KUNST & CULTUUR

We love Jeanique!

Heel veel fotografie blogs zijn er op het net te vinden. Maar een blog zoals deze valt dan net weer even op door het verhaal erachter. Het gaat hier om de blog van Jeanique Kats: I Love Jeanique.

Na haar studie multimedia design wilde deze Nederlandse dame een vervolgstudie doen. Ze startte met de studie Dramatherapie, maar raakte helaas al gauw overspannen en deed een jaar niets. Na de vele dagen die ze thuis op bed doorbracht, kwam Jeanique op het idee om een 365 dagen project te beginnen waarin zij elke dag een foto van zichzelf maakt en deze deelt op Flickr.

Nog nooit had ze een fototoestel op die manier gebruikt en heeft dan ook alles aan fotografie tijdens dit project geleerd. Gewoon, door het te doen. Tijdens dit project kwam ze erachter dat de zelfportretten die ze maakte als een soort therapie werkten. Ze wilde haar beelden, maar ook het verhaal over haar depressie, de vorm van autisme die ze heeft en de dingen waar ze van houdt of bang voor is, delen met de buitenwereld.

Het project sloeg aan en ze kreeg zo’n 1500 tot 3000 bezoekers per dag. Hieronder een selectie van haar foto’s uit die tijd (2008/2009).

 

 

Na dit project is Jeanique, samen met haar vriendin Nikki van Oostende, een nieuw project begonnen. Een project van 52 weken: Black & Forth. Elke week bedenkt één van de twee een thema, waarbinnen zij dan elk hun werk maken. Jeanique een foto, Nikki een schilderij. De overeenkomst tussen de twee meiden is dat ze allebei depressief zijn geweest en hun gedachten willen delen met de wereld. Leuk is om de twee werken uiteindelijk naast elkaar te zien. Ze weten namelijk niet waar de ander mee bezig is. Zo zie je twee invalshoeken binnen hetzelfde thema.

 

Naast het feit dat ik de fotografie van Jeanique prachtig vind, kan ik deze projecten ook erg waarderen. Het is goed dat mensen hun verhaal willen delen, en zeker als het gaat om een verhaal waar nog steeds veel mensen zich voor schamen of nog niet goed over kunnen praten. Ik hoop dat Jeanique en Nikki mensen inspireren ook op een creatieve manier met hun gedachtes en gevoel om kunnen gaan.

Kijk voor veel meer mooie foto’s op de site van Jeanique of op haar Flickr pagina.

Enjoy!

Afbeeldingen: Jeanique Kats

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.