visum aan te kunnen vragen.

Hoe duur is het visum voor Nieuw-Zeeland

De overheid van Nieuw-Zeeland heft een toeristenbelasting, de zogenaamde “International Visitor Conservation and Tourism Levy” (IVL). Deze toeristenbelasting bedraagt 35 Nieuw-Zeelandse dollars en is inbegrepen in de visumprijs. De totale kosten van een NZeTA, inclusief toeristenbelasting, visumkosten en verwerkingskosten bedragen €39,95 per persoon. Indien gebruik wordt gemaakt van een spoedaanvraag komt daar een toeslag bij van €17,50 per persoon. Probeer dus op tijd je visum aan te vragen en geen extra kosten te maken voor een spoedaanvraag.

Lees ook: