KUNST & CULTUUR

Muziek om van te houden // WellBad

Onlangs werd ik door een vriend in aanraking gebracht met de Duitse blues band WellBad en hun album Beautiful Disaster. Na wat gegoogle, heb ik het gevoel dat ik zo ongeveer de enige ben uit Nederland die deze band momenteel kent. En ik gun deze heren veel meer dan dat.

De nummers van WellBad zijn geïnspireerd door grote blues musici en componisten zoals Willie Dixon, The Black Keys en Tom Waits. “The blues is the roots, everything else is the fruits”, zei de laatste in deze rij al. En dit standpunt neemt Wellbad dan ook met genoegen in.

WellBad is in 2011 op vrijdag de 13e opgericht; en zo’n ongeluk zal het deze band waarschijnlijk niet brengen. Daniel (zang & gitaar) werd geboren in 1989, en werd op jonge leeftijd al songwriter en zanger. Slechts gewapend met een gitaar, en zijn raspende stem, trok de behaarde jongeman door de barscène van Hamburg. De band wordt vergezeld door Mizan (elektrische gitaar), Simon (elektrische piano), Basti (drums), Stefan (bas) en Jonas (percussie).

Terwijl ik Tempted hoorde, vroeg ik me af hoe snel dit nummer wordt ontdekt voor de eerstvolgende reclame voor een of ander groot merk voor parfum of kleding; ik zie het al helemaal voor me en ben inmiddels verslaafd geworden aan dit nummer. Leave me your smile is een heerlijk romantisch nummer, waar overigens ook een mooie live versie van op hun website staat. En dan hebben we ook altijd nog Dark Days Come, een heerlijk up tempo nummer, waar je overigens ook echt deze unplugged versie van moet zien:

http://youtu.be/ZsNXUCvzSIg

Je gelooft toch niet dat de zanger uit 1989 komt? Met Daniels zwoele stem en gevatte teksten ben ik officieel fan. Ik vraag me af wanneer 3FM een van de nummers omtovert tot Megahit of Song of the Week, want dat vind ik geen misfit.

Tot die tijd weten wij er in ieder geval vast van. Steun deze heren: koop het album Beautiful Disaster op Amazon en geniet met me mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.