DAGBOEK

Waarom het zo kut is om 20.000 likes te hebben

Wow.

20.000 likes op Facebook!

Dat zijn geen grappen meer. Man man man. Ik vind het soms zelfs een beetje een eng idee.

Toch kon ik het niet helpen, en vroeg ik me deze week af wat die 20.000 duimpjes omhoog nu eigenlijk écht betekent? Als freelancer in de online media weet ik maar al te goed dat we slechts 10 % op Facebook onbetaald kunnen bereiken, mits een post viral zou gaan. Veel mensen drukken snel op de ‘like’-knop, zonder te weten wat ze nu eigenlijk leuk vinden. Dan zijn er ook weer anderen, die het daadwerkelijk ‘leuk’ vinden, maar de pagina nooit meer zien en dus de hele pagina vergeten.

Dus ik zeg het je eerlijk: het is een beetje dubbel. Soms zou ik willen dat alle likers alles ook écht zouden zien. Dat alle 20.000, die duidelijk een vorm van interesse hebben in Moderne Hippies, zouden weten wat Moderne Hippies is en dat er iedere dag één (al niet twee) artikelen word(en)t geplaatst.

Nu ziet een groot percentage (zeg: zeker 70 %) niets hiervan. Niets!
Om daarvoor te zorgen, moeten we geld betalen. Heel. veel. geld.

Damn you, Mark Zuckerberg.

We wilden eigenlijk een winactie doen om de 20K-mijlpaal te vieren, maar dat besluiten we toch niet te doen (rebels: we denken immers áltijd dat het anders kan).
Het liefst zien we deze week namelijk terug dat die 20K dit artikel leest om te zien hoe gestoord de huidige Facebookwereld eigenlijk is en hoeveel moeite we moeten doen om jullie daadwerkelijk te bereiken.

Dat, terwijl we eigenlijk jullie allemaal écht willen bedanken voor die ene like. Want ondanks het vervelende algoritme van Facebook en de informatie-overload van tegenwoordig, proberen we het op Moderne Hippies allemaal nét even anders te doen en daar krijgen we op deze manier wel waardering voor. Dat waarderen wij op onze beurt dan weer énorm.

Begrijp dan ook goed, dat ik ooit vanuit hélemaal niets ben begonnen (oftewel: 100 likes van m’n familie en vrienden) en dat dit moment best heel bijzonder is voor mij. Bij ieder nieuw project (mijn nieuwste: YouTube, 170 abonnees… #hint) moet ik mezelf blijven herinneren dat we toch echt allemaal ergens moeten beginnen als we iets nieuws willen neerzetten. Als je niet begint, zul je nooit groeien. Dan is het zó belangrijk om geen ongemakkelijk of onzeker gevoel te hebben dat je ‘slechts een beginner’ bent, dat je fouten maakt of dat er nog geen animo voor is.  Als je zélf iets ergens inziet, is er áltijd iemand anders op deze wereldbol die er óók wat inziet. En blijf vertrouwen hebben: iets wat je aandacht geeft, groeit!

Dat blijkt.

Dus vandaag dank ik jullie vanuit het diepste van mijn hart. En hoop ik dat je iedere dag even een kijkje komt nemen, of het nu vanuit Facebook is of niet, om te zien waar we je die week mee mogen inspireren.

Op 20.000 Moderne Hippies! Daar hadden ze in de jaren ’70 vast om kunnen lachen.
Zonder jullie zou deze website allaaaaaang niet meer bestaan! DANK JULLIE WEL.

Liefs, Zoë

PS Áls je graag via Facebook op de hoogte wilt blijven, druk dan op het pijltje bij de “Vind ik leuk”-knop op “Als eerste weergeven”. Zo support je ons ook weer een beetje, doordat we je íetsje makkelijker kunnen bereiken. Je kunt daar ook “Meldingen aan” zetten; dan krijg je een notificatie bij iedere nieuwe Facebookpost. (Niet heel zen-waardig.)

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.