MODE & BEAUTY

Verbeter de Wereld // Ga naar Waslijn om je kleding te ruilen

Waslijn Logo

Waslijn: een gezellige avond om je kledingcollectie een nieuw leven in te blazen, zonder geld uit te geven. Dat klinkt uiteraard hemels. Maar hoe krijg je het voor elkaar? Door je kleding te ruilen natuurlijk!

Gisteren vond de eerste editie van Waslijn plaats op F.A.S.T. Surfdorp in Scheveningen. F.A.S.T. is in de zomer echt een heerlijke spot, ik mag wel zeggen ‘the place to be’ als moderne hippie. In de winter worden er ook vaak feestjes en events georganiseerd; Waslijn werd gisteren aan die lijst toegevoegd.

Wat is Waslijn?
In deze tijden van crisis is het lang niet altijd makkelijk om nieuwe kleding te kopen. De organisatoren van Waslijn, Katja Jellema en Annabel de Kok (beiden 23 jaar), hebben gemerkt dat dit ook eigenlijk helemaal niet nodig is: kledingruil is de oplossing! “Het gras is altijd groener aan de overkant. Zo zien wij dat ook bij kleding. Vaak barst je kledingkast uit elkaar en heb je nog niks leuks om aan te trekken. De kledingkast van je vriendin ziet er vaak een stuk interessanter uit”, aldus de organisatoren. Op Waslijn kan je dus op goedkope (gratis) wijze een vernieuwde kledingkast krijgen door te ruilen. Ook vonden Katja en Annabel het een leuke manier om mensen bij elkaar en met elkaar in contact te brengen. En dat vind ik persoonlijk een heel mooi initiatief om de wereld een beetje gezelliger te maken.

Waslijn

Maar wat als je niks te ruilen hebt? 
Ook als je kast eens niet door zijn hoeven zakt door kleding die je nooit meer draagt, is Waslijn een aanrader. Je kunt namelijk ook gewoon kleding kopen bij een van de vele waslijnen. Bij Waslijn zijn er twee opties:

Optie 1. Huur een waslijn (€5). Je hebt dan een eigen plek waar je jouw kleding kunt showen. Dit zorgt ervoor dat iedereen kan zien wat je in huis hebt; daarmee vergroot je de kans meer kleding te ruilen of te verkopen. Als je een waslijn hebt gehuurd kun je er zelf voor kiezen of je de kleding ruilt of verkoopt. Wil je zelf ook rond kunnen lopen, dan kun je ook met iemand anders een waslijn huren (€8). Voor elke editie van Waslijn geldt: er zijn maar een beperkt aantal waslijnen beschikbaar, dus wees er snel bij!

Optie 2. Ga gewoon gezellig langs. Je kunt met je kleding langs alle lijnen lopen om te ruilen. Als je geen kleding hebt, kan je lekker rondsnuffelen en voor een klein prijsje je kledingkast een nieuwe boost geven.

Is het je aan het einde van de avond nog niet gelukt om al je kleren te ruilen en heb je ook geen zin om alles weer mee naar huis te slepen, dan kun je de kleding bij Waslijn in de wasmand achterlaten. Zij zorgen er dan voor dat de kleding een duurzame nieuwe bestemming krijgt.

Hoe is het ontstaan?
De vriendinnen en collega’s Katja en Annabel zijn vaak op F.A.S.T. te vinden. Tijdens een gezellig avondje bij de kachel raakten ze aan de praat over manieren om mensen naar F.A.S.T. te trekken en hen te laten zien hoe leuk het daar is. Kijkend naar de trend van vintage en tweedehandskleding begon het idee met een simpele kledingruil-avond op F.A.S.T. Maar Katja en Annabel werden tijdens het brainstormen steeds enthousiaster. Die brainstorm is uitgegroeid tot wat Waslijn nu is. Geen eenmalig evenement op F.A.S.T., maar een echt concept met een toekomst.

Hoe gaat het verhaal verder?
Waslijn tasVoor de volgende editie zijn de jonge organisatoren al bezig met De Bakkerswinkel in Den Haag. Een sfeervolle tent waarvoor ze de tweede verdieping zouden kunnen gebruiken voor de kledingruil. Een van de ideeën is om het te combineren met een high tea.

Wanneer het weer het toelaat, is het de bedoeling dat Waslijn buiten plaatsvindt. Lekker ouderwets, zoals in Italiaanse en Franse films, de waslijnen tussen de bomen hangen. Picknickmand erbij, barbecue aan en live muziek – dat is hoe Katja en Annabel het voor zich zien. En dat is een editie die ik never nooit niet zou willen missen.

Houd Facebook in de gaten voor de komende edities, stapel de kleding die je niet meer wilt hebben alvast op en koop zo’n toffe Waslijntas om je kleding in mee te nemen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.