Don’t let your dreams be dreams is het motto van mij en mijn vriend, al voor we elkaar kenden. Drie jaar later is dat precies wat we samen gaan doen: we timmeren aan de weg om een eco-project op te starten in Portugal. Buiten leven, eten uit eigen groentetuin en dichtbij de zee wonen, is ons doel. Een ruïne op een afgelegen stuk land aan de Portugese zuidwestkust kopen en herbouwen, is niet iets dat je iedere dag doet. Zeker niet als het betekent dat je eerst keihard moet werken om alles te financieren. Toch is dit precies wat we deden en we wouldn’t want it any other way. In deze blogserie vertel ik jullie ons verhaal en laat ik jullie zien wat er komt kijken bij het realiseren van zo’n grote droom. Opdat het vele Moderne Hippies mag inspireren!

Na het vervelende nieuws dat de koop waarschijnlijk niet door zou gaan, konden we niets anders dan afwachten. Via via hoorden we dat de tv-presentator die week een vriend liet overvliegen die mogelijk de ontbrekende financiële middelen zou verstrekken. Het was inmiddels half december en gelukkig hadden we voordat we met kerst naar Nederland zouden gaan wat afleiding, in de vorm van bezoek.

Hoewel het zeldzaam is dat het in Zuid-Portugal drie dagen achter elkaar non-stop regent, was dit precies het geval toen Geerts beste vriendin Daya op bezoek kwam. Dat mocht de pret echter niet drukken, want Daya is zeer positief ingesteld en geniet net zoveel van de zon als in de plassen stampen. In de vier dagen dat ze er was hebben we dan ook vaak onze kleren gedroogd bij de houtkachel. Onder andere na een prachtige wandeling langs de majestueuze klifkusten rondom Aljezur in de stromende regen, terwijl we een enorme dubbele regenboog zagen verschijnen. Een magisch moment dat ik niet snel zal vergeten. Ergens ook een mooie reminder dat hoe donker de regenwolk ook lijkt, er altijd een (dubbele) regenboog te ontdekken valt als je niet bang bent om nat te regenen. Irrelevant detail: mijn naam betekent regenboog in het Grieks. Ook gingen we met Daya en een ander groepje bekenden dat toevallig in de buurt was een dagje naar het kustdorpje Sagres, waar de zon zich toch even liet zien en we aan einde van de wereld (lees: op de Cabo de São Vincente) de zonsondergang aanschouwden, gevolgd door pizza en kaartspelletjes in een van onze favoriete tentjes in Raposeira. Op het moment dat we Daya hadden afgezet op het vliegveld, trok de hemel als bij toverslag weer open.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een paar dagen laten kwamen mijn goede vriendin Emma en haar goede vriendin Pien bij ons op bezoek. De plek waar ik verliefd op ben geworden laten zien aan de mensen waar ik van houd, is iets heel magisch. We namen Emma en Pien mee naar al onze favoriete plekjes en de dames gingen zelf ook regelmatig op ontdekkingstocht. Het was een week vol gezelligheid, surfen, wandelen langs de kliffen, kaartspelletjes en vegan sushi maken. We lieten het land zien (ook al deed dat stiekem wel pijn) en op een avond luisterden Emma en Pien ademloos naar het hele verhaal, wat onszelf even bizar in de oren klonk als iemand die het verhaal voor de eerste keer hoort. Die week droomde ik vaak over het land, met als terugkerend thema dat niets is wat het lijkt.

Voor we naar huis vertrokken voor kerst, organiseerden Wil en Petra van de eco-camping een barbecue. Dat staat gelijk aan een avond met een kampvuur, gezelligheid, veel bier en dit keer zelfs vegan worstjes. Iedereen die op de berg woont komt naar deze avondjes en het verwondert me iedere keer weer hoeveel mensen verstopt zitten in dit ogenschijnlijk rustige gebied. Ook de tv-presentator en zijn potentiële investeerder zouden van de partij zijn, wat betekende dat we hem voor het eerst zouden spreken sinds het slechte nieuws. Die ochtend kwam hij ongemakkelijk langs bij ons zomerhuis om ons te verzekeren dat hij nog niet zeker was of hij het land zou kopen. Ook gaf hij aan dat hij ons zo snel mogelijk zou laten weten wat hij zou doen, binnen een paar dagen, zodat wij niet langer in spanning hoefden te zitten. Hoewel de sfeer voelbaar gespannen was, waardeerden we dat hij voor de barbecue nog even was langsgekomen. Die laatste avond voor ons vertrek genoten we met volle teugen, voordat we een aantal weken zouden terugkeren naar het winterse Nederland voor een hele reeks kerstdiners.

Het gevoel dat me overviel op de ochtend van vertrek was nieuw voor me. Hoe veel ik ook heb gereisd, in Cornwall, langs vele eco-farms in India, Nepal en Sri Lanka, alleen en met mijn vriend: altijd voelde het idee van terugkeren naar Nederland vertrouwd en fijn. Dit keer was het anders. In de auto hoorden we Nick Mulvey op de radio zingen: ‘I don’t want to go home, because I’m already home’. En dat is precies hoe het voelde. Wat verder ook zou gebeuren, het was de bedoeling dat we hier terecht waren gekomen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volgende week online: Project Portugal #12!
Het laatste deel van deze blogserie verschijnt rond november. Wil je ook daarna op de hoogte blijven van onze Portugese avonturen? Nadat we intrek hebben genomen in ons nieuwe stulpje (een 40 jaar oude caravan die voor ons vertrek nog grondig verbouwd moet worden!) sturen we maandelijks een mail met updates over ons eco-project en future guesthouse naar iedereen die zich voor onze mailinglist heeft ingeschreven. Je kunt je via deze link inschrijven.

Deze blogserie is geschreven door Iris. Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Als gepassioneerd reizigster met een voorliefde voor de zee, had ze altijd al het gevoel dat haar simpele, maar knusse thuis zich aan de buitenlandse kust zou bevinden. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Ze is werkzaam als freelance yogadocente, tekstschrijfster en redacteur voor onder andere Yoga Magazine. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Je kunt Iris persoonlijk volgen op Facebook en Instagram!

Meer inspirerende artikelen vind je hier!
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.