INSPIRATIE, REIZEN

Visum Turkije: alles wat je moet weten over het e-visum

Ga je op reis naar Turkije? Dan moet je een visum Turkije aanvragen. Voor een reis naar Turkije geldt namelijk een visumplicht voor zowel reizigers met de Nederlandse als de Belgische nationaliteit. Ook minderjarige kinderen worden alleen toegelaten indien ze beschikken over een Turks visum. Beschik je niet over een geldig visum? Dan houdt de Turkse immigratiedienst je tegen bij de paspoortcontrole na aankomst in Turkije.

Visum = e-visum

Een e-visum is een officiële reistoestemming van de Turkse overheid om het land te mogen betreden, via land, zee of lucht. Spreken we over ‘visum’, dan wordt hier dus een e-visum mee bedoeld. Dit visum kun je online aanvragen en wordt na toekenning per e-mail toegestuurd. Je kunt een aanvraag indienen voor jezelf, voor een ander of voor een heel reisgezelschap tegelijk.

Tip! Lees ook het reisadvies voor Turkije.

Online aanvragen

Het visum Turkije aanvragen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week, volledig online. Je vraagt het visum aan door het aanvraagformulier op de website in te vullen. Daarmee ben je ongeveer vijf minuten bezig. Daarna voldoe je de kosten à €29,95 per reiziger. Dat kan met de door jouw gewenste betaalmethode, waaronder iDeal, Bancontact, PayPal en creditcard. Al deze betaalmethoden zijn onvertraagd – dat wil zeggen dat de aanvraag direct in behandeling wordt genomen nadat je de betaling hebt voldaan.

Reguliere levering of spoedaanvraag

Het visum Turkije wordt meestal binnen drie dagen geleverd. Vertrek je vandaag of morgen al naar Turkije? Dan is het verstandig een spoedaanvraag in te dienen. Aanvragen die met spoed worden behandeld, worden direct verwerkt en gemiddeld na 14 minuten al toegekend. Dat betekent dat je bij een aanvraag met spoed al 14 minuten na het uitvoeren van de betaling een e-mail kunt verwachten waarin het e-visum is te vinden. Het is belangrijk dat je je visum meeneemt op reis naar Turkije. Je mag het Turkse visum bij de paspoortcontrole ook digitaal laten zien op je telefoon of tablet.

anna-637622-unsplash

Voorwaarden Visum Turkije

Om gebruik te mogen maken van het e-visum Turkije moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder zijn de belangrijkste voorwaarden opgesomd:

  • Je reis heeft een toeristisch of zakelijk doel.
  • Je reist met je Nederlandse of Belgische paspoort of ID kaart.
  • Reis je met een paspoort? Dan moet dat nog 6 maanden geldig zijn na aankomst.
  • Je mag tijdens je verblijf niet in dienst treden bij een Turkse werkgever.
  • Je mag tijdens je verblijf niet studeren aan een Turkse onderwijsinstelling.
Uitzonderingen voor het visum

In een paar gevallen is er geen visum nodig als je naar Turkije gaat.

  • Kom je in Turkije aan per cruiseschip? Dan is een elektronisch visum Turkije aanvragen alleen verplicht indien je langer dan 72 uur aan wal blijft.
  • Ook het maken van een overstap op een Turks vliegveld is mogelijk zonder Turks visum, maar je mag dan de luchthaven tussendoor niet verlaten.
  • Bent je vrachtwagenchauffeur, documentairemaker of archeoloog? Dan kom je niet in aanmerking voor het e-visum; je moet dan een stickervisum aanvragen bij het Turkse consulaat.

Ook als je niet voldoet aan de bovenstaande voorwaarden, kan je aanvraag niet online worden ingediend en moet je je melden bij het consulaat. Bijvoorbeeld als je geen paspoort of ID kaart bezit, maar met je verblijfsvergunning wilt reizen.

Geldigheidsduur en maximale verblijfsduur

Houd je aan de regels en voorkom boetes, uitzetting en een toegangsverbod. Het visum Turkije is gedurende 180 dagen geldig. Deze geldigheidsduur gaat in op de aankomstdatum die je in het aanvraagformulier aangeeft. Maar let op: gedurende deze 180 dagen mag je maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Dat mag aaneengesloten zijn, maar ook opgeknipt worden in delen.

Voorbeeld: stel dat je op 1 februari het aanvraagformulier voor het e-visum Turkije invult. Je geeft daarin aan dat je visum geldig moet zijn vanaf 1 maart. Het visum is dan geldig tot 180 dagen daarna, dat is 28 augustus. Je mag dan tussen 1 maart en 28 augustus in totaal maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Dat kan bijvoorbeeld één verblijf van 90 aaneengesloten dagen zijn. Maar je mag bijvoorbeeld ook drie losse reizen naar Turkije maken en elke keer 30 dagen in het land verblijven. Je mag een onbeperkt aantal reizen maken, zolang het totaal aantal verblijfsdagen niet meer dan 90 is en alle verblijfsdagen plaatsvinden gedurende de geldigheidstermijn van 180 dagen.

Meer info verkrijgen? Ga dan naar meer over het visum van Turkije.

Lees ook: 17 x Hippie Hotspots in Istanbul
Bekijk het reisoverzicht voor onze laatste reistips & -verhalen!

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VisumBuitenland.nl. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken?
Stuur ons dan gerust een mailtje.

Afbeeldingen via Unsplash