50 miljoen schoenen.
140 miljoen kilo kleding.
Dat gooien we in Nederland jaarlijks weg, terwijl de helft gerepareerd kan worden. *

Slik.

Maar gelukkig is 16 januari de nationale Dag van de Opknapper! Dit initiatief komt voort uit de Nationale Denktank, waarin jonge deelnemers een oplossing bedenken voor een maatschappelijk probleem.

Een mooie stok achter de deur om je kleding en schoenen te fixen. Hoe je dat doet? Ik geef je vier tips!

1. Ontpil

Mijn eerste go-to als ik merk dat ik die ene trui toch niet zo vaak aan heb. Want een gepilde trui ziet er meteen uit alsof ‘ie al jaren oud is. Echt, dit ding is je holy grail. Paar minuutjes werk en je kledingstuk is weer als nieuw. Google ‘ontpiller’ en je hebt ‘m! (Of beter: lenen. Wij hebben met de buren één ontpiller 😄.)

2. Repareer 

Die kapotte hak, die eeuwig missende knoop, die loslatende zoom. Zó irritant! Verzamel alles wat je wilt laten maken en breng het in één keer naar de kleer- en schoenmaker. Sowieso een gevalletje ‘had ik veeeel eerder moeten doen’.

Maar leuker is om naar een Repair Café te gaan. Hier zijn gereedschap, materiaal én deskundige vrijwilligers om je te helpen. Want inderdaad: je gaat zelf aan de slag en leert hierdoor repareren. Er zijn meer dan 600 Repair Cafés in Nederland. Check hier waar jouw dichtstbijzijnde is.

3. Reinig

Argh, die supervette maar groezelige sneakers kunnen eigenlijk echt niet meer. Of toch wel? Breng of verzend ze naar een gespecialiseerd sneakerreinigingsbedrijf. Dat is goedkoper dan je denkt! Een maatschappelijk betrokken bedrijf hierin is WEAR in Rotterdam, waar mensen met onbenut arbeidspotentieel werken. Liever zelf aan de slag? WEAR verkoopt ook een DIY-cleaning kit om je dierbare beaters weer te laten shinen. (Kun je meteen hun opgeknapte pre-loved sneakers in de webshop checken.)

4. Upcycle

Bij Stitching Stories in Haarlem volgde ik een workshop upcycling. En voor iemand die nog nooit achter een naaimachine heeft gezeten, ging dat verrassend goed. Mijn oude spijkerjasje dat ik nooit meer droeg heeft een druk tweede leven gekregen, want ik heb ‘m nu zó vaak aan! Stitching Stories is een modelabel dat alle boxes checkt: duurzaam, eerlijk én sociaal. Via crowdfunding kwam ik bij hen terecht, maar deze workshops worden overal gegeven. Aanrader!

Ik ben heel benieuwd: wat (en hoe!) ga jij aanstaande dinsdag (laten) opknappen?

Liefs, Suus 

Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram

🖤

Lees ook: Outfit inspo // Kleding lenen en leervervangers