Geen idee wat ik kon verwachten of wat het precies was, maar dat het me vaak was aangeraden was zeker: Reiki gaan doen. Zo had Joyce (van wie ik een handlees-consult kreeg) al aangegeven dat ik veel meer met energie moest doen. Classic: toch ‘komen dat soort dingen er niet van’. Totdat ik een uitnodiging kreeg van Barbara van Reiki Flows, met de vraag of ik een keertje bij haar langs wilde komen. Het zat dan wel niet in m’n systeem om het zélf te gaan boeken, maar hier zei ik met liefde natuurlijk JA tegen.

En zo vertrok ik naar Barbara haar huis in Amsterdam-Zuid en werd ik, nog voordat ik haar huis binnenstapte, omarmd door de geur van wierook. Om maar vast in de mood te komen. We raakten in gesprek over wat Reiki precies is, waarom mensen behandelingen nemen en hoe Barbara er zelf bij was gekomen.

Hocus pocus is het eigenlijk niet, want de behandeling is puur gebaseerd op energie. Daar mag je in geloven of niet, maar bedenk als criticus dat je eigenlijk altijd gevoelig bent voor energieën in een ruimte of de energie van een ander. Dit is de basis: we hebben zelf vormen van energieën en andere ruimtes of wezens kunnen ons weer energieën geven. Reiki betekent dan ook letterlijk ‘universele energie’. Tijdens de behandeling wordt deze energie doorgegeven door middel van een zachte handoplegging en kan daarmee zorgen voor een evenwichtig functioneren op fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en sociaal niveau. Daarmee kan je met Reiki bijvoorbeeld lichamelijke of mentale klachten behandelen, zoals stress, buikklachten of vermoeidheid en/of zorgt het voor meer rust en balans. Iedere behandeling kan verschillen, en de uitwerking is ook telkens divers en erg persoonlijk.

Ik heb geen specifieke klachten en eigenlijk ook niet een specifiek doel als de behandeling bij mij begint. Barbara zegt uit zichzelf: zullen we bij jou maar gewoon kijken wat de behandeling met zich meebrengt? Ik vind het prima, sluit m’n ogen en laat het over me heenkomen. Nog steeds met het idee dat ik geen idee heb wat me te wachten staat en natuurlijk met een gezonde, nuchtere blik dat ik ook niet weet wat het nou écht zal opleveren.

Ze begint bij m’n hoofd, m’n schouders en m’n buik. Ik heb Barbara toestemming gegeven om haar handen op m’n lichaam te leggen (als je dit liever niet hebt, kan ze ze ook boven je lichaam houden) en voel bij alle delen hele warme handen en fijne tintelingen. Een beetje hoofdpijn wordt na een paar minuten weggenomen en er ontstaat kalmte in m’n hoofd. Veel rust bij m’n longen en m’n maag, eigenlijk alleen maar hele warme en fijne tintelingen. Het geheel geeft me enorm veel energie waardoor ik het gevoel heb dat m’n benen er vol van zitten en ik een marathon kan lopen (en ik háát rennen).

Ze kan al snel doorgaan naar m’n heupen, waar ze een stuk langer blijft hangen. Waarom begrijp ik in het begin niet helemaal, totdat er na een paar minuten een pijn vanuit m’n rechterheup naar boven komt. Zodra die weg is, legt ze haar handen op m’n knieën. Barbara blijft hier het langste van de hele behandeling zitten. Naar mijn idee wel zo’n 10 minuten.

M’n linkerknie vraagt enorm veel energie. Pijn kan ik het niet noemen, eerder complete opgehoopte slechte energieën die losgebroken moeten worden. De rechterknie is snel klaar, maar ze blijft doorgaan met de linker. De linker wordt zo heftig, dat ik plots in een cirkel terecht kom. Een cirkel waarbij ik met m’n gehéle lichaam rondjes blijf maken. Ik spin en spin en spin. Ik krijg het gevoel alsof ik met de snelheid van het draaien van de wereld mee word gedraaid. Doordat ik constant draai móet ik m’n ogen even opendoen, omdat ik het gevoel heb dat ik anders van de tafel donder. Ik zit in een natuurlijke trip en ik heb géén idee hoe ik daar zo plotseling in terecht ben gekomen. Ik vind het heftig en denk alleen maar: rustig in- en uit- blijven ademen, je ligt hier gewoon, je bent nuchter, er kan je niks overkomen.

Wat Barbara niet weet, is dat ze een oude blessure te pakken heeft. Zes jaar geleden heb ik m’n linker-knieschijf verdraaid bij een dansles. Sindsdien blijft m’n linkerknie gevoelig. De spierbanden zetten na een intensieve hike nog altijd op. Nog altijd heb ik niet 100 % vertrouwen in m’n knie, omdat ik voel dat ‘ie nog niet sterk genoeg is.

Na enkele in- en uitademingen en mijn acceptatie dat ik spin, wordt het geheel opeens rustig. M’n energie is normaal en ik lig (voor m’n gevoel) weer recht. Ze gaat door naar m’n voeten, waar ze ook lange tijd blijft zitten. Ik ben allang blij dat ik niet meer trip, maar merk dat het veel met háár doet. Ik hoor haar gapen en gapen, en voel koude energieën door m’n enkels gaan. Lange tijd moet ze hier blijven. Nadat ze heeft afgerond, vertelt ze dat ze hier zelf bijna niet goed van werd (moe en misselijk) en dat ze sterk het gevoel kreeg dat ik moet leren aarden.

Ook dát is geen vreemde meer. Ik heb de grootste moeite om compleet te aarden in Nederland. Ik laat m’n humeur en ‘zijn’ enorm beïnvloeden door het Nederlandse klimaat en als het wéér eens geen normale zomer kan zijn, denk ik (te vaak): wat doe ik hier nog?

Meerdere malen is aangeraden meer naar buiten te gaan (direct na het opstaan een wandeling te maken en een hond te nemen) en meer op blote voeten te lopen (maar dat lukt me enkel op de warme dagen, anders zijn m’n voeten veel te koud). Maar dan… dan overwint toch weer m’n gevoel dat ik hier niet te lang wil en kan zijn, want ondanks dat ik buiten ben, erger ik me aan de kou en de wind. (En nee, die vorm van acceptatie krijg ik niet ‘door het geluk in mezelf te vinden’). Dat ik elders in de wereld makkelijk en sneller kan aarden, is namelijk al meerdere malen – erg snel – gebleken. (Gelukkig ga ik in het najaar weer een paar maanden in Zuid-Afrika wonen.)

Ik sta perplex. Ik moet het allemaal nog verwerken en voel tijdens de dag nog energiestromingen door m’n gehele lichaam gaan, vooral m’n linkerenkel en -knie blijven tintelen. En die after-dorst. Schijnbaar is m’n lichaam compleet aan het ontgiften geslagen. Water is het enige wat ik wil.

En nog een Reikibehandeling. Snel!

Met dank aan Barbara van Reiki Flows voor deze intensieve en toffe ervaring!

Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook: