Verbeter de Wereld // Koop een WakaWaka
Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken.
Van de woorden WakaWaka word ik instantly vrolijk; stiekem popt de kleine Shakira in mij op (kom op, I know you want to!). Toen ik erachter kwam wat voor producten WakaWaka maakt en wat hun bijdrage is aan de wereld, wilde ik nog meer met m’n heupen schudden. Want men oh men, wat werd ik daar vrolijk van. Check:
WakaWaka is een initiatief van het Haarlemse bedrijf Off-Grid Solutions dat de anderhalf miljard mensen op de wereld die afhankelijk zijn van gevaarlijke, vervuilende kerosinelampen wil voorzien van schone en veilige verlichting. WakaWaka onderscheidt zich door middel van twee innovatieve producten:
- De WakaWaka Light: die meer dan 40 uur aan veilig en schoon licht levert. Hij laadt zich binnen één dag volledig op en doet het zelfs in regenachtige of bewolkte condities. Van lichtstand “superbright” waar je 10 uur licht mee hebt tot “low” met meer dan 65 uur licht, kun je zelf bepalen hoeveel licht je in huis brengt. Hij kost € 25,00-.
- De WakaWaka Power: een lamp en oplader in één. De lichtgewicht en compacte Power is in staat zo goed als elke (smart)phone en klein elektronisch apparaat in enkele uren op te laden of 60 uur aan duurzaam licht te leveren. De Power kost € 59,00 -.
In Westerse situaties zijn er natuurlijk genoeg situaties waarin je je kunt bedenken dat je een WakaWaka Power kunt gebruiken. Denk aan: je huidige (elektrische) oplader standaard te vervangen door de WakaWaka Power, de Power mee te nemen op vakantie (extra handig voor backpackers), ellelange rijen te voorkomen op de festivals om je iPhone vol te stromen, of als lees-, nood- of nachtlampje, enzovoort, enzovoort.
Review
Ik heb de WakaWaka Power nu ook thuis. Op mijn Instagram account zette ik gisteren al het volgende filmpje, om je te laten zien hoe deze werkt:
De WakaWaka Power heeft een robuust en opvallend uiterlijk. Hij is 121 x 17 x 78 millimeter, weegt zo’n 200 gram en is uitgevoerd in zonnebloemgeel. De achterkant bestaat uit een zwartgrijs zonnepaneel. Aan de voorkant heeft de WakaWaka twee ronde ledlampjes en bedieningsknop die zelfs in het donker niet te missen is. De Power is overigens in het geel en in het zwart leverbaar.
Op de bovenkant vind je rechts vier groene indicatorlichtjes, die aangeven hoe vol de batterij is (let op: deze vier lampjes staan bijna nooit alle vier aan). Linksboven toont een rood knipperend ledje hoe snel de zon de batterij oplaadt. Als het zonniger is, knipperen ze feller dan wanneer het minder zonnig is. Knippert het lichtje traag? Dan gaat opladen langzaam. Knippert het lichtje snel? Dan vangt de zonnecel genoeg licht om de batterij efficiënt op te laden.
Over het ontwerp en de functionaliteit is goed nagedacht. Door aan de voorkant een klepje open te klappen, kun je de ledlamp op tafel zetten en als bureaulamp gebruiken. Ook zet je zo het zonnepaneel in de zon om op te laden. In dat klepje zit dan weer een gat ter grootte van een 2 euromunt. Plaats het om een flessenhals en je lamp staat hoger waardoor je een hele tafel kunt verlichten. Aan de bovenkant zit ook nog een opening, waardoor je de Power ook kunt ophangen.
Als lamp heb ik hem eerlijk gezegd nog niet gebruikt, maar lijkt ‘ie me wel handig als ik ga kamperen. Druk twee keer op de grote knop en de lampjes gaan aan op z’n felst: “superbright”. Je kunt er beter niet recht in kijken, want fel is het zeker! In deze stand gaat de batterij 10 uur mee. Op z’n beurt gaat de Power bij standje “bright” (drie keer op de knop drukken) 20 uur mee, bij “medium” 30 uur (vier keer drukken) en bij “low” 65 uur (vijf keer drukken).
Aan de linkerkant van de WakaWaka zit ook een ingang voor een mini-usb waarmee je hem – als je hem bij weinig zon als extra batterij wilt gebruiken – met een adapter op het stopcontact kunt aansluiten om op te laden. Dit heeft persoonlijk niet mijn voorkeur, maar het is dus wel een optie. Aan de rechterkant vind je een usb-ingang waarop je de stekker van je smartphone kunt inpluggen om je smartphone op te laden. Een blauw ledje geeft aan of je smartphone ook daadwerkelijk oplaadt. Zo kom je er snel achter dat je – als je je smartphone aansluit – wel op de bedieningsknop moet drukken om het laden daadwerkelijk te starten. En zo simpel is het. De WakaWaka Power is sterk genoeg om je smartphone op te laden. Dankzij de zon. Is dat niet fantastisch?
Klein puntje van kritiek trouwens: als je de usb-ingangen wilt gebruiken moet je het klepje van de WakaWaka omhoog zetten. Dat had misschien net iets mooier gekund. Voordeel is dan weer wel dat het klepje, als het dicht zit, als bescherming tegen stof en viezigheid voor de usb-ingangen zit.
“Waka Waka! This time for… Syria”
Genoeg over “ons” en het gebruik van de WakaWaka in het Westen. Als je er nu namelijk één koopt, draag je ook nog eens bij aan een betere wereld. De campagne Solar For Syria heeft WakaWaka in het leven geroepen om vluchtelingengezinnen in Syrië te helpen. In een notendop: er zijn 7 miljoen Syriërs op de vlucht voor de burgeroorlog. De meesten hebben geen toegang tot stroom. WakaWaka verkoopt hier zonne-energielampen en -opladers, om ze daar uit te kunnen delen aan vluchtelingengezinnen. Buy One, Give One dus.
De eerste WakaWaka’s zijn in 2013 in vluchtelingenkampen in Noord-Syrië uitgedeeld. Stichting Vluchteling en het International Rescue Committee distribueerden 26.000 WakaWaka solarlampen en opladers in Syrië. De WakaWaka bleek bijzonder gewild onder Syrische vluchtelingen.
Het blijkt dat, in plaats van ze verkocht of verloren te hebben, 94% van de vluchtelingen nog steeds in het bezit is van hun WakaWaka. 90% gebruikt het elke dag. Door de lichtfunctie voelen zij zich veiliger en zijn ze in staat te lezen, koken en rond te bewegen in het donker.
Kinderen kunnen ‘s avonds lezen en tekenen en het voorkomt het gebruik van giftige kerosinelampen. De oplader wordt vooral gebruikt om hun telefoon op te laden. Hierdoor kan men in contact blijven met familie en vrienden. Het spaart hen tevens veel geld uit, want elektriciteit in kampen (als deze al beschikbaar is) is erg duur. Hierdoor blijft er meer geld over om aan eten en andere levensbehoeften te besteden.
Deze ‘mini docu’ die ze schoten in een vluchtelingenkamp zegt eigenlijk alles:
In een poging (letterlijk) licht te schijnen op de vluchtelingencrisis in Syrië en middelen te werven om zoveel mogelijk WakaWaka’s naar Syrië te sturen doet WakaWaka, als een hedendaagse Robin Hood, een beroep op individuen, bedrijven, NGO’s en media over de wereld. De boodschap aan iedereen is simpel en transparant:
Voor elke WakaWaka die verkocht wordt verstrekken we er één aan een Syrisch vluchtelingengezin
Bekijk ook deze infographic voor meer info. Aankomende maand staat er een advertentie van de Solar for Syria campagne in de zijbalk van deze website, omdat ik, en daarmee Moderne Hippies, dit soort iniatieven met (heel veel) liefde steunt!
Dus… waar wacht je nog op? Naast dat je jezelf er plezier mee doet en bijdraagt aan een duurzame wereld, help je er dus ook vluchtelingen mee in Syrië! Buy one, give one! Kijk voor meer info op de website, de Solar for Syria campagne, doneer of schaf gelijk één van de producten aan. En als je er één hebt aangeschaft, laat je onder dit artikel dan weten wat je ervan vindt?