Weg met het geitenwollensokkenimago! Duurzame, eerlijke kleding is inmiddels veel meer dan basic, grijs en minimalistisch. En belangrijker: de kleding gaat langer mee, brengt minder schade toe aan het milieu en de werknemers werken in gezonde omstandigheden en krijgen een leefbaar loon. Oftewel: weg met de Primark-ellende. Elke maand zet ik een aantal fairfashionmerken in de spotlight!

Muts // House of Useless
Als klein meisje keek Yasmina al toe hoe haar moeder achter de naaimachine ‘kleding toverde’. Jaren later runt ze haar eigen duurzame modelabel: House of Useless. Yasmina focust zich op hergebruik. Zo kun je naast haar bekende telefoonkoorden, ook een cleaning kit kopen om deze schoon te houden. Of maak je eigen gilet in haar naaiworkshop! Tussen alle prachtige kleding in haar Utrechtse atelier, werd ik verliefd op deze Bobby beanie (totáál niet beïnvloed door de naam).

Jas // RAINS
Wat een tof merk is dit! Alles van RAINS is volledig gerecycled. Je kunt zelfs je oude jas terugbrengen naar RAINS, zodat ze van het materiaal weer een nieuwe jas kunnen maken. Al zal dat even duren, want deze jassen worden zo ontworpen dat ze héél lang meegaan. Deze water- en winddichte jas draagt supercomfortabel, licht en warm. Het voelt alsof ‘ie gevuld is met dons, maar het is met gerecyclede PET-flessen. Een investering, maar wel één waar ik jaren mee ga doen.

Laarzen // ALOHAS
De laarzen zijn van het Spaanse merk ALOHAS. Zij maken schoenen van PU-, maïs- en cactusleer. Allemaal diervriendelijke alternatieven voor echt leer, en plantaardig leer is ook nog eens heel duurzaam. Ook top is het on-demand bestelsysteem van ALOHAS. Er wordt geproduceerd naar vraag. Minder materiaalverspilling dus! Dat maakte de twee maanden wachttijd op deze laarzen helemaal goed. In deze video kom je meer te weten over dierlijk leer en waarom ik dat liever niet draag.

Tas // Mads Nørgaard
Van dit lijstje is het Deense merk Mads Nørgaard het minst transparant in hun productieketen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet goed bezig zijn. Al hun tassen (op één na) zijn vegan. Ook lopen ze voorop in het produceren van kleding in Europa en het creëren van gezonde werkomstandigheden. En heel tof: hun badkledinglijn is gemaakt van gerecyclede visnetten! Hun bekende pillow bags (ook in minder opvallende kleuren dan mijn groene) koop je in deze fijne webshops: Shop like you give a damn en Vegan bags.

Sjaal // Vinted
Omdat duurzame en eerlijke kleding duurder is (want: leefbare lonen), combineer ik het met tweedehands kleding. En net als deze fijne sjaal, komt mijn halve kledingkast van Vinted. Maar Bobbi is recordhouder: zij draagt haar héle (tweejarige) leven niets anders dan Vinted-schatten!

Wat is jouw favoriete fairfashionlabel?
Liefs, Suus 

#nospon, ik heb alles zelf betaald.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram

🖤

Lees ook: Duurzame sneaker gemaakt van appel-leer