Don’t let your dreams be dreams is het motto van mij en mijn vriend, al voor we elkaar kenden. Drie jaar later is dat precies wat we samen gaan doen: we timmeren aan de weg om een eco-project op te starten in Portugal. Buiten leven, eten uit eigen groentetuin en dichtbij de zee wonen, is ons doel. Een ruïne op een afgelegen stuk land aan de Portugese zuidwestkust kopen en herbouwen, is niet iets dat je iedere dag doet. Zeker niet als het betekent dat je eerst keihard moet werken om alles te financieren. Toch is dit precies wat we deden en we wouldn’t want it any other way. In deze blogserie vertel ik jullie ons verhaal en laat ik jullie zien wat er komt kijken bij het realiseren van zo’n grote droom. Opdat het vele Moderne Hippies mag inspireren!

In de vorige blog las je dat we naar Nederland gingen voor kerst, terwijl het nog onduidelijk was of de tv-presentator het land zou kopen. Van de tijd in Nederland kan ik me weinig herinneren, behalve dat ik wekenlang geen zon heb gezien en dat we dag na dag niets van de tv-presentator hoorden.

Drie weken later hadden we nog geen nieuws. De kerstdiners waren achter de rug en er was bijna een maand verstreken sinds de tv-presentator had aangegeven interesse te hebben in het land. De spanning was ondraaglijk en de tijd ging tergend langzaam. Een paar dagen voordat we terugkeerden naar Portugal, besloten we dat we lang genoeg hadden gewacht. Die avond overlegden we met de ouders van Geert over onze volgende stap. We bespraken alles in detail: de benodigde financiën, de afbetaling van de lening, de plannen voor het land en ons toekomstig guesthouse en tot slot de tijd die de brievenprocedure in beslag zou nemen. Over het tweede land hebben we niet veel gesproken, want ondertussen was via de advocaat van Wil en Petra duidelijk geworden dat het niet mogelijk was om legaal te bouwen en wonen op het tweede land. Dit in verband met een wet die stelt dat je in dat deel van Portugal geen bouwproject mag aanvragen voor landen zonder ruïne die kleiner zijn dan vier hectare. De waarde van het tweede land nam daardoor aanzienlijk af. Dat was voor nu niet onze belangrijkste zorg, de tijd die de koopprocedure in beslag zou nemen wel.

Het besluit een bod uit te brengen, voelde wederom spannend. We belden de makelaar om de prijs te bieden die de verkoper steeds had genoemd. De makelaar stelde zich nonchalant op, maar was een en al oor toen we aangaven het geld direct beschikbaar te hebben. Nog dezelfde dag informeerde hij ons dat de verkoper akkoord was gegaan met het bod. Wat nu restte was een race tegen de klok. De brievenprocedure zou twee weken in beslag nemen en we gingen ervan uit dat daar maximaal een week bij zou komen om de brieven te verzenden. Toen we terugkeerden naar Portugal, bleek dat te optimistisch gedacht. Voordat de brieven op de post zouden gaan, moesten namelijk de ontbrekende contactgegevens van de buren worden opgevraagd bij verschillende gemeentelijke instanties. Voor de twee landen samen ging het om maar liefst dertien buren. Tot slot moesten alle brieven worden gecheckt en verzegeld door een advocaat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De eerste werkdag na onze terugkomst in Portugal, hadden we een afspraak op het makelaarskantoor om een aantal documenten af te geven die nodig waren om de brieven op te stellen. Al snel werd duidelijk dat deze procedure waarschijnlijk langer ging duren dan gehoopt, met alle risico’s van dien. De makelaar vertelde namelijk dat de tv-presentator die ochtend samen met een stelletje met een baby langs was geweest en serieuze plannen had om gebruik te maken van het eerste kooprecht. Wij wisten direct dat het om Remco en Anna ging, hoewel we verbaasd waren dat zij, ondanks het nieuws van de advocaat, toch door wilden gaan met de koop. De prijs die de tv-presentator met het stel had afgesproken voor het tweede land lag bovendien erg hoog.

Eenmaal terug op de camping liepen we richting het houten huisje van Remco en Anna om verhaal te halen. Wij waren benieuwd waarom ze het tweede land toch wilden kopen. Remco stak sigaret na sigaret op en gaf aan dat hij het zag als zijn laatste kans om zich ooit een eigen stuk land op de berg te kunnen veroorloven. Het voelde niet goed om Remco in deze situatie voor het blok te zetten, maar na alle tijd en liefde die we in onze plannen hadden gestoken, konden we, net als Remco en Anna, onze droom niet zomaar loslaten. Wij stelden daarom voor dat Remco en Anna het tweede land van ons zouden overnemen voor de helft van de prijs die de tv-presentator had voorgesteld. Remco en Anna moesten nadenken over wat het beste was voor hen en hun baby. We begrepen dat ze zich overweldigd voelden, voor ons was dit hele avontuur ook een emotionele rollercoaster. De situatie was inmiddels zo ingewikkeld, dat we ons afvroegen of iedereen aan het einde van de rit nog met elkaar door één deur zou kunnen. Dat was niet onbelangrijk, want mogelijk werden we buren. Dat we uiteindelijk met z’n allen om de tafel moesten gaan zitten, was dan ook onvermijdelijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volgende week online: Project Portugal #13!
Het laatste deel van deze blogserie verschijnt rond november. Wil je ook daarna op de hoogte blijven van onze Portugese avonturen? Nadat we intrek hebben genomen in ons nieuwe stulpje (een 40 jaar oude caravan die voor ons vertrek nog grondig verbouwd moet worden!) sturen we maandelijks een mail met updates over ons eco-project en future guesthouse naar iedereen die zich voor onze mailinglist heeft ingeschreven. Je kunt je via deze link inschrijven.

Deze blogserie is geschreven door Iris. Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Als gepassioneerd reizigster met een voorliefde voor de zee, had ze altijd al het gevoel dat haar simpele, maar knusse thuis zich aan de buitenlandse kust zou bevinden. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Ze is werkzaam als freelance yogadocente, tekstschrijfster en redacteur voor onder andere Yoga Magazine. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram.