Je voelt het in iedere vezel in je lichaam. Je reishart begint harder te bonken. Met een backpack op je rug, je paspoort in je ene hand en een vliegticket in de ander sta je klaar. Maandenlang leef je er naartoe, of wellicht heb je last-minute besloten om je brein te vullen met nieuwe prikkels. Je zegt gedag tegen je huisje, mensen die je lief zijn, en misschien wel voorgoed tegen je werk. Je weet niet voor hoe lang. Je denkt niet in tijd, maar in avonturen die je hopelijk tegemoet gaat. Je verbeeldt jezelf in een nieuwe natuur en cultuur. Je zweeft letterlijk en figuurlijk mee met het vliegtuig zodra het van de grond gaat. Yes, dit is het! Je bent er klaar voor! Je gaat op reis!

Ja, ik ken het heerlijke, verslavende gevoel.

Een jaar geleden liet ik mijn afscheidstranen rijkelijk vloeien op Schiphol. Een enkeltje naar de andere kant van de wereld was het begin van nieuwe, reusachtige avonturen, waarin ik heel Australië, Nieuw Zeeland en Fiji aandeed en een uitstapje maakte richting Indonesië. Des te meer ik uit mijn comfort trad, des te sneller ik de fijne kneepjes leerde van het reisvak. Ik voelde mij koning te rijk met alles wat ik dag in dag uit mocht beleven. Reizen is voor mij als een school; je mag leren hoe ruig, intens, puur en wild het er in het leven aan toe kan gaan. En ja, bij deze leerschool horen ook momenten waarin je af en toe goed je huiswerk moet doen.

Zo ook ik.

Met om en nabij honderdvijftig vluchten en heel wat stempels van verschillende landen en continenten in mijn paspoort, deel ik vandaag als doorgewinterde reizigster tips die jou in de toekomst bij een nieuwe trip rijk kunnen maken. Voor jou als mens, maar vooral voor je portemonnee. Hoe kun je een jaar lang reizen waarbij je zo min mogelijk geld uitgeeft (en tegelijkertijd de vetste dingen kan doen)?

1. Act like a local!

Voor het eerst in een compleet nieuwe cultuur? Lees je van tevoren goed in (bijvoorbeeld in de Lonely Planet) wat je kan verwachten qua taal, geloof, man-vrouw verhouding, eetgewoontes, manier van groeten, etc. Je weet vervolgens wat je kan verwachten en geloof mij: dat straal je ook uit. Bij iedere reis, ver of dichtbij huis, helpt het als je veel in je nieuwe omgeving rondvraagt. De diehard locals weten meer dan dat er in iedere reisgids staat geschreven en kunnen je wellicht helpen aan (gratis) slaapplekken. Mocht je het spannend vinden om met jan en alleman een gesprekje aan te knopen, dan is er nog altijd de website Couchsurfing. Op deze website bieden mensen hun bank of bed gratis aan, vaak in ruil om iets leuks met jou te doen. Een bijzondere manier om een kijkje te nemen in het leven van een local. Voor meer tips over een stad, regio of land, is een bezoekje aan de lokale informatiekiosk een must! Je kunt niet alleen allerlei gratis brochures, landkaarten en kortingcodes inwinnen, de werkende volunteers zijn altijd bereid om je alle ins and outs te geven; ze zijn immers trots op hun omgeving! Ook is het kopen van een goedkope lokale simkaart handig om contacten mee te kunnen uitwisselen en vrijuit in het land te kunnen bellen. Tot slot is het hebben van een account op de landelijke tweedehands website een pré. Zo kun je bijvoorbeeld al je kampeerspullen voor een prikkie in Australië kopen via de app Gumtree en slaag je voor een stoere auto in Nieuw-Zeeland via TradeMe.

2. Wat je eet ben je zelf

In landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika is het eten helaas niet zo goedkoop (én naar mijn mening lekker) als in Azië of Indonesië. Gelukkig bieden deze landen wèl genoeg faciliteiten aan waar je op jouw manier de Jamie Oliver kan uithangen, zoals een barbecue met picknickplekken. Net als in Nederland, moet de supermarkt vaak van eten af (“reduced to clear”) omdat er verser eten in de plaats komt. Sommige supermarkten hebben hier speciale vakken voor die worden gevuld met afgeprijsd eten. Voor jou als reiziger nog vers genoeg om een prachtmaal mee te maken! Zo is het niet geheel gek, als je met de auto rondtrekt, om een tweedehands koelbox (of nog goedkoper: koeltas) te kopen waar je de meerdaagse inkopen in kan leggen. Vul vervolgens wat flessen met water, vries ze in en laat ze dan dienen als koelelement. De grootste voordelen van zelf koken is natuurlijk dat je veel geld bespaard en dat het een stuk gezonder is dan altijd maar dingen afhalen of uit eten gaan. Neem bijvoorbeeld eens de gratis “allerhande” mee van de lokale supermarkt voor inspiratie.

3. Werk en reis je suf

Iedereen reist op haar eigen manier én tempo. Een ideale manier om een land ultiem te verkennen is door reizen en werken te combineren. Het is voor ons als Nederlanders bijvoorbeeld relatief gemakkelijk om een Working Holiday Visa aan te vragen voor landen als Australië en Nieuw-Zeeland. Zo ligt het werkloon in Australië een stuk hoger dan in Nederland en is de werkdruk over het algemeen lager. Misschien helpt dit je over de streep: in de horeca verdien je in Australië 2,5 keer meer dan in Nederland. Het hebben van zo’n jaarvisum opent veel deuren: je verdient geld, je verbetert je taal, je bent vrij om jezelf na hard te hebben gewerkt te belonen met een “vakantie” en je leert de cultuur nog beter kennen. Het helpt trouwens om bij grote steden juist meer in de suburbs te zoeken naar werk. Iedereen focust zich vaak op de stad zelf, maar wie zegt dat er geen leuke baantjes zijn net aan de ring?

4. Scheur als een racemonster

Op reis ontmoet je allerlei soorten reizigers met een verschillend budget. Zo is het kopen van een eigen auto in landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika misschien in het begin een grote investering, maar aan het einde (hopelijk) helemaal waard. Deze landen zijn zó immens groot dat het vaak voor toeristen-organisaties te kostbaar en moeilijk wordt om op afgelegen plekjes te komen. Met jouw eigen racemonster is dat niet onmogelijk en ben je dus vrij om te gaan en staan waar je wil. Ook ben je niet gebonden aan tijdschema’s van het openbaar vervoer of aan regels van hostels/hotels. Je kunt ook altijd eerst flink gaan sparen in het land met een Working Holiday Visum (zie punt 3) en vervolgens met je verdiende centjes een auto kopen. Mochten de hoge benzinekosten een killer voor jou zijn, plaats dan een leuke oproep in één van de vele reizigers groepen op Facebook, bijvoorbeeld Australia/New Zealand backpackers, waarin je vraagt om kosten te delen. Op deze pagina’s wordt van alles gevraagd en aangeboden: zo kun je een lift regelen naar het volgende dorp, maatjes zoeken om leuke dingen mee te doen of spullen tweedehands kopen (ook auto’s!). Het grootste voordeel is dat je je eigen auto aan het einde van jouw avontuur weer kunt verkopen. Zo ben je altijd goedkoper uit in plaats van een auto of campervan te huren. Echter loop je wel het risico met het kopen van een auto dat het ook veel geld kan gaan kosten als er iets stuk is. Koop dan ook niet de eerste beste auto die je ziet en ga al-tijd eerst langs de garage voordat je het koopt. Zo kun je voorkomen dat je in de Outback met pech komt te staan, ik noem maar iets. Een tip die je zeker mee moet nemen, (huur)auto of geen auto, is het kopen van de app Wikicamps (rond de 6 euro). De app laat je via de landkaart zien waar je (gratis) kan slapen met een vermelding van de faciliteiten die aanwezig zijn, zoals een douche, WC, drinkwater, kampeerkeuken, wasmachine, etc. Daarnaast word je ook op de hoogte gesteld van interessante plekjes die de moeite waard zijn om te zien. Via reacties van mede-reizigers op de aangewezen punten weet je of het betrouwbaar is. Zeg nu zelf: slapen onder een sterrenhemel aan de rand van een rivier, omringd door bergen en stilte. Daarvoor ben/ga je toch op reis?

5. Stel je vrijwillig op

Soms is het helemaal niet verkeerd om je handen uit de mouw te steken zonder daar ook maar een centje mee te verdienen. Vaak staat daar tegenover dat je er unieke dingen voor in ruil terugkrijgt, zoals met het wereldwijde netwerk van Wwoofing waarbij je werkt voor onderdak en eten. Je kan het zo gek niet bedenken wat je moet doen: van koeien melken, tot aan de hele dag op een tractor rijden of schapen scheren. Een organisatie die veel weg heeft van Wwoofing, maar een stuk persoonlijker en gebruiksvriendelijker is, is HelpX. Waar je bij Wwoofing je vooral focust op de organic markt, biedt HelpX meerdere vormen aan. Een uitdagende manier om op speciale plekken te komen, is om je bij toeristenorganisaties aan te bieden als vrijwilliger. Zo kun je op de boten bij het Great Barrier Reef als vrijwilliger mee om de toeristen en de duik crew te voorzien van een goede lunch. Naast het smeren van bammetjes mag je tussendoor ook duiken en bespaar je dus enorm veel geld. Rustic Pathways is een andere, goed aan te raden wereldwijde organisatie die hunkert naar ervaren begeleiders. Met deze organisatie begeleid je gevarieerde groepen en kom je op de meest gave plekken ter wereld. Wil je liever niet als vrijwilliger te werk gaan, maar wel dezelfde dingen ervaren? Neem dan een kijkje op de website bookme.com. Via deze website worden talloze activiteiten met flinke kortingen aangeboden. Soms bespaar je zelfs honderden euro’s! Wees in beide gevallen altijd op tijd met opgeven of boeken voor de grootste kans van slagen.

Word je al gek van al deze tips? Geloof mij, het is slechts een klein greep uit de vele die ik dagelijks zelf bij het reizen toepas. Als bluffend blondje durf ik verder te vragen, daar waar de ander stopt. Ik denk niet in grenzen, en geloof in: “waar een wil is, is een weg”. En soms, heel soms, pakt het allemaal heel anders uit dan ik in gedachten had. Dan denk ik altijd aan de wijze, ware woorden van mijn moeder:

Achteraf is het een goed verhaal.

Wat zijn jouw ultieme reistips om geld te besparen?

Lees ook:

Dit artikel is geschreven door Xantoucha, die de wereld het liefst zo minimalistisch mogelijk ontdekt. Ze zwierf anderhalf jaar rondom de wereld en heeft zich nu voor even weer gevestigd in haar geliefde Amsterdam om nieuwe avonturen uit te denken. Meer van haar artikelen lezen? Bekijk dan haar profiel en laat vooral even weten wat je ervan vindt!