Na mijn yogaretraites in Sri Lanka en Tenerife, besloot ik het dit jaar wat dichter bij huis te zoeken. Ik ging naar de Surfana surf & yogaweek in Bloemendaal. Het was een week vol zelfliefde, diepgang, creativiteit, inspirerende mensen, emoties én onverwachte wendingen… 

Op een zondagmiddag kom ik aan op het terrein. Wat is het hier tof! Banken van pallets, zitzakken in een oude boot en een legertent als gezamenlijke huiskamer. Ik zie nog geen yogabuddy’s, maar de surfgroep is al wel hard aan het chillen. Zij kunnen deze week meedoen met yogalessen van ons, en wij met surflessen van hen.

Ik pak mijn backpack uit in mijn Surf Sheddie: een combinatie van een houten hutje en een tent. Mét een supercomfy bedje. Ik trek mijn yoga-outfit aan, nog niet wetende dat die en mijn bikini de enige outfits zijn die ik die week zal dragen. De zenmodus is aan.

moderne hippies surfana yoga vakantie02424

moderne hippies surfana yoga vakantie02447

De ochtenden beginnen met een rustige yogales van onze docente Jaimy. Het zijn, in tegenstelling tot de voorspellingen, prachtige dagen, waardoor we de zon letterlijk kunnen groeten. Midden in de duinen, midden in de natuur. We krijgen zelfs bezoek van een hert. Ze springt niet weg, maar blijft naar ons kijken. Alsof ze de fijne energie van de les ook voelt.

moderne hippies surfana yoga vakantie02642-2

moderne hippies surfana yoga vakantie02633

Jaimy verzorgt ook het avondprogramma, waarin verdieping centraal staat. We mediteren, voeren intensieve gesprekken in de duinen, schilderen onze emoties op papier en ze leert ons mandala’s tekenen. Ook krijgen we oefeningen mee. Ik schrijf een brief aan mezelf en zet elke ochtend en avond tien dingen op papier waar ik dankbaar voor ben. Door de avondsessies en de oefeningen kom ik iedere dag meer tot mijn kern. En dat is volgens mij precies waarom mijn onderbewuste elk jaar rond dezelfde maand roept om een yogaretraite: het is weer hoog tijd om aan mezelf te werken.

moderne hippies surfana yoga vakantie02463

moderne hippies surfana yoga vakantie02582

Eén ochtend doen we geen yoga, maar maken we in alle vroegte een stiltewandeling in nationaal park Zuid-Kennemerland. We lopen door de duinen naar het Vogelmeer. We zijn de enige mensen in de wijde omtrek en het is oorverdovend stil, op het ontwaken van de honderden vogels na. De zwanen glijden door het water voor ons langs en lucky us: een paar meter verderop komen Schotse Hooglanders drinken uit het meer. Man, wat is het hier prachtig.

moderne hippies surfana yoga vakantie02466

1567628877902

Halverwege de week besluit een deelneemster de retraite te verlaten vanwege persoonlijke kwesties die naar boven komen. Het kan gebeuren, want zo’n yogaweek brengt nogal wat teweeg, maar het is zeker niet leuk. Het hakt erin bij de groep en we zijn allemaal van slag. Maar ik haal er ook wat moois uit: in slechts vier dagen tijd kun je blijkbaar een diepe connectie maken met mensen die je daarvoor nog niet kende.

Jaimy besluit het programma te wijzigen en ik heb behoefte aan wat luchtigheid. Tijd voor een surfles. Hoewel de zee niet echt meewerkt (‘dit zijn niét bepaald beginnersgolven…’, aldus Matt, de surfleraar), is het heerlijk om me over te geven aan de kracht van de natuur. Na drie uur surfen heb ik welgeteld één keer op m’n board gestaan, ben ik kapot én voel ik me als herboren.

moderne hippies surfana yoga vakantie02540

moderne hippies x surfana

Ons yogagroepje en de surfclub groeien steeds meer naar elkaar. We chillen, wandelen, lezen en eten samen. Vooral tijdens het diner komen mooie gesprekken op gang. Ik gooi mijn zintuigen wijd open en luister naar alle bijzondere verhalen. Over het ontdekken en doorbreken van negatieve patronen. Over twee jaar naar Suriname gaan om jezelf te ontdekken. Over overweldigende ayuhuasca-trips. Over wonen in een busje en kijken waar het universum je brengt. Wat een inspirerende mensen. Ik sla het allemaal op, om mee te nemen in mijn eigen reis.

moderne hippies surfana yoga vakantie02554

moderne hippies surfana yoga vakantie02560

En dan breekt de laatste nacht in mijn Surf Sheddie aan. Ik schrijf weer tien dingen op waar ik dankbaar voor ben. Eén daarvan is deze yogaweek. Wat heb ik genoten, wat was het soms heftig en wat heb ik op spiritueel vlak veel inspiratie opgedaan. Ik ga ze missen, m’n yoga- en surfbuddy’s.

Maar gelukkig zie ik ze aanstaande zondag weer! We gaan allemaal, vast niet geheel toevallig, naar het Surfana festival. Dezelfde plek, dezelfde mensen. Same same, but different. Want deze week is, met al haar ups en downs, niet te overtreffen.

Lees ook:

Ben jij wel eens op een yogaretraite geweest?

Liefs, Suus
Check hier al mijn artikelen.

Ga naar ons complete reisoverzicht voor meer reistips, video’s & hotspots wereldwijd!

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.