REIZEN

Visum Vietnam: alles wat je moet weten

Tegenwoordig is het zo makkelijk geworden om te reizen, dat je soms bijna vergeet dat het voor enkele landen een vereiste is een visum te hebben. Vietnam is daar zo een van. In 2018 heeft de Vietnamese overheid namelijk het electronisch visum geïntroduceerd; het “Vietnam eVisa”. Wij vertellen je er in dit artikel alles over.

Online

Voorheen reisden veel toeristen naar Vietnam met een autorisatiebrief, een ‘approval letter’, en kregen dan bij aankomst, na het betalen van een ‘stamping fee’, een ‘visa on arrival’. Dit kan nu niet meer gegarandeerd worden en de Vietnamese overheid raadt het ‘visa on arrival’ dan ook af.

Online e-visum aanvragen

Een officieel visum Vietnam voor Nederlanders kan makkelijk online worden aangevraagd. Dat bespaart je een hoop tijd en kosten voor de ‘stamping fee’ bij aankomst op de luchthaven in Vietnam. Het e-visum is geldig voor een ‘singly entry’ en 30 dagen geldig, binnen deze periode mag je Vietnam in reizen en op de laatste dag dien je Vietnam uiterlijk te verlaten.

Wanneer je wél naar de ambassade moet

Mocht je een visum nodig hebben voor ‘multiple entries’, of langer dan 30 dagen in Vietnam zijn, dan is het nog wel steeds nodig de aanvraag via de Vietnamese ambassade te laten lopen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk wanneer je uitstapjes wilt maken naar buurlanden, zoals Cambodja en Laos.

Voorwaarden en geldigheid

Voor de geldigheid visum Vietnam zijn er enkele vereisten:

  • Je bent in het bezit van een paspoort, dat gedurende je gehele verblijf in Vietnam geldig is.
  • Je betreedt Vietnam via één van de toegestane luchthavens, zeehavens of grensovergangen.
  • Voor het aanvragen is een scan van je paspoort en een recente pasfoto (in kleur) benodigd.
  • Het e-visum is 30 dagen geldig, binnen deze periode mag je Vietnam in reizen en op de laatste dag dien je Vietnam uiterlijk te verlaten.
  • Het is een single entry visum, wat betekent dat je met dit visum Vietnam één keer in mag reizen.

De aanvraag van een visum voor Vietnam kost € 39,95 en de levertijd is ongeveer een week. Mocht je haast hebben hebben dan kun je, tegen betaling van € 5,- extra, een spoedaanvraag indienen en dan is de levertijd gemiddeld 24 uur. De aanvraag van je e-visum kan online 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Het e-visum is geldig voor 28 grensovergangen in Vietnam, zoals de luchthavens van Hanoi en Ho Chi Minh. Kijk van tevoren goed waar je met dit e-visum het land in kunt komen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Belangrijk! Reizigers met de Belgische nationaliteit komen (nog) niet in aanmerking voor een e-visum voor Vietnam.

Verblijfsduur

De geldigheidsduur en verblijfsduur vallen samen: kom je aan in Vietnam op de datum die je in je aanvraagformulier hebt opgegeven dan is de geldigheid- en verblijfsduur 30 dagen. Kom je later aan, dan wordt je verblijfsduur verkort met het aantal dagen dat je later bent aangekomen. Voorbeeld: kom je twee dagen later aan dan de datum die in het aanvraagformulier staat, dan heb je een verblijfsduur van 30 – 2 = 28 dagen.

ammie-ngo-690967-unsplash

Reizen met kinderen

Voor het reizen met kinderen gelden strenge regels. Kinderen moeten zelf in het bezit zijn van een reisdocument en mogen niet zijn bijgeschreven op de paspoorten van de ouders. De Koninklijke Marechaussee voert strenge controles uit om mogelijke kinderontvoeringen tegen te gaan. Geldigheid visum Vietnam kun je gebruiken om aan te tonen dat je toestemming hebt van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met e-visums.nl. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken? Stuur ons dan gerust een mailtje.

Reistips nodig? Lees hier: Vietnam & Cambodja // Off the beaten track

Afbeeldingen via Unsplash