In oktober 2016 ging ik met dertien, toen nog onbekende, vrouwen op yogareis naar Sri Lanka. Een indrukwekkende reis die me via de tempels in Kandy en de wilde olifanten in Kaudulla bracht naar mijzelf.

Op Schiphol ontmoet ik de yogaladies. De meesten kennen elkaar al via de docente of de yogaschool. Ik ben hier dankzij een lucky shot van Google. Zoektermen?  ‘Yogareis’ + [alle landen op mijn bucketlist]!

Na een lange nachtvlucht en een bumpy busride, arriveren we op Jim’s Farm. Deze biologische boerderij is zó bijzonder, dat ik er een artikel over schreef. De meeste deelnemers hebben een eigen kamer, ik deel er een met Hanne. Wij zijn de twee ‘jonkies’ van de groep en blijken gelukkig een hele goede match te zijn.

De eerste verrassing ontdekken we als we de volgende dag wakker worden: in de badkamer wachten een tongschraper en een flesje sesamolie ons op. Oil pulling! Ik besluit met m’n roomie dat dit ten days of first times worden en dat we gewoon aan alles mee gaan doen. Best ranzig trouwens, wat je van je tong af schraapt (TMI, I know. Maar dat slik je normaal dus door!)

Om zeven uur ’s ochtends (oef) zitten we aan het ontbijt: vers fruit met kokoswater. Verrassing 2: we worden verzocht vanaf dan vier uur lang stil te zijn. Tijdens het ontbijt, de yogales en de lunch. Elke dag. De bedoeling is niet dat we oppervlakkig stil zijn, maar ons echt naar binnen keren. Geen ‘Goedemorgen’, geen chitchat, geen social talk. Verrassing 3: ik vind het heerlijk.

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-001

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-002

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-003a

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-0025

En natuurlijk yoga. Yoga every damn day! Tijdens zonsopkomst als de jungle om ons heen langzaam ontwaakt én vlak voor zonsondergang als de lucht oranje, rood en paars kleurt.

We krijgen lessen in Ayurveda en beoefenen diverse vormen rustige yoga. Een lesje Yoga Nidra blijkt bijvoorbeeld een uur in lijkhouding liggen te zijn. Het doel: een droomloze slaap waarin je alerter bent dan wanneer je wakker bent. Hier en daar klinkt wat gesnurk, maar na één keer in dromenland te zijn beland, heb ik de smaak te pakken. Het voelt alsof ik losgekoppeld ben van mijn lichaam. In mijn hoofd heerst totale rust. Alsof ik stilsta in de drukste straat van een wereldstad.

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-003b

Dit is wel iets anders dan ik gewend ben. Thuis beoefen ik Vinyasa yoga, en dan ook nog de ‘strong flow’ variant. De fitness onder de yoga, zeg maar. Dit is Sashwita yoga: meer gericht op het innerlijk en meer meditatie. Oei, ik denk dat ik mezelf nog wel tegen ga komen, hier in Sri Lanka.

Behalve yoga, mediteren, stil zijn, fijne gesprekken, lachen, zwemmen en eten, staan een paar prachtige excursies op het programma.

  • We ontdekken de immense Boeddha beelden in de mysterieuze grotten van Dambulla.
  • We bezoeken de Temple of the Tooth, waar een tand van mister Boeddha himself zou liggen. Honderden mensen zitten voor de tand te bidden op de grond.  De meesten trouwens voor een goede uitslag van hun eindexamen, aldus de gids.
  • En, lucky us, we zijn te gast bij ‘The Gathering’ van wilde olifanten in het Kaudulla National Park. In het droge seizoen trekken grote groepen olifanten (mét baby’s!) naar dit park, omdat hier nog wel water is. Een dag vol dankbaarheid, ontzag voor deze dieren en Heel. Veel. Foto’s.

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-0011

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-004

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-007

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-003c

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-0017

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-0019

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-0018

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-0020

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-009

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-010

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-012

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-0014

Op dag 10 volgt nog een verrassing van yogadocente Maaike. De laatste meditatiesessie zal namelijk begeleid worden door een lokale Boeddhistische monnik! Uit respect moeten schouders en knieën bedekt zijn, is het niet toegestaan te wijzen en mogen voetzolen niet gericht zijn op de monnik.

Monnik Gnanasiri vertelt over het Boeddhisme en begeleidt onze meditatie door middel van een bodyscan. Ook krijgen we een Sai Sin; een witte draad wordt gespannen tussen alle aanwezigen en de monnik chant een gebed. Het gezegende touw wordt in stukken geknipt en om onze polsen gebonden. Nooit meer angst, ziekte of gevaar in ons leven! Aldus meneer Gnanasiri.

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-0023

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-0022

Van tevoren dacht ik lekker een weekje te gaan sporten, zonder al te veel na te denken. Boy, was I wrong.  Het werden tien dagen waarin ik echt op de resetknop van mijn drukke leven heb gedrukt. Door die uren meditatie en de fijne gesprekken weet ik weer wie ik ben, waar ik sta en wat ik belangrijk vind ik het leven. Een mooier cadeau had ik mezelf niet kunnen geven.

moderne-hippies-mijn-yogareis-resetten-in-sri-lanka-008

Hoewel het voor mij enorm goed heeft uitgepakt, zal ik toch niet iedereen willen aanraden om totaal onvoorbereid binnen een half uur een yogareis te boeken. Een paar tips die ik van tevoren best had kunnen gebruiken:

Bedenk:

  • wat het doel is van je reis. (Fysieke uitdaging of mentale ontspanning?)
  • welke vorm yoga je wilt beoefenen.
  • hoe vaak per dag of per week je yoga wilt doen.
  • of je een single room wilt of een kamer wilt delen.
  • of je voor of na je retreat meer van het land wilt zien.

Ben jij wel eens op een yogareis geweest?

Liefs, Suus

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.