Deze week is het 5 jaar geleden dat het Rana Plaza gebouw in Bangladesh instortte. Het is de ergste ramp in de kledingindustrie ooit. Meer dan 1000 mensen kwamen om, meer dan 2000 waren zwaargewond en 200 zijn nog steeds vermist. Hierdoor weet nu iedereen onder wat voor erbarmelijke omstandigheden kledingarbeiders moeten werken. Iets met een put en een verdronken kalf, maar hierna tekenden gelukkig wel honderden kledingmerken het Bangladesh Veiligheidsakkoord en werd het minimumloon verhoogd naar 68 dollar per maand (poeh poeh).

Inmiddels zijn er dus wel wat verbeteringen, maar wij als Moderne Hippies weten natuurlijk ook wel dat het in grote industrieën nog steeds alleen maar om geld en macht draait. Daarom is de Fashion Revolution Week (23 – 29 april) zo belangrijk. Ieder jaar vragen we in deze week aan internationale merken: #WhoMadeMyClothes? Inmiddels is deze vraag op Instagram meer dan 247.000 keer gesteld. Goed bezig!

Gelukkig zijn mijn ogen drie jaar geleden geopend en heb ik toen de beslissing gemaakt NOOIT meer nieuwe kleding te kopen waarvan de productieketen niet transparant is en ik niet weet door wie en hoe het gemaakt is. Ik steun nu enkel eerlijke kledingmerken en koop veel kleren tweedehands. Hoe ik dat combineer? Nou, bijvoorbeeld zo!

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Uitgelicht

Laarzen // PHIXI vintage

Op de laatste editie van de Moderne Hippie Markt liep ik tegen deze pareltjes aan. Yes, mijn maat! En yes, 28 euro! Mine! De kleine slijtageplekjes van vintage kleding en schoenen laten me altijd wegdromen naar het leven van de vorige eigenaresse (dat in mijn hoofd altijd enórm avontuurlijk en extravagant is).
PHIXI staat op markten en heeft een webshop met kleding, schoenen, tassen en accessoires, zoals hoeden en sieraden. Vintage heaven! 

Vest // UP (2024: bestaat niet meer)

De slogan van UP is ‘Krijg toch allemaal de klere!’. Ja, iedereen, dus óók vrouwen met een plus size. In deze nieuwe winkel in Nijmegen vind je tweedehands en vintage kleding voor vrouwen met maat 44 tot en met 60. Om de winkel in de eerste instantie te vullen zijn de eigenaressen markten en beurzen afgestruind, nu kunnen klanten hun eigen kleding ook inbrengen. Een kleiner maatje? Dan koop je hier gewoon je oversized kleding! Ik ging in ieder geval behoorlijk los in de vintage-hoek.

Spijkerjasje // YAYA

YAYA is een Nederlands merk dat haar kleding in Portugal laat produceren. Hollandse vormen, dus een maat 38 is hier ook echt een maat 38. Fijn! De kleding is vrouwelijk en een tikkeltje rock & roll. YAYA heeft een gedragscode ondertekend waarin zij beloven hun werknemers altijd eerlijk te behandelen, niet onbetaald te laten overwerken, een veilige en hygiënische werkomgeving te bieden, de ontwikkeling van milieuvriendelijke technieken te stimuleren en de uitstoot van afvalstoffen te minimaliseren. We like. 

Rok – Appel & Ei // Armbandjes – Wolf & Storm // Tattoo – Human Rights Tattoo 

Liefs, Suus

Locatie foto’s 6 t/m 8: De Hallen Amsterdam
Ik heb de kleding zelf gekocht en betaald. 

Je kunt Suus persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram.