DAGBOEK, ETEN

Zero Plastic Week // vanaf morgen!

Morgen gaat het officieel van start: de Zero Plastic Week – een week lang zonder plastic. Ik heb deze actie een tijd geleden aangekondigd, en me toentertijd ook opgegeven voor de challenge. En ik vrees er nu al voor, want de afgelopen weken stond ik hopeloos in de supermarkt: hoe ga ik deze week in vredesnaam ‘overleven’?

Na wat research, ben ik tot de volgende ideeën gekomen:

  • Gelukkig heb ik altijd een tas vol met plastic tasjes, zodat ik deze kan hergebruiken. Daarom zal ik de hele week extra plastic tasjes mee gaan nemen; zodat ik daar altijd op kan terugvallen.
  • Ik ben benieuwd in hoeverre medewerkers in Nederland open staan voor het ‘hard NEE schreeuwen tegen winkelmedewerkers die je toch een tasje toe willen stoppen’ (tip van Zero Plastic Week zelf, bekijk hun tips hier). Ik ga waarschijnlijk geen groente kopen bij een supermarkt zoals de Albert Heijn, maar sowieso de hele week naar de biologische en/of Turkse supermarktjes gaan. Daar is alle groente immers niet voorverpakt – en dan gebruik ik m’n eigen tasjes om het mee te verpakken. Ik mag mezelf gelukkig prezen om in de stad te wonen – want daar zijn vaak veel biologische- en speciaalzaken. Ik heb het gevoel dat het dan al iets minder moeilijk is om plasticloos door het leven te gaan. Het kost alleen wel net wat meer moeite.
  • Ik haal m’n brood bij BBROOD, en hoe goed dit brood ook is; het brood is wel voorverpakt in plastic (voor een groot deel papier, maar toch dat kleine gedeelte plastic). Hoe zal ik dit probleem gaan oplossen? Kan ik ‘m toch kopen, als ik ‘m uit de verpakking heb gehaald? Kijken hoe ze daarop reageren.
  • Ik ben een enorme snoeperd. En voor de snoeperds onder ons zal het lastig worden, want bijna al het snoep is verpakt in plastic. Ik kan lekkernijen zoals koekjes zelf gaan bakken, maar daar heb ik doordeweeks simpelweg geen tijd voor. Dan maar vasten dus?
  • Ik ga extra goed letten op statiegeldverpakkingen en navulverpakkingen.
  • Ik doe sowieso altijd erg m’n best zo min mogelijk plastic waterflesjes te kopen. Zo maak ik nog steeds gebruik van m’n Bobble; en zal ik die deze week ook overal trouw mee naartoe nemen.
  • Ik realiseer me wel net, dat m’n shampoo op is. Op Frank’s blog lees ik dat ik dan nu het beste naar Lush kan gaan. Daar verkopen ze namelijk shampoo in de vorm van een harde zeep – en deze verkopen ze ‘naakt’. Geen plastic dus! Op naar Lush.
  • Goed, ik realiseer me dat kauwgom altijd verpakt zit is in plastic. Maar, in m’n onderzoek, heb ik ook een en ander gelezen over plastic IN kauwgom! Nu heb ik al vaak de meest bizarre dingen gehoord over wat er allemaal wel niet in kauwgom zit. Maar dit is echt te belachelijk. Sowieso geen kauwgom deze week; maar wellicht nooit meer?
Aankomende woensdag zal ik een eerste fotoverslag uitbrengen van de eerste paar dagen Zero Plastic Week. Kijken jullie met me mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.