a lover of books; someone who finds peace of mind while holding a good book
Eind 2015 besloot ik om dit jaar meer te gaan lezen. Mijn enige voornemen dat uitkwam! Ik las dit jaar 41 boeken.
Ik hield mijn leesproces bij in de app Goodreads. Een aanrader! In deze app kun je invullen welke boeken je nog wilt lezen, leest en al gelezen hebt. De app geeft aan welke boeken je ook leuk zou kunnen vinden en je ziet reviews van vrienden (en anderen). Ook kun je met jezelf een challenge aangaan om in een jaar een x aantal boeken te lezen (die ik voor 2016 op 26 had gezet, heuj!).
Deze boeken las ik:
Yep, ik houd van nogal uiteenlopende genres. Ik lees ALLES! Fictie, non-fictie, (auto-)biografieën, persoonlijke ontwikkelingsboeken, tijdschriften, kranten, blogs…. Maar mijn hippiehartje ging in 2016 het hardst kloppen van deze vijf boeken!*
1. Reisfotografie – Laura Vink
Zo, deze chick kan plaatjes schieten! Combineer dat met haar reizen door 25 landen en snap hoe briljant dit boek is. Heel duidelijk wordt uitgelegd hoe je de beste foto’s maakt van landschappen, steden, mensen en dieren. Maar het leuke aan deze fotografie-bijbel is dat Laura ook praktische tips geeft over ongeduldig reisgezelschap, bescherming van je apparatuur en hoe je het zoveelste cliché kiekje voorkomt.
Wat ik het fijnst vond aan het boek: bij elke (magnifieke) foto staat welk objectief en welke instellingen zijn gebruikt. Eindelijk ontrafelde ik hierdoor het mysterie van de foto’s met mooie gladde zeeën.
Iedereen die nog op de automatische stand fotografeert: in je winkelmandje dit boek!
2. De zeven spirituele wetten van succes – Deepak Chopra
Ondanks dat Deepak en ik soms niet helemaal levelen (‘je innerlijke embryonale godin’, oef) vind ik de boodschappen in dit boek erg mooi en inspirerend. Ze vormen de basis voor een gelukkig leven, zou ik bijna durven te beweren.
Hij beschrijft de zeven wetten voor het vervullen van je dromen, zoals de wet van het geven (leren geven wat je zelf graag zou willen krijgen), de wet van intentie en wens (een wensenlijst maken en visualiseren) en de wet van het afstand nemen (mensen de vrijheid geven hen te laten zijn zoals ze zijn). Wie had kunnen denken dat een boek uit 1994 in 2016 nog zo actueel zou zijn.
Hierna las ik trouwens ‘The 7 habits of highly effective people’. Dit boek is wat meer mainstream en wordt veel gelezen en toegepast door managers. Erg grappig toen ik tijdens het lezen besefte dat dit boek grotendeels is gebaseerd op ‘De zeven spirituele wetten van succes’!
3. De vegarevolutie – Lisa Steltenpool
In dit boek worden de vier positieve kanten (de ‘revoluties’) van het veganisme belicht. De positieve invloed op de aarde, de mensheid, de dieren en je eigen lichaam. Soms met humor beschreven, soms serieus. Maar je kunt natuurlijk ook weinig grappigs vertellen over de bio-industrie…
Het boek is superinformatief en zo objectief mogelijk geschreven. Wat je kunt verwachten? Lekkere plantaardige recepten, dagmenu’s en boodschappenlijstjes. Maar ook tips over hoe om te gaan met mensen die flauwe discussies aangaan, een lesje etiketten lezen en tabellen met voedingswaarden.
Voor mij was dit het laatste hobbeltje dat ik over ging voordat ik 100% vegetariër werd. Happy veggie hier!
4. The miracle of mindfulness – Thich Nhat Hanh
De eerste keer dat ik in aanraking kwam met een boek van Thich Nhat Hanh was toen ik tijdens mijn yogareis het boekje ‘Touching peace’ las. Wat een bijzondere man! Deze Vietnamese vredestichter leeft in een commune in Frankrijk en is totaal in vrede met zichzelf en zijn omgeving. Zo mooi om te lezen! “The miracle of mindfulness” kreeg ik van mijn vriend. Hij vond het in een stoffig boekenzaakje in Nepal. Daar wordt-ie natuurlijk wel extra speciaal van! Het boek trouwens ook.
In dit boekje staat de beginselen van mindfulness uitgelegd. Thich Nhat Hanh geeft veel praktijkoefeningen, zodat je zelfs van simpele handelingen zoals afwassen en theedrinken totally zen wordt. Inmiddels is ook wetenschappelijk bewezen dat meditatie positieve invloed heeft op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Als je je hierin verder wilt ontwikkelen, is dit een heel goed boek voor jou.
5. Universele reisgids voor moeilijke landen – Jelle Brandt Corstius
In dit boek lees je wat je moet doen als je tijdens het reizen door een aap wordt beroofd, waarom water een onzichtbaar monster is en hoe je slaagt voor de eerste test van je reis: de taximaffia. Je komt erachter dat zowel wodka als urine handig is bij kwallenbeten en wat je kunt doen om je CO2 karma weer een beetje bij te schaven.
Een heel handig boek als je nog niet zoveel hebt gereisd, en herkenbaar en hilarisch als je al wel veel van de wereld hebt gezien. Jelle Brandt Corstius is in ieder geval een echte moeilijke-landen-expert: hij heeft gewoond in Rusland en gereisd in landen als Oekraïne, India en Kirgizië.
*Alle boeken heb ik zelf gekocht of gekregen van vrienden.
New year, new books! Happy 2017! Voeg je me toe op Goodreads?