Wat kun je doen met 1000 autobanden, 6000 blikjes en 7000 flessen? Als je Michael Reynolds heet: een huis bouwen! Deze Amerikaanse architect (en ultieme hippie) is de Messias van de Earthships. De meeste staan in de woestijn van New Mexico. In 2008 kwam er één bij, en waar anders dan in ons Nederlandse Zwollywood?

Theehuis Earthship Zwolle - 1

Theehuis Earthship Zwolle - 4

Theehuis Earthship Zwolle - 2

Earthships zijn huizen die gemaakt zijn van afval. Het idee is gebaseerd op drie principes: autonomie (dus geen nutsvoorzieningen), duurzame technologie en het recyclen van materialen. De voorzijde van Earthships is altijd gericht op het zuiden. Achter de grote ramen staan druivenstruiken, lavendelplanten en vijgenbomen – planten die goed tegen de warmte kunnen. Ze zijn onderdeel van het recycling proces van het regenwater dat wordt opgevangen op het dak. Zonnepanelen en een windmolen leveren energie. Het gebouw is door de gebruikte materialen zo goed geïsoleerd dat de warmte van overdag wordt opgevangen en zorgt voor voldoende warmte ’s nachts. Een Earthship zorgt voor 9 keer minder milieubelasting dan een normale woning!

Michael Reynolds en zijn trouwe hippiediscipelen bouwden samen met Zwolse bouwvakkers een maand lang aan het Earthship. Nu het Earthship is geopend, is het een bedevaartsoord voor hippies all over Europe. Reynolds-volgelingen springen in hun vintage Volkswagenbusjes en maken een ware pelgrimstocht naar ons landje om het Earthship te bewonderen.

Theehuis Earthship Zwolle - 3

Theehuis Earthship Zwolle - 5

Theehuis Earthship Zwolle - 6

Theehuis Earthship Zwolle - 7

Voor ons stervelingen is het vooral een theehuis. Een awesome theehuis, dat wel. De autobanden, flessen en blikjes schemeren door de muren heen. Het mozaïek op de wanden is gemaakt van oude badkamertegels en kapotte theekopjes en is gebaseerd op Gaudí en Hundertwasser. Op het terras zie je deze graphics ook terug op de tafelbladen.

Theehuis Earthship Zwolle - 8

Theehuis Earthship Zwolle - 9

Theehuis Earthship Zwolle - 10

Theehuis Earthship Zwolle - 11

Een heel bijzonder gebouw in een heel bijzonder park! Het Earthship staat namelijk in Doepark Nooterhof. Hier worden door vrijwilligers de Tuin der Vergeten Groenten, de vlinder- en bijentuin (met nectarkroeg!) en de vleermuizenkelder onderhouden. Er zijn stiltehoekjes, een waterspeeltuin en my fave: de Keltische Boomkalender, om je boom en bijbehorende karakter te bepalen. Ik kwam er op deze zonnige vrijdagmiddag achter dat ik een dikke beuk ben. Artistiek en een wereldverbeteraar, dat dan weer wel. Vast een van de redenen dat ik het Earthship zo fantastisch vind!

Theehuis Earthship Zwolle - 12

Theehuis Earthship Zwolle - 13

Theehuis Earthship Zwolle - 14

Theehuis Earthship Zwolle - 15

Theehuis Earthship Zwolle - 16

Ik zou hier naartoe gaan om: met vriendinnen alle bijzondere theetjes van de kaart uit te proberen! Kan prima, zijn maar 2 euro. Ja, that’s how they roll in ’t Oosten.
Waar: Goertjesweg 1, Zwolle. Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Leuk weetje: Er is een documentaire gemaakt over Michael Reynolds en zijn werk: ‘Garbage Warrior’. Deze is te vinden op YouTube. Ook vind je daar filmpjes over hoe je zelf een Earthship kunt bouwen. In Olst (een dorp bij Zwolle) zijn ze hier al mee gestart; hier worden 23 aardehuizen gebouwd om te worden bewoond!
Website: www.doeparknooterhof.nl