Wat je moet weten als je gaat freelancen (+ handige belastingtips)

Freelancen. VRIJHEID! Dat dacht ik toen ik in augustus 2017 mijn bedrijfje in tekstschrijven en fotografie startte. Oké, wel naast mijn loondienst-baan, want een beetje een pussy ben ik wel.

Inderdaad, vrijheid. Zelf weten hoe laat je opstaat, hoe je je dag indeelt, werken in je eigen (creatieve) flow, heerlijk. Totdat je te maken krijgt met offertes, facturen, BTW-aangiften (elk kwartaal), de inkomstenbelasting, het urencriterium, de kleine ondernemersregeling… Say whuuut? Inmiddels heb ik het allemaal uitgezocht en wil ik graag een aantal basistips met je delen die ik gráág van te voren had willen weten. Sharing is caring, right?

Urencriterium

Ten eerste is het belangrijk om te weten of de Belastingdienst jou wel ziet als ondernemer. Je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel is daarvoor namelijk niet voldoende. De belangrijkste eis die de Belastingdienst stelt is het urencriterium:

 • je moet jaarlijks minimaal 1225 uur besteden aan je bedrijf (ongeveer 24 uur per week) én
 • je moet meer dan 50% van je arbeidsuren werken in je bedrijf (geldt niet als je de afgelopen 5 jaar geen ondernemer was)

En helaas, die 1225 uur wordt NIET verdeeld naar rato. Ook als je in augustus begint (hai) dan moet je die 1225 uur maken in de 5 maanden dat je bedrijf bestaat. Handig dus om zo vroeg mogelijk in het jaar te starten! Overigens mag je wel (ook met terugwerkende kracht) indirecte uren bij deze tijd rekenen, zoals het volgen van cursussen en het beheren van je website.

Ik heb dat dus niet gered in 2017. Niet gek naast een 36-urige loondienst-baan natuurlijk. Dat betekent dat de Belastingdienst mij niet ziet als ondernemer (maar als resultaatgenieter) en dat ik geen recht heb op hele fijne aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Damn.

Ook voor de jaarlijkse inkomstenbelasting maakt dit verschil:

 • Voldoe je wel aan het urencriterium, dan doe je naast je particuliere aangifte, aangifte als ondernemer. Je zorgt voor een jaarrekening met een balans en een winst-verlies rekening. Na diverse aftrekposten houd je ‘winst uit onderneming’ over, waar je inkomstenbelasting over betaalt.
 • Haal je de uren niet, dan doe je alleen als particulier aangifte en vermeld je je inkomsten bij ‘resultaat overige werkzaamheden’ (ROW). Je mag van je inkomsten wel sommige door jou gemaakte kosten aftrekken, zodat je alleen over de netto winst inkomstenbelasting betaalt.

Kleine ondernemersregeling

Helemaal los van het feit of je wel of niet als ondernemer wordt gezien, staat de kleine ondernemersregeling (KOR). Ook als je niet wordt gezien als ondernemer, kun je hier wel onder vallen. Yep, lekker verwarrend allemaal. Iets met makkelijker maken enzo? Anyways, de KOR is lief voor mensen die met hun bedrijfje niet heel veel hebben verdiend en dus in theorie ook niet heel veel BTW hoeven te betalen over hun verdiensten.

De BTW die je in 2018 over je inkomsten aan de Belastingdienst moet betalen is, afhankelijk van je soort bedrijf, 6, 9 of 21%. Van de te betalen BTW mag je de BTW van bepaalde uitgaven die je hebt gedaan aftrekken.

 • Is het BTW-bedrag dat je op jaarbasis moet betalen minder dan 1345 euro? Je valt onder de KOR en mag alle BTW houden, hoera!
 • Komt het te betalen BTW-bedrag uit tussen de 1345 en 1883 euro? Ook dan val je onder de KOR. Nu moet je wel iets betalen (de formule vind je hier), maar niet alles, ook fijn.
 • Als je BTW-bedrag dat je moet betalen hoger is dan 1883 euro, val je niet onder de KOR en betaal je het volle pond.

Het BTW-voordeel dat je hierdoor hebt, tel je op bij je winst.

Extra tips

Andere tips die ik kreeg van mijn belastingadviseur:

 • Open een zakelijke (of een extra privé) bankrekening, zo houd je je financiën gescheiden en overzichtelijk.
 • Neem een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, omdat schade tijdens werkzaamheden niet wordt gedekt door je particuliere aansprakelijkheidsverzekering.
 • Houd er rekening mee dat je ook nog rond de 6% van je inkomsten aan de  Zorgverzekeringswet (Zvw) moet betalen (houdt het dan nooit op, buh).
 • Houd er rekening mee dat je van je verdiensten ook je vakantiegeld, verzekeringen, pensioen etc. moet betalen.

Conclusie van dit verhaal

Geld-technisch is het slimmer om óf 100% te freelancen, óf 100% in loondienst te werken.  Als je beide combineert, haal je – met een beetje pech – je uren niet, ziet de Belastingdienst jou niet als ondernemer, heb je dus geen recht op bepaalde aftrekposten, maar val je ook niet onder de KOR.  In dit geval betaal je dus een flinke inkomstenbelasting (en zit je mogelijk ook nog in een hogere belastingschijf, omdat je ook in loondienst werkt) én het volle pond BTW over je verdiensten.

Maar vrijheid-technisch… go for it! Ik blijf het ook lekker doen. Want die semi-ongebondenheid, die voelt voorlopig nog wel even goed. Naast de financiële zekerheid, ben ik nu creatiever, productiever, vrolijker en bruis van de nieuwe ideeën. En hoe fijn is het dat je ook nog (een beetje) geld kunt verdienen met dat wat je het ALLERLIEFSTE doet?

Liefs, Suus

Disclaimer: Ik ben alles behalve een  belastingadviseur en deel enkel wat ik de afgelopen maanden heb geleerd! Wat ik heb geschreven is een vereenvoudigde versie van de werkelijkheid. 

Je kunt Suus persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

18 reacties

Hannah -

Super fijn artikel! Zelf al van alles erover gelezen; maar de context en klinkklare taal zoals hier beschreven, maakt het in één klap een stuk duidelijker. Tnx!

Suus -

Yeah! Leuk om te horen en succes ermee! Liefs, Suus

Kelly en Nanet -

Hoi Suus,

Dit was echt precies de blog waar wij naar op zoek waren echt super fijn!

Suus -

Fijn om te horen! Succes!

Marguerita -

Wat een fijn artikel, net wat rekensommetjes gedaan om te zien of ik de btw mag houden of niet. Als ik het goed berekend heb wel, superfijn! Maar ik zal het volgende week wel horen van de boekhouder. Dat van die Zvw is inderdaad ook nog zo, ben benieuwd wanneer ik daar een factuur voor krijg. Afgelopen mei gestart als zzp-er dus superspannend dat eerste jaar.

Lonneke -

Heel fijn, Suus! Dankjewel voor je overzicht.
Ik ga zelf nu starten, dus hier ben ik je heeel dankbaar voor! Topper! 👌🏻😁

Alexandra Jansen -

Echt super dit! Goede duidelijke uitleg, helder uitgelegd met ook nog een knipoog😀

Suus -

Hihi. Lief! Dankjewel Alexandra! x Suus

Stefanie -

Heel fijn overzicht! Toen ik ermee begon een tijd geleden heb ik hierover zoveel proberen te weten te komen (zonder succes want het maakte het ‘t juist onderuidelijker). Jij maakt het voor toekomstige freelancers een stuk gemakkelijker.

Suus -

Dankjewel Stefanie! Ik snapte er een paar maanden geleden ook he-le-maal niks van. Na flink wat uitzoekwerk eindelijk wel, en hoop ik nu dat ik er anderen mee kan helpen! Liefs

Iris -

Wat een fijne blogpost dit en een goed overzicht! Hier heb ik ook zeker nog iets aan, dank je wel!

Suus -

Hi Iris! Wat tof dat iemand zoals jij, die al langer een eigen bedrijf heeft, ook nog wat aan mijn tips heeft! Xx

KayleeFotografeert -

Is die KOR regeling tijdelijk? (Bijv de eerste 5 jaar?) of is het een regel die in principe altijd geld wanneer je niet genoeg uren maakt etc? Ik ben me heel erg aan het oriënteren, want ik zou me wel graag in willen schrijven, maar ik durf niet (ik ben ook parttime in loondienst en ik studeer nog)..

Suus -

Hai Kaylee,
Voor zover ik weet, kun je de KOR onbeperkt toepassen (totdat ze de wet weer een keer wijzigen). Als je verwacht dat je inkomsten de komende jaren niet snel boven deze minimale grens zullen uitkomen, dan is het handig om direct een ontheffing voor administratieve verplichtingen aan te vragen. Dan reken je geen BTW meer op je facturen en hoef je geen BTW-aangifte meer te doen (dat moet anders elk kwartaal).
Liefs, Suus

Femke -

Kijk! Hier heb je als startende freelancer (ook naast een bijna fulltime baan) wat aan! Gewoon Jip en Janneke, begrijpelijk voor iedereen. Super bedankt hiervoor! Kom zelf zeer zeker niet aan die uren, dus beetje jammer dat m’n verdiensten dan voor een groot deel naar de belasting gaan :(

Suus -

Wat lief Femke, dankjewel! Enne… same here. Hopelijk kun je dan nog wel gebruiken maken van de KOR :-)
x Suus

Aaf -

Topper!! Jij red je wel!! Go for it💪💐🍀

Suus -

Jij ook Aafke!!!! :-) Kus!

Reageer ook