MODE & BEAUTY

Zalando // De duurzame, ecologisch verantwoorde en/of biologische merken

Onlangs was ik bij de eerste Zalando’s Blogger Awards; het verslag daarover kun je hier lezen. Zalando is een erg commercieel merk, maar ik dacht: daar moeten Moderne Hippies toch óók terecht kunnen? Ik ging op onderzoek uit en welja: ze hebben zeker merken die duurzaam, ecologisch verantwoord en/of biologisch zijn. Jeej! Hierbij de belangrijkste merken op een rijtje.

1. Kuyichi

Biologische merk Zalando - Kuyichi

Kuyichi staat bij mij met name bekend om spijkerbroeken. Spijkerbroeken die ik super stylisch vind en waar ik ook echt fan van ben. Als het gaat om biologische kleding, staat Kuyichi vooraan, en dat is dus extra fijn voor ons. Kuyichi’s hoofdzakelijke doel is om een ecologisch verantwoorde boodschap over te brengen. Dit doen zij door middel van duurzame productie in de jeans- en modewereld. Nederlandse NGO Solidaridad wilde met Kuyichi mode creëren van de beste kwaliteit en met een authentieke stijl, welke geproduceerd zou worden op basis van het Fair Trade-principe. Aangezien de grote denim- en modebedrijven niet warm werden van de duurzame productie en de verwerking van katoen, was het aan een privé-onderneming om deze taak tot zich te nemen. Dit leidde tot de geboorte van Kuyichi. Kuyichi is in het jaar 2000 opgericht en introduceerde biologische en fairtrade katoenproductie in de modewereld. Kuyichi staat bekend als het eerste mode en jeans gerelateerde designermerk dat zowel stijl-, milieu- als maatschappelijk bewust is. Volgens de bedrijfsfilosofie van Kuyichi moeten niet alleen de materialen, maar ook de stijlen van de producten authentiek zijn. Kuyichi wordt steeds meer geconfronteerd met grotere concurrenten die de nadruk leggen op de holistische aspecten van kleding en het leven. Ondanks alle ethiek, wordt de stijl van Kuyichi niet te kort gedaan en heeft Kuyichi vanaf het begin af aan zo goed bekend gestaan. Daar word ik ook nog steeds heel vrolijk van. De damesmode Kuyichi is cutting-edge, modern en geschikt voor verschillende gelegenheden. Dit geldt trouwens ook voor de Kuyichi herenkleding. Sinds 2000 en nog steeds leuk, vind ik!
Bekijk ook de website van Kuyichi om meer te bekijken of meer te lezen over de achtergrond van het merk.

2. People Tree

Verantwoord merk Zalando - People Tree

People Tree is een fairtrade en mileuvriendelijk modemerk uit het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf werd in 2001 opgericht door Safia en James Minney. Hun doel was om met People Tree klanten te voorzien met mooie en duurzame modieuze kleding, maar tegelijkertijd de ambachtslieden uit de omgeving en uit de ontwikkelingslanden te steunen. Zij waren met hun ecologische werkwijze op het gebied van Fair Trade één van de eersten in de modewereld. Een prachtig initiatief van een baanbrekende organisatie en een voorbeeld voor anderen. Dit beleid leverde People Tree de nodige prijzen op, zowel op het gebied van hun ontwerpen als voor hun manier van ondernemen. De modeontwerpers van People Tree zijn gepassioneerd en houden ervan om te experimenteren met nieuwe stoffen en materialen. Ze zullen niet rusten eer het kledingstuk echt mooi is. En dat zie je terug in de collectie van People Tree. Je moet er wel van houden: naar mijn smaak maakt People Tree soms wat minimalistische, “degelijke” kleding en mag het soms (voor mij nogmaals) allemaal wat vrouwelijker. Desalniettemin, een merk om trots op te zijn als je het draagt.
Ga ook naar de website van People Tree om bijv. mooie filmpjes te bekijken en meer te zien van hun collecties.

