KUNST & CULTUUR

Waarom godinnen zo mooi zijn

In Museum Het Valkhof te Nijmegen, vindt op dit moment de tentoonstelling “Waarom godinnen zo mooi zijn: liefde en schoonheid in de oudheid” plaats. Een mooi museum om sowieso een keer heen te gaan, maar ook een prachtig onderwerp om te bekijken, lijkt mij. Jezelf mooi maken is namelijk een eeuwenoude ’trend’. Er is sinds een oudheid een hele hoop veranderd, maar veel schoonheidsrituelen zijn gewoon hetzelfde gebleven. De tentoonstelling laat diverse aspecten van liefde en schoonheid in de oude culturen van de Egyptenaren, Romeinen, Grieken en het Nabije Oosten zien. Na het bezoek zul je weten waarom godinnen zo mooi zijn…

Ik ben zeker nieuwsgierig geworden en ga binnenkort maar ‘ns richting Nijmegen. Echter zijn er wel al beelden van Anna Utopia Giordana op internet te zien en die wil ik jullie zeker niet onthouden. Deze Italiaanse kunstenaar heeft oude werken in een modern jasje gestoken. Het beeld en de verwachting van het vrouwelijk lichaam is namelijk wel wat anders geworden. De Rubens vrouw van vroeger heeft Anna omgetoverd tot het ideaal beeld van nu; maatje 34. De voluptueuze vrouw maakt plaats voor de wespentaille, dunne armpjes en benen, maar wel met grotere borsten.

Inmiddels wordt er veel op haar werk gereageerd en zijn er mensen die het ‘nieuwe werk’ echt mooier vinden. Ik vind het goed dat zij op deze manier toch weer het moderne ideaalbeeld onder de aandacht brengt, maar prefereer toch nog steeds zeker de oude werken. Niet dat we met z’n allen direct weer aan de patatjes moeten gaan, maar gewoon gezond en goed blijven eten… Tsja,daar kan ik alleen maar achter staan.

De tentoonstelling is te zien t/m 12 augustus 2012.

Beelden: Anna Utopia Giordana & designboom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.