REIZEN

Vliegen met je kids? Het kan wel! 10 x tips

Een vriend van ons besloot om zijn baan op te zeggen in Nederland, meer van de wereld te gaan zien en op een andere manier zijn dagen te vullen. Hij vertrok naar het mooie Aruba. Mijn man en ik zeiden bij zijn vertrek dat we hem natuurlijk zouden komen bezoeken. We hadden er alleen even niet aan gedacht dat 10 uur vliegen met een peuter van 1,5 jaar oud iets anders is dan een vliegreis met z’n tweeën. Het is een lief en vrolijk mannetje, maar ook héél ondernemend…

Gelukkig is het motto van mijn man: ’We weten pas hoe het gaat, als we het gedaan hebben!’ dus: we boekten tickets. Aruba, here we come!

Onze tips (verkregen door trial-and-error…):

1. Kies niet voor een budget airline

Traditionele luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM, bieden veel meer service. Dit is heel fijn als je met kids reist. Wij hebben zowel een budget airline als een traditionele luchtvaartmaatschappij getest en het geld voor een duurdere luchtvaartmaatschappij is het dubbel en dwars waard.

2. Blijf rustig

Als je zelf rustig en relaxt bent, merken je kids dat ook. Je kunt nooit voorspellen hoe het allemaal precies verloopt, dus maak er het beste van.

Lees ook: 9 x tips om als kersverse ouders toe te geven aan je reiskriebels

3. Neem genoeg eten en drinken mee

Denk ook aan extra boterhammen voor als je kids het eten in het vliegtuig niet lusten. Let er wel op dat er niet te veel suiker in het eten zit dat je meebrengt, anders slapen ze niet door de sugarrush.

4. Een tablet is handig

Download van tevoren een aantal lievelingsfilmpjes en -liedjes, Netflixseries en spelletjes op je tablet. Ons zoontje vindt de apps van Fisher Price erg leuk. Wij hadden van tevoren even geoefend met zijn koptelefoon, zodat hij tijdens de vlucht wist hoe hij deze moest gebruiken.

5. Op Schiphol is vermaak genoeg

Tijdens het wachten op Schiphol is genoeg te doen en te zien. Vliegtuigen kijken alleen al is een geweldige bezigheid. Ook is er een kleine bibliotheek en stond er een piano die ons kind erg interessant vond. In de babylounge kunnen kids gemakkelijk verschoond worden, even slapen of in bad.

6. Neem niet te veel speelgoed mee

Neem niet te veel speelgoed mee, dit kan alleen maar kwijtraken en onder de stoelen doorrollen. Wij namen voor onze kleine een autootje, boekje, My First SmartMax Farm Animals en de tablet mee.

7. Pak licht in

Het scheelt heel veel sleepwerk en wachttijd als je licht reist. Wij reizen met zijn drieën alleen met handbagage en vaak blijkt dit meer dan genoeg (naar de zonnige bestemmingen). Check voor de reis de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij, voor kinderen mogen er namelijk vaak extra dingen meegenomen worden.

Lees ook:
Backpacken met een baby // De ultieme inpaklijst.
Reizen met kids // (Hand)bagagetips

8. Denk na over het slapen

Voor langere vluchten zijn er soms stoelen met babywiegjes beschikbaar. Deze wiegjes zijn geschikt voor kinderen tot ongeveer 10 kg. Ons zoontje was met zijn 12 kg te zwaar voor deze wiegjes. Wij hebben daarom een wandwieg op de grond geplaatst en er met dekentjes een tent van gemaakt, zodat hij niet wakker werd van het licht.

9. Neem bij het verschonen alleen het benodigde mee naar het toilet

Een hele luiertas meenemen in het vliegtuigtoilet is niet handig. Het vergemakkelijkt de boel om alleen het benodigde mee te nemen.

10. Bel van tevoren met de luchtvaartmaatschappij

Als je ergens over twijfelt kun je van te voren even bellen met de luchtvaartmaatschappij. Dit kan veel voorkomen op Schiphol. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Onze conclusie betreft het vliegen met kinderen? Gewoon doen! Je kan als ouder allerlei scenario’s bedenken, maar uiteindelijk weet je toch nooit wat je kind gaat doen. De gouden tip: als je zelf rustig en relaxt bent, dan zijn je kids dit vaak ook! Lopen de dingen soms anders dan je gepland of gedacht had? Accepteer het en maak er het beste van.

Liefs, Cindy

Samen met haar man en zoontje woont Cindy momenteel in een Tiny House. Na de geboorte van hun zoontje hebben zij hun manier van leven omgegooid in een avontuurlijk, minimalistisch, praktisch en vrij leven, waarin ze de tijd hebben om te genieten van elkaar, te reizen, hun ideeën uit te werken en te focussen op te dingen die echt belangrijk zijn. Volg Cindy’s leven in haar Tiny House en check haar tips & tricks op limtiy.nl en Instagram.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.