3. Alternative Apparel

Eco merk Zalando - Alternative Apparel

Alternative Apparel biedt een complete collectie van casual kleding en accessoires voor mannen en vrouwen gemaakt van biologisch katoen. Op Zalando helaas met een zeer beperkte damescollectie; maar de mannen kunnen hier hun lol op. Ze hebben bijvoorbeeld mooie eco T-shirts, die ik mijn vriendje wel eens cadeau zou willen doen. Sinds 1995 is het merk Alternative Apparel uitgegroeid tot een toonaangevend lifestyle kledingmerk. Ieder kledingstuk is toegewijd aan comfort, vakmanschap, gemeenschap en authenticiteit. Bij het creëren van comfort, van de binnen- en buitenkant van de stukken, zoekt Alternative Apparel naar een alternatieve manier van denken en probeert het merk een verandering in de gemeenschap aan te moedigen. Het merk heeft lekkere fleece vesten of basic shirts, bijvoorbeeld. Blijkbaar zijn de kledingstukken enorm zacht. Zo zacht, dat we het niet meer uit willen trekken. Ik ben erg benieuwd, want ik kende het merk hiervoor nog niet!
Bekijk de website van Alternative Apparel om meer comfy en cozy kleren te zien. Ik zou graag eens een heerlijke trui willen aanschaffen voor de koude wintermaanden!

4. Monkee Genes

Milieuverantwoord merk Zalando - Monkee Genes

Op zoek naar een broek met een verschillend kleurtje? Dan zit je, zowel als man als vrouw, bij Monkee Genes nu goed op Zalando. De collecties van Monkee Genes zijn enorm mileuverantwoord gemaakt. De broeken van Monkee Genes zijn gemaakt van verschillende ecostoffen, zoals bamboe en biologisch katoen. Daarnaast besteedt Monkee Genes ook veel aandacht aan het verfproces van de broeken, omdat hier de meeste chemische stoffen voor gebruikt worden. Monkee Genes worden zorgvuldig geverfd, voordat de jeans worden gesneden. Zo voorkomen ze de standaard ‘over-dyeing’ in het maken van de jeans, door eerst de stof te snijden.
Check ook eens de website van Monkee Genes, om nog meer broeken en nog meer kleurtjes te bekijken!

5. Sanuk

Goede productietechniek merk Zalando - Sanuk

Toen ik de eerste keer de producten van Sanuk zag, moest ik er een beetje aan wennen. Ze zagen er wat gekkig uit. En dat klopt misschien ook wel als je kijkt naar de betekenis van het Thaise woord Sanuk, wat ‘lol’ betekent. Sanuk, dat in 1997 door Jeff Kelley is opgericht, komt uit Zuid-Californië waar ze veel van surfen houden. Doordat de oprichter zelf ook uit deze regio komt, hebben alle schoenen van Sanuk de x-factor voor alle surf-styled schoenen. De schoenen ondersteunen je voeten blijkbaar ook waar dat nodig is. De productietechniek die Sanuk voor hun schoenen gebruikt is in 2007 en 2010 namelijk uitgeroepen voor de beste schoenen van het jaar! Door deze productietechniek zit de schoen niet alleen erg comfortabel, maar maakt het ook gezond. Daarnaast is Sanuk bekend voor het gebruik van innovatieve materialen, zoals yoga matten en tapijt. Sanuk combineert eenvoudig design met functionaliteit en kwaliteit en doet dit met veel creativiteit. Het is niet helemaal mijn smaak, maar sommige schoenen vind ik toch wel erg leuk. Wellicht dat het bij vrouwen wat lomp staat, maar bij mannen juist heel leuk. Wat vind jij hiervan?
Je kunt de website van Sanuk hier vinden.

6. Melissa

Eco vriendelijk en design schoenen merk Zalando - Melissa

Hey, wat super leuk om Melissa tegen te komen! Hier schreef Inger ooit al eens een artikel over namelijk, die kun je hier lezen. Het merk Melissa is de lieveling van de designwereld. De schoenen van dit merk zijn helemaal van hergebruikt plastic, hypoallergeen en geurloos en ze hebben zowel de modewereld ingepalmd als het groene circuit en de grootste kunstenaars ter wereld. Dat schreeuwt toch Moderne Hippies? Het eindeloos flexibele plastic van de schoenen van Melissa is door een hele menigte visionaire ontwerpers vormgegeven, waaronder Zaha Hadid, Vivienne Westwood, Karim Rashid en Jean-Paul Gaultier. Het merk Melissa vierde in 2009 zijn dertigjarig bestaan, maar denkt er nog lang niet over om op de lauweren te gaan rusten. Als een onvermoeibare piraat eigent het zich al onze geliefde schoenenmodellen toe en transformeert ze in iets anders, van sandalen met bandjes tot avondpumps en van trendy hoge schoenen tot lichte open schoenen. Ik ben enorm fan van Melissa!!
Neem ook eens een kijkje in Melissa-wonderland, door op de website te kijken.

Na het onderzoek van Zalando, kon ik Zalando gelijk weer een stuk meer waarderen. Ook de grotere merken werken namelijk aan een betere wereld, en dat mogen we ook best eens zeggen. Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt gehad! Mis ik er één (of twee ;))? Reageer! 🙂