REIZEN

Visumplicht Turkije: een e-visum aanvragen

Voor Turkije geldt sinds 2014 een visumplicht voor reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit. Dit geldt ook voor minderjarige kinderen. De Turkse immigratiedienst houdt je bij de paspoortcontrole tegen als je niet beschikt over een geldig visum. Reis je toch af naar Turkije zonder visum, dan kan de toegang worden ontzegd. Het wordt dan ook afgeraden zonder visum naar Turkije af te reizen en te zorgen dat je altijd een visum voor aanvang van je reis in bezit hebt.

Tip! Voordat je een reis naar Turkije boekt, raden we ook aan eerst het huidige reisadvies Turkije te lezen.

E-visum aanvragen

Als je online leest over het aanvragen van een visum voor Turkije, gaat het over een digitaal visum, ook wel e-visum of evisa genoemd. Een visum Turkije aanvragen kan online en wordt na toekenning per e-mail naar je toegestuurd. Dit kan zowel bij een tussenpersoon als bij de officiële website van de Turkse overheid. Als je een e-visum online aanvraagt, kan je die voor jezelf, een ander of een heel reisgezelschap indienen.

Het visum kan 24 uur per dag, 7 dagen per week, online worden aangevraagd. Dit doe je door een aanvraagformulier in te vullen, waar je enkele minuten voor nodig hebt. Een visum voor Turkije is beschikbaar vanaf € 24,95. Betalen kan aan de hand van de door jouw gewenste betaalmethode, waaronder Paypal en iDeal. Doordat de betaalmethoden onvertraagd zijn, wordt de aanvraag direct in behandeling genomen nadat je de betaling hebt voldaan. Het visum Turkije wordt meestal binnen drie dagen geleverd.

Een e-visum met spoed aanvragen

Heb je een e-visum met spoed nodig, omdat je vandaag of morgen al naar Turkije vertrekt? Dan is er altijd de optie om een e-visum met spoed aan te vragen. Deze worden namelijk direct verwerkt en binnen een kwartier toegekend. Je betaalt er enkel 5 euro extra per persoon voor.

Het is erg belangrijk dat je je e-visum meeneemt als je naar Turkije gaat. Je hoeft ‘m niet per se te printen, maar zorg er wel voor dat je telefoon of iPad is opgeladen. Je mag het visum bij de paspoortcontrole namelijk ook digitaal laten zien.

joao-marcelo-martins-706044-unsplash

Voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om een e-visum aan te vragen. Hieronder sommen wij de belangrijkste voor je op:

  • Je reis heeft een toeristisch of zakelijk doel.
  • Je reist met je Nederlandse of Belgische paspoort of ID kaart.
  • Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn na aankomst.
  • Je mag tijdens je verblijf niet in dienst treden bij een Turkse werkgever.
  • Je mag tijdens je verblijf niet studeren aan een Turkse onderwijsinstelling.
Uitzonderingen

In een paar gevallen is er geen visum nodig als je naar Turkije gaat.

  • Als je in Turkije aankomt per cruiseship. Dan is een elektronisch visum Turkije aanvragen alleen verplicht indien je langer dan 72 uur aan wal blijft.
  • Als je een overstap maakt op een Turks vliegveld, maar de luchthaven tussendoor niet verlaat.
  • Als je vrachtwagenchauffeur, documentairemaker of archeoloog bent. Dan kom je niet in aanmerking voor het e-visum. In dit geval moet je een stickervisum aanvragen bij het Turkse consulaat.
Geldigheidsduur en maximale verblijfsduur

Het e-visum is officieel 180 dagen geldig, waarvan je maximaal 90 dagen in Turkije mag verblijven. Dat mag aaneengesloten zijn of opgeknipt worden in delen. De geldigheidsduur van het visum gaat in op de aankomstdatum die je in het aanvraagformulier aangeeft.

Een voorbeeld: uw visum is geldig van 22 april t/m 18 oktober 2019. Je gaat in de meivakantie een week naar Turkije, in totaal 7 dagen. Je mag binnen de geldigheidsperiode van je visum dan nog maximaal 83 dagen in Turkije verblijven. Je kunt in de zomervakantie bijvoorbeeld nog drie weken gaan en in september nog een week. In totaal ben je dan vijf weken naar Turkije gegaan (35 dagen). Dit mag volgens de voorwaarden van het visum Turkije.

Houd je aan de regels en voorkom boetes, uitzetting en een toegangsverbod.

Lees ook: 17 x Hippie Hotspots in Istanbul
Bekijk het reisoverzicht voor onze laatste reistips & -verhalen!

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met E-visums.nl. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken?
Stuur ons dan gerust een mailtje.

Afbeeldingen via Unsplash