Een wandelroute door Amsterdam-Oost

Op zoek naar de fijnste, leukste plekjes van Amsterdam-Oost? Bekijk hier onze wandelroute – gemaakt door een local!

Waar we op Moderne Hippies vijf jaar geleden begonnen met “Local List”-artikelen, dacht ik de kern hiervan vandaag weer terug te brengen: een artikel met hotspots van een echte local. Beginnende bij mezelf en ‘mijn’ wijk!

Amsterdam-Oost. Het is de wijk waar ik al zes jaar woon en van binnen tot buiten ken. Deze wijk is voor mij het bewijs dat een multiculturele samenleving mogelijk is en waar ik in de Turkse supermarkt praatjes maak met vijf mensen met allerlei verschillende achtergronden. Ik geniet enorm van de uitersten in deze wijk en heb het de afgelopen jaren enorm zien veranderen. Absoluut een dagje waard om te ontdekken! Ik maakte een wandelroute, waarbij je bij Amsterdam Muiderpoort uitstapt en vervolgens langs 10 hotspots wandelt. ‘s Avonds kan je dan de trein weer terugpakken vanuit Amsterdam Amstel.

Plan je reis zo in dat je uitstapt bij Amsterdam Muiderpoort. Loop vervolgens naar het eerste fijne plekje:

1. Hartje Oost

De hart van de multiculti wijk bevindt zich in de chaotische Javastraat. Bij Hartje Oost is het tijd voor je eerste lekkere cappuccino of gemberthee. Mocht je de dag echt goed willen beginnen, kan je hier ook lekker ontbijten. Je kunt tegelijkertijd de winkel ontdekken met allerlei leuke kleding en goodies. >> Lees hier meer over Hartje Oost.

Javastraat 23

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 14

Loop vervolgens richting de Eerste van Swindenstraat. Mocht je het typische Indische-Buurt-gevoel willen krijgen, dwaal onderweg dan door de Dappermarkt.

2. We Are Vintage

Mijn lievelings-vintagewinkel in Oost is We Are Vintage. Bewonder hier het prachtige plafond en koop je tweedehandskleding in kilo’s in. We love it. >> Lees hier meer over We Are Vintage.

Eerste van Swindenstraat 43

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 11

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 10

Loop de Eerste van Swindenstraat uit en loop een klein stukje naar rechts.

3. Louie Louie

Tijd voor een verfrissend drankje? Een heerlijk plekje met fijn terras is Louie Louie aan de prachtige Linneausstraat. (Ook onthouden voor ‘s avonds!)

Linnaeusstraat 11A

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies cover - 15

Mocht je op zoek zijn naar iets anders: Pata Negra is hier ook al-tijd goed. Verwacht temperamentvolle Spaanse bediening en heerlijke tapas.

En als je een culturele toevoeging aan je program wilt: bezoek het Tropenmuseum of het Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark.

4. All the luck in the world

Scoor alle cadeaus (incl. die voor jezelf) bij mooie winkel All the luck in the world.

Linnaeusstraat 20

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 12

Loop vervolgens richting Oostpoort. Een klein beetje oncharmant is de weg richting Oostpoort wel. Wees niet bang, het mooiste gedeelte van Oost volgt nog! Je loopt op de Linnaeusstraat wel langs awesome Marqt – mocht je lekker eten willen kopen.

5. Het Faire Oosten

We shoppen nog even verder bij Het Faire Oosten. Het pareltje van Oostpoort. Zoals de naam doet vermoeden is alles hier fair en dat shopt extra fijn. >> Lees hier meer over Het Faire Oosten.

Waldenlaan 208

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 1

6. The Cool Collective

Recht tegenover Het Faire Oosten bevindt zich conceptstore The Cool Collective. En cool is het. Je vindt er boho-merk iCatchy en prachtige bohemian kleden en poefen.

Oranje-Vrijstaatplein 3

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 2

Tijd om de wijk iets meer te ontdekken. Loop daarom vanuit het Oranje-Vrijstaatplein de brug over richting de Linnaeusparkweg.

7. Plantenhospital

Hier ben je getuige van het echte dorpse gevoel van Oost. Je vindt er prachtige huizen, veel bankjes en plantjes (en misschien veel zwangere vrouwen en jonge kinderen) en bij de Hogeweg loop je onder andere langs het Plantenhospital. Een must visit, dat snap je.

Hogeweg

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 3

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 4

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 5

8. Linnaeusshof

Om het gevoel van Oost extra goed mee te pakken, loop je ook nog even door naar de Linnaeushof: de pracht van Oost! Ieder huis is hier werkelijk een plaatje. En de grote kerk midden in de hof maakt het geheel extra mooi.

Linnaeushof

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 9

9. IJscuypje

Trakteer jezelf even op een ijsje bij Amsterdam classic het IJscuypje, terwijl je op weg bent naar het mooiste park van de wijk: Park Frankendael.

Middenweg 79

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 8

Mocht je voor het eten nog tijd hebben, loop dan een rondje in het park.

10. De Kas

Weet je vooraf wanneer je Amsterdam-Oost gaat ontdekken? Reserveer dan op tijd om te kunnen dineren bij De Kas. Hier wordt eten geserveerd met zo vers mogelijke ingrediënten. Ook kweken ze zelf hun kruiden en groenten in de kassen en tuinen bij het restaurant en in de volle grond op hun akker in de Beemster polder.

Kamerlingh Onneslaan 3

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 6
Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 7
Zit De Kas al vol? (Die kans is aardig groot). Een uitstekend alternatief is om vanuit het IJscuypje langs de prachtige Ringdijk te lopen. Loop dan naar De Vergulden Eenhoorn, een boerderij ‘in the middle of nowhere’. Dit is een bourgondisch restaurant met eerlijk en lokaal eten.
Zowel De Kas als De Vergulden Eenhoorn zitten op loopafstand van Amsterdam Amstel.

11. Vooruit: voor de drankjes

Als je na het eten in Amsterdam-Oost een drankje wilt doen, moet je absoluut naar het Beukenplein gaan. Mijn favorieten? Bar Bukowski en Smokin’ Barrels.

Wandelroute Amsterdam-Oost Moderne Hippies - 13

12. En als je wilt blijven slapen

Nu heb ik de hotels in mijn eigen wijk (natuurlijk) niet getest, maar heb ik onlangs geluncht in Generator Hostels Amsterdam – een prachtig hostel midden in het Oosterpark, waar je tegen een zeer betaalbare prijs kunt slapen. Perfect als je de wijk wilt ontdekken.

Natuurlijk weet ik als geen ander dat Oost vol zit met veel meer leuke, fijne plekjes… Maar voor mij is dit de essentie van de wijk. Veel plezier en laat me vooral weten wat je ervan vond door onder dit artikel te reageren!

Have fun!

Ben jij de expert van jouw wijk, kan je goed schrijven én fotograferen? Stuur een bericht naar blog[at]modernehippies.nl en wie weet komt jouw wandelroute online te staan!

Coverfoto bewerkt door ever awesome Life of Rebels

Dit vind je misschien ook leuk:

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

12 reacties

Haak-In -

Kom eens langs bij de Haak-In, hier worden plastic tassen creatief hergebruikt!
Een bijzonder buurtinitiatief Molukkenstrrat 68-70.
Echt leuk om toe te voegen aan deze wandeling!
creatieve groet, Corrie

karlien -

Hoe gaaf! Hartje Oost zat ik laatst en is echt al een favoriet!!

Daphne -

Zoooo fijn, deze shoproute! <3 Heb afgelopen zaterdag een groot deel van de adresjes bezocht. Heel leuk om 's níet het centrum van Amsterdam te bezoeken, maar juist zo'n heerlijke wijk! Extreem goed geslaagd bij We Are Vintage en The Cool Collective. De eetplekjes waren iets buiten ons budget, dus we zijn neergestreken op het terras van Studio/K, ook heeeele fijne plek. Ik zeg nu: lang leve Oost! 😀

Zoë -

Wat SUPER leuk om te horen Daphne, love it! Studio/K is ook een zeeeer leuke keuze en altijd goed!
Moest kiezen uit honderden leuke plekjes en die lag iets uit de route, dat begrijp je.. 😉

Ilse -

Ah leuke tips Zoë! Ik werk in Oost, dus heb nu weer wat nieuwe plekjes om te ontdekken in de buurt. Bij het Faire Oosten heb ik laatst een hele tas cadeautjes gekocht. X!

Zoë -

Yay!! Waarom hebben we elkaar dan nog nooit gezien? Hoe dan?!

Vera -

Leuk om te lezen. Herkenbaar! De Linnaeusshof is mooi he! Wauw als ik daar zou kunnen wonen…Ik fiets er vaak doorheen als ik naar de sportschool en het is elke keer weer genieten. Die vintage winkel kende ik nog niet! Leuk! Ga ik eens checken.

Zoë -

Ohh, gaan we dan naar dezelfde sportschool misschien?? 😉
Het is er PRACHTIG! Als ik ooit een groot-mensen-huis in Amsterdam zou zoeken, zou het daar zijn!

Lidia -

O dit is echt leuk voor mij als niet-Amsterdammer, maar ook niet-tourist. Ik ga hem serieus binnenkort lopen! Thanks;-).

Zoë -

Ahh, wat leuk!! Benieuwd hoe je het vindt! <3

Charelle -

Ah wat leuk! Ik woon nu een halfjaartje in Oost dus ken alle hotspots al, maar stuk voor stuk aanraders en je hebt er dan ook een hele toffe wandelroute van gemaakt! ^^

Zoë -

Aah, dank je! Lief!

Reageer ook