Het is al vaker op deze blog vermeld, moderne hippies houden van blote voeten! Maar niet alleen moderne hippies, steeds meer mensen zien in dat het lopen op blote voeten enorm gezond is voor je. Er komen steeds meer schoenenmerken die hier op inspringen en er is zelfs pas een winkel geopend in Arnhem speciaal voor ‘barefoot’ schoenen.

Voorkom klachten

Maar waarom is het zo goed om op blote voeten te lopen? Als je logisch nadenkt is het antwoord niet zo moeilijk. Je loopt immers altijd op je voeten, ze zijn de basis van je hele lichaam. Als je voet niet zo lekker beweegt, betekent dat, dat er ergens anders in je lichaam een structuur (spier, bot, bindweefsel) het moet opvangen.

Je voet bestaat uit 26 botten, 33 gewrichten, 107 ligamenten (banden) en 19 spieren! Er is dus enorm veel beweging mogelijk. Al die bewegingen worden dus enorm belemmerd door de schoenen die je altijd aanhebt. De spieren die zouden moeten werken bij het lopen kunnen hun werk niet doen. En het gemis van deze bewegingen moet dus worden opgevangen door de knieën, heupen, rug of nek.

Natuurlijk kan het helpen bij klachten die ontstaan zijn uit de voeten, om steunzolen te geven. Het is echter niet de oplossing. Door steunzolen voorkom je dat je voet doorzakt. Je voet wordt hierdoor alleen maar zwakker en stijver. Ook blijf je nog steeds de schoenen dragen die eigenlijk helemaal niet goed zijn voor je voeten (te smal, te hoge hak, verkeerde zool, verkeerde afwikkeling). Een voet MOET bewegen, een voet MOET doorzakken tijdens het lopen, een voet is een soort springveer. Doordat de voet doorzakt en weer terugkomt in de oude vorm hoeft je lichaam niet zo hard te werken en worden krachten en beweging doorgegeven. Steunzolen doen dit te niet.

Balans, zenuwgeleiding & bloedsomloop

Daarnaast spelen onze voeten een enorm belangrijke rol bij balans, zenuwgeleiding en zelf de bloedsomloop. Ons hart is de pomp, maar kan dat niet alleen. Het aanspannen en ontspannen van spieren is even belangrijk om het bloed door het lichaam te krijgen in alle hoekjes en gaatjes. Dus als de spieren in onze voeten lui worden, betekent dat, dat het bloed niet goed verdeeld wordt in onze voeten, niet op de kleinste plekjes komt. Zo kom je in een vicieuze cirkel wat er uiteindelijk toe kan leiden dat je steeds minder balans hebt, koude voeten en pijnlijke voeten krijgt. Minder goed kunt lopen en klachten krijgt verderop in het lichaam.

Gronden & je vitaal voelen

Naast het anatomische en biomechanische antwoord is er ook nog een energetisch antwoord. GRONDEN. Als ons brein weet waar onze voeten zijn, als ons brein contact heeft met alle spieren, als we gegrond zijn, heeft dat een positief effect voor heel ons lichaam. Het geeft rust, maar ook energie: je voelt je vitaal. Je staat steviger in je schoenen, je bent zelfverzekerder en hebt plezier in je leven. Hierdoor zak je niet in elkaar, je wint het van de zwaartekracht en je staat met gemak in een goede houding. Door deze open houding heb je meer ruimte om te bewegen, meer ruimte om te ademen. Je adem wordt rustiger en je nek en schouderspieren hebben minder werk. Ze kunnen doen waar ze voor gemaakt zijn in plaats van het helpen ademen. Het is dus niet zo raar dat je van blote voeten lopen zen wordt 😉

Wat kun je zelf eraan doen?

1. Als je echt nooit zonder schoenen loopt, begin dan met thuis je schoenen uit te doen en als het warm genoeg is ook je sokken. Geef je tenen de ruimte.

2. De volgende stap is de hak verlagen van je schoenen zodat je lichaam niet hoeft te compenseren voor de hak.

3. Zorg ook dat je schoen breed genoeg is. Je kunt je voeten masseren of een tennisbal onder je voeten plaatsen en daarmee elk botje langsgaan. Langzaam aan worden je voeten soepeler en ga je beter bewegen en je beter voelen!

4. Geef je voeten en je lichaam de tijd om te wennen. Als je nooit op blote voeten loopt moet je dit langzaam opbouwen. Het is niet handig om nu gelijk al je schoenen eruit te gooien en helemaal voor barefoot te gaan. Je voeten moeten sterk worden en dat gebeurt niet van de ene op de andere dag.

Succes!

Houd jij ervan om op je blote voeten te lopen?

Manja is fysiotherapeute en yogadocent. Ze is altijd op zoek naar de echte oorzaak van de klacht. Ze heeft haar praktijk in Utrecht. Bekijk haar website en Facebookpagina.

Lees ook: