Travel Diary // Vietnam Part I

Door Anouk.

Februari 2015, wat was je fijn! Februari was namelijk de maand dat ik in drie weken van Noord- naar Zuid-Vietnam trok. Na mijn geslaagde backpack-avontuur in Thailand vorig jaar was ik al betoverd door Azië, maar waar Thailand mijn metaforische tienercrush was, gaat de betovering van Vietnam dieper. Vietnam is wat rauwer en volwassener. Een bijzonder land met uiteraard een aangrijpende geschiedenis, maar bovenal ontzettend lieve mensen, prachtige natuur en heerlijk eten. Ik wil mijn ervaringen graag met jullie delen door middel van een fotodagboek. Vandaag staat de eerste week van mijn reis centraal: ik startte in het Noorden. In mijn volgende twee blogs komen respectievelijk Centraal- en Zuid-Vietnam aan bod.

Hanoi
Ik kwam aan in Hanoi, helloooo motorbikes (en mondkapjes)! Pfff, oversteken voelde als een ware kamikaze de eerste avond, maar al snel kreeg ik de flow te pakken en ging ik geruisloos op in de verkeerschaos. Gewoon gedecideerd doorzetten en niet twijfelen, stiekem best toepasbaar op meer facetten in het leven. Hanoi was de eerste week mijn ‘thuisbasis’, na alle twee- of ééndaagse tripjes keerde ik weer terug naar deze stad waar iedereen druk in de weer was met alle voorbereidingen voor TET (het Chinese nieuwjaar). De eerste avond liep ik een rondje om de vijver, wat magisch was: alles was extra mooi versierd en verlicht vanwege TET. De volgende dag bezocht ik onder andere het Women’s Museum. Daar groeide mijn ontzag voor alle hardwerkende vrouwelijke straatverkopers: wat een sterke vrouwen zeg, zowel mentaal als fysiek. Het meeste indruk heeft echter een bezoekje aan de Hoa Lo gevangenis gebracht, de martelingen die de politieke activisten destijds hebben doorstaan is onvoorstelbaar. Ik vroeg me af of ik ooit zo dapper zou kunnen zijn.

Vietnam Part I-19

Vietnam Part I-17

Vietnam Part I-13

Vietnam Part I-09

Vietnam Part I-11

Ha Long Bay
Ha Long Bay, oftewel de baai van de neerdalende draak, stond bovenaan mijn lijstje toen ik naar Vietnam ging en ik ben zeker niet teleurgesteld. Wat een natuurwonder, deze prachtige – in totaal bijna 2000 (!) – eilandjes die oprijzen uit zee. Het weer was totaal anders dan ik me had voorgesteld (dat gold overigens voor heel Noord-Vietnam): wat was het koud! Maar juist de mist en druilerige dagen maakten deze omgeving extra betoverend. Hoogtepunt was een bezoek aan het laatste floating fishing village van Ha Long Bay (de inwoners van de overige dorpjes zijn overgebracht naar het vasteland). Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om daar te leven en al helemaal niet om daar op te groeien als kind. Al is de natuur paradijselijk, er is geen school, er is geen schoon drinkwater (dat moet per boot van het vasteland komen), er is totaal geen bewegingsruimte-/vrijheid en de huisjes zijn zeer primitief (en zoals ik al zei, het was behoorlijk koud!). Stiekem gunde ik deze bewoners ook een ‘overplaatsing’ naar het vasteland en wat ik van onze gids begreep koestert een deel van de bewoners deze wens zelf ook.

Vietnam Part I-03

Vietnam Part I-08

Vietnam Part I-20

Vietnam Part I-06

Sapa
Ik kan gewoon geen genoeg krijgen van de rijstterrassen in Sapa, wauw! Ook in Sapa was het mistig en werden we zelfs door een paar fikse onweersbuien verrast, maar niks kan de schoonheid van dit landschap teniet doen. We bezochten onder andere het dorpje van een van de vele etnische bergstammen in Sapa, de traditonele Black Monks. Ik was verbaasd dat een deel een redelijk woordje Engels sprak en uiteraard zijn het slimme verkopers deze dames, maar met liefde heb ik meer sjaaltjes en tasjes gekocht dan ik realistisch gezien kwijt kon in mijn backpack. Ik kon hun charme gewoon niet weerstaan! Met mijn reisbuddy’s van die dag, een Amerikaanse jongen die momenteel les geeft in Zuid-Korea en een Italiaans meisje dat naar Frankrijk is verhuisd (love global nomads!), sliep ik bij een gezin uit één van de bergdorpjes. Wat een unieke ervaring, ik kan iedereen een homestay aanraden! Zelfgebrouwen rijstwijn (‘happy water’) blijkt overigens een ultieme socializer indien je elkaars taal niet spreekt ;-).

Vietnam Part I-05

Vietnam Part I-12

Vietnam Part I-15

Vietnam Part I-04

Vietnam Part I-07

Vietnam Part I-10

Tam Coc, Ninh Binh
De laatste trip in Noord-Vietnam was naar Tam Coc, ook wel bekend als Ha Long Bay op het land. Als je het mij vraagt, minstens zo mooi als Ha Long Bay en supertof dat je onder/door de rotsformaties heen vaart, sommige stukjes zelfs in het pikkedonker. Mountainbiken in deze omgeving smaakte ook naar meer! Maar het was vooral fascinerend om te zien hoe er geroeid werd met de voeten en dan ook nog zo ontspannen, het deed me denken aan wat onze gids in Sapa zei: “Vietnamese people are like bamboo, they seem thin and fragile but they are very strong and tough.”

Vietnam Part I-14

Vietnam Part I-18

Vietnam Part I-02

Vietnam Part I-01

Vietnam Part I-16

Na Tam Coc keerde ik wederom terug naar Hanoi om vervolgens de trein te pakken naar Hue. Morgen neem ik jullie mee naar Hue en Hoi An, oftwel mijn tweede week in Centraal-Vietnam!

Liefs, Anouk

Q: Ben jij al eens in Vietnam geweest of zou je er graag heen willen gaan?

8 reacties

Hanneke -

Als we gaan (er is helaas nog een voorbehoud door omstandigheden) laat ik zeker weten hoe het ons is vergaan! En bij het oversteken pakken we allebei een kind bij de hand en hebben we zelfs nog een hand over… 😉
Hoe mooi gezegd Anouk: niet meer geleefd worden, maar léven! Dat is het precies! Dit is exact hoe ik op dit moment overal in probeer te staan en wat ik zeker mee ga nemen als we naar Vietnam gaan. Thnx!

Hanneke -

O wat leuk om dit te lezen! Wij gaan als alles goed (helaas onvoorziene omstandigheden) deze zomer een maand met ons gezin met 3 kinderen backpacken in Vietnam. Ook wij willen van noord naar zuid reizen. Wat ik me afvroeg is hoe jij het gedaan hebt met de trips die je hebt gemaakt. Heb je dit op eigen gelegenheid gedaan of ben je met tours meegegaan? Wij willen nl. proberen zo veel mogelijk op eigen gelegenheid te doen, maar de vraag is of dit haalbaar is.
Op ons “programma” staat o.a.:
Bai tu long (ipv ha long bay)
mai chau (ipv sapa)
Hoi An en Hue
Chameilanden
Nationale parken bezoeken
Mekong
En natuurlijk Hanoi en HCMC. En dan ook meerdere keren in homestays. Maar goed….vraag is natuurlijk of dat allemaal ter plekke makkelijk te regelen is. We willen nl. niets vastleggen vanuit NL.

Fijn dat jij zo genoten hebt. En wat heb je idd prachtige foto’s gemaakt! Ik kijk nu al uit naar deel 2 en 3 van je blog!

Anouk -

Wat tof Hanneke!! In de homestay waar ik in Sapa verbleef, logeerde een Frans gezin met 3 kleine kinderen. Vond dat super om te zien, een gezin dat ook gewoon nog gaat backpacken. Ik heb zelf geen kinderen, maar zou dat zeker ook willen blijven doen en die ervaringen doorgeven/ delen. Het enige dat ik vanuit NL had geregeld was het 1e hotel (2 nachten) in Hanoi, omdat ik na zo’n lange vlucht niet meteen alles ter plekke wilde uitzoeken. Maar dat gezegd hebbende is mijn ervaring dat het super makkelijk is om alles ter plekke te regelen! Het is zeker niet nodig om alles vast te leggen vanuit NL, ik heb de trips die ik in het Noorden heb gemaakt wel geregeld via het hotel in Hanoi. Bij een trip naar bijv. Sapa zat daar dan direct de bustransfer bij in, de homestay en een gids/ rondleiding. Ik vond dat fijn, omdat dat ook een manier is om mensen te ontmoeten als je alleen reist. Maar je kunt zeker ook vervoer en accommodatie los regelen en dan zelf de omgeving verkennen. Er zitten ook in elke straat wel ‘reisbureautjes’. Verder heb ik veel ter plekke geboekt dmv booking.com en het is ook heel makkelijk om last-minute ergens een nachtje langer te blijven, mocht je nog niet verder willen trekken. Ik zou dus zeker op de bonnefooi gaan, zelfs ten tijde van TET was er altijd wel een trein, vlucht, etc. te regelen. Qua nationale parken heb ik paar mensen ontmoet die erg enthousiast waren over Phong Nha!

Hanneke -

Bedankt voor je uitgebreide reactie Anouk! Ik ben zelf erg benieuwd hoe het is om met 3 kinderen door Vietnam te reizen. Normaal zijn wij kampeerders en rijden we op de bonnefooi bij huis vandaan. Nu hebben we alleen de tickets en de eerste twee nachