Afgelopen Pinksterweekend was ik voor de tweede keer met vrienden in Berlijn. Het rauwe ‘kraker-achtige’ randje van deze stad blijft lonken. Vrolijk fietsen we door de met graffiti versierde buurten, duiken we de hippe winkels in, genieten we van het eten in de ietwat alternatieve restaurants en drinken we lekkere biertjes en cocktails aan de Spree. Dag en nacht lopen hier door elkaar heen en geluidsoverlast lijkt niet voor te komen in het woordenboek. Berlijn leeft, altijd, en dat vind ik heerlijk!

Duurzaam reizen - banner

Maar er is één reden waarom ik je sterk kan aanraden om juist met Pinksteren Berlijn te bezoeken. Inwoners van Berlijn vieren dan namelijk de culturele diversiteit van de stad. Dat is nog eens een goede reden voor een feestje, of niet?! Het wordt gevierd met Karnaval der Kulturen; een gratis 4-daags festival in de levendige, multiculti wijk Kreuzberg. Karnaval der Kulturen bestaat uit een straatfestival en een parade. De parade begint Pinksterzondag op Hermannplatz en is voor velen het hoogtepunt van het festival. Mensen uit meer dan 80 verschillende culturen lopen mee in de optocht. Van traditionele kleding, rituele dansen tot wereldmuziek, het komt allemaal voorbij. De organisatoren beschrijven de parade als volgt: “The caravan will turn the street into Berlin’s largest stage, questioning everyday life and politics through art and celebration” en daar heb ik geen woord extra aan toe te voegen.

De parade heb ik dit jaar helaas gemist, maar het straatfestival zeker niet. Het straatfestival behoort tot één van de grootste open-air festivals in Berlijn. De straten in en rondom Görlitzer park vullen zich met mensen, jong en oud. Muziek galmt tussen de bomen door en de geur van eten doet het water in je mond lopen, terwijl je langs de vele stands met wereldse producten struint. Er zijn zowel officiële- als onofficiële podia, dus overal waar je loopt is wel wat te doen, te zien of te horen;  van singer-songwriters tot jambe spelers en van elektronische muziek tot fanfare orkesten.

De naam zegt het al, maar Karneval der Kulturen is een evenement waar mensen van diverse afkomst en met verschillende leefstijlen écht samenkomen om feest te vieren; om diversiteit te vieren. Omdat diversiteit én samenzijn precies die dingen zijn die het mensenleven kunnen verrijken. Iedereen kletst, danst, speelt en lacht met elkaar. Het is mega druk en je zintuigen raken bijna overprikkeld, maar iedereen is blij. De sfeer is er zo ontspannen, zo vrij en idealistisch, daar zouden sommige festivals nog wat van kunnen leren.

Bedankt Berlijn, bedankt Karneval der Kulturen, bedankt alle mensen daar. Ik heb weer van jullie genoten! Zie ik jou daar volgend jaar?!

Karnaval der Kulturen-4

Karnaval der Kulturen-3

Karnaval der Kulturen-2

Karnaval der Kulturen-1

Karnaval der Kulturen-8

Karnaval der Kulturen-6

Karnaval der Kulturen-5

Karnaval der Kulturen-7

-X- Maike

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere