Een vegan/vegetarisch agriturismo, twee biologische wijnboerderijen én een dorpje vól bloemen. Déze kant van Umbrië – ookwel “het groene hart van Italië” genoemd – kende ik nog niet en heeft me positief verrast.

Deze lente mocht ik afreizen naar mijn geliefde Italië, waar ik alle zomers van mijn jeugd heb doorgebracht. Mijn hart ging dan ook sneller kloppen toen ik werd uitgenodigd om naar Umbrië te komen – één van de regio’s waar we vaak verbleven. Maar deze trip stond ditmaal niet (alleen) in het teken van de prachtige uitzichten, de schattige dorpjes en de fijne Italianen… Nee, we gingen ditmaal écht op zoek naar de groene kant van het groene hart van Italië. En wat zaten daar een pareltjes tussen!

Duurzaam reizen - banner

Bij deze mijn tips:

1. Castello Monte Vibiano Vecchio

Zeker een bezoekje waard: wijnboerderij Castello Monte Vibiano Vecchio. Met een práchtig uitzicht op de bergen was dit voor ons een warm welkom in de regio. We kregen er een eco-tour en deden er een wijnproeverij. Met een prachtige uitzicht vanuit het restaurant, kan je hier makkelijk de hele middag vertoeven. Extra leuk aan deze wijnboerderij, was niet alleen dat de wijnen een goed verhaal hebben (het is allemaal biologisch), maar dat de geschiedenis van het land en de waarden van de familie hoog in het vaandel staan. Er wordt met veel respect naar het verleden en heden gekeken, om hoopvol naar de toekomst te kunnen kijken.

Mijn favoriet was de witte Maria Camilla. Vergeet ook niet de heerlijke olijfolie te proberen. Extra bijzonder, want deze wordt bevroren om de pure kwaliteit te bewaren.

Website: http://montevibiano.it/en

Groene hotspots in Umbrie - 2

Groene hotspots in Umbrie - 5

2. Agriturismo Le Tortorelle

Een héérlijke verblijfplaats in hartje Umbrië is agriturismo Le Tortorelle.


Een agriturismo is een boerenbedrijf waar agrarische activiteiten worden gecombineerd met onder andere het bieden van logies aan toeristen. Soms hoort ook een (klein) restaurant bij de agriturismo. De agrarische activiteiten lopen uiteen van olijfolieproductie of wijnbouw tot het houden van bijen, paarden of vee.


Verblijven in agriturismo is sowieso een ontzettend leuk idee als je naar Italië gaat; voor mij komt het echter (nog) zelden voor dat deze ook vegan/vegetarisch zijn. Bij Le Tortorelle stonden tijdens het ontbijt en het avondeten genoeg opties klaar om blij van te worden. Zo maakte de chef (die hier overigens was door WWOOF – tip!) héérlijke seitan burgers. De ruime kamers, het heerlijke zwembad én de lieve hond zorgden ervoor dat ik hier graag nog eens terugkom, maar dan voor langere tijd.

Website: http://www.letortorelle.it

Groene hotspots in Umbrie - 15

3. Monestevole Tribewanted

Zoek je een plekje om alles te leren over het verbouwen van je eigen groente, het verzorgen van vee, meer te weten komt over CO2 uitstoot en waar je je eigen water uit de bron kunt tappen ? Verblijf dan een tijdje in Monestevole Tribewanted. Een community based boerderij, waar vooral wordt aangemoedigd bij te dragen aan de community. Je kunt er ook gewoon lekker slapen, maar extra cool is het om een dagje mee te lopen met één van de Italiaanse (-insert emoji met hartjesogen-) boeren óf lekker een lesje yoga in de tuin mee te doen.

Website: www.tribewanted.com

4. Spello

Extra gelukkig word ik van de schattige kleine dorpjes die Italië rijk is. Waar je ook komt: óveral scoor je er heerlijke espresso en cappuccino en óveral zitten er oude mannetjes op een bankje met elkaar te kletsen. Wat je echter niet overal ziet, zijn zóveel bloemen, zoals in Spello. Na de aardbeving in 1997 kregen vele dorpjes geld van de overheid om gebouwen te renoveren én kozen vele dorpjes marketingtechnisch ervoor vanaf dat moment bekend te staan om iets uit de regio. Naastgelegen dorpjes kozen daarom o.a. voor de heerlijke olijfolie of een specifieke wijn, maar Spello? Spello wilde bekend staan om straatjes vól bloemen. En de jaarlijkse Infiorate. Waar er 20 jaar geleden blijkbaar geen toerist te vinden was, is dit een slimme zet geweest. Wat een heerlijkheid om doorheen te wandelen. Heel veel meer is er dan ook niet, maar ook dát is vaak de charme van de kleine Italiaanse dorpjes. Pinterest pictures guaranteed. Flower power!

Groene hotspots in Umbrie - 4

5. Omero Moretti

Voor een kookles bij la mama stationeerden we ons voor enkele uren in Omero Moretti. Maar, met de Italiaanse eigenwijsheid, komt dan ook gelijk een must-know: “in Italië leer je niet door te doen, maar door te kijken”.

Ah, juist.

We keken dus braaf toe hoe de eigenaresse over het prachtige land liep en hier en daar een bloemetje of plantje pakte om vervolgens in onze maaltijd te verwerken. Toen de nonna binnenkwam om alles (af) te keuren, was het plaatje toch wel compleet.

Op zich vond ik het wel een feestje op zich. Met een glaasje wijn in de hand mocht ik toekijken hoe la famiglia ons eten aan het klaarmaken was. En die wijn, daar ging het mij toch wel wat meer om. Niet alleen was het biologisch, maar ook nog eens vegan. (Als je niet snapt waarom rode wijn níet vegan zou zijn: zoek het eens op). En de oude, houten smaak van de Sagrantino was helemaal naar mijn wens – en dus ging nam ik een lekker flesje mee naar huis.

Naast de kookles, kun je er ook wijnproeverijen en andere workshops doen. Ook leuk: ga voor de (biologische) picknick. Romantisch!

Website: www.morettiomero.it/en

6. Il Parco dell’Energia Rinnovabile

Eén van de meest inspirirende plekken waar ik in tijden geweest ben: Il Parco dell’Energia Rinnovabile. Een compleet zelfvoorzienend non-impact building. Allessandro, de eigenaar, deed me stiekem een beetje denken aan Ben uit Captain Fantastic. Een ‘selfmade man’, die zichzelf alle technologieën en wijsheden heeft aangeleerd om zo duurzaam mogelijk te leven. Werkelijk álles op deze boerderij wordt over nagedacht, om een zo laag mogelijk voetafdruk achter te laten. Zo wordt alle elektrische en thermische energie geproduceerd door de zon, de wind of biomassa. Het regenwater wordt opgeslagen en gefilterd, om vervolgens je tanden mee te kunnen poetsen of je mee te kunnen wassen. Het water dat je gebruikt voor de douche wordt omgewarmd door een gigantische hooiberg. En dit water wordt vervolgens gerecycled voor de toiletten. En boven alles? Je levert niets in aan comfort, maar hebt een ruime kamer met alle voorzieningen van dien.

Mocht ik ooit mijn eigen duurzame huis willen gaan bouwen, zou ik een tijdje bij hem verblijven om geïnspireerd te raken en te kijken hoe ze het precies allemaal doen. Pluspunt: ook hier wordt enkel (heerlijk!) vegetarisch eten klaargemaakt. Ook de mensen die op het land en in het huis werken zorgen hier voor een hele fijne sfeer. Absolute aanrader!

Website: www.inspiredlabs.co.uk

Travel vlog

Wil je alle plekjes in video voorbij zien komen? Bekijk dan mijn (Engelstalige) vlog op mijn YouTube-kanaal! Hier komen ook nog meer fijne plekjes & mooie hotels in

Kan je de video niet zien? Klik hier.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

-xx- Zoë

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.