KUNST & CULTUUR

Yarn bombing // De straat versierd

Kunstenaars die een spoor achterlaten op straat wordt veelal graffiti genoemd, maar ik kwam laatst achter een nieuw soort kunstvorm: graffiti knitting, oftewel: yarn bombing (wildbreien). Een relatief nieuw fenomeen, waarbij de zogenoemde yarn bombers stukjes in of aan elkaar haken, breien of naaien en deze verspreiden door de stad. Publieke objecten worden op deze manier versierd, gepersonaliseerd en mooier gemaakt door kleurrijke breiwerken. Zo worden bushaltes, lantaarnpalen, vuilnisbakken en ander straatmeubilair versierd.

Alhoewel er door lokale autoriteiten (natuurlijk) vaak anders over wordt gedacht, is er ‘minder’ sprake van vandalisme, gezien het eenvoudig is om te verwijderen en daarom tijdelijker van aard is. Zonde, zou ik zeggen, want kijk eens naar deze prachtige plaatjes:


Wildbreien is in 2011 overigens gekozen tot het mooiste nieuwste woord en kreeg de meeste stemmen bij een verkiezing op de site van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.

Mocht je het zelf willen leren; er is een leuk Do-It-Yourself boek over te koop: ‘The Art Of Crochet And Knit Graffiti’ (Auteur: Leanne Prain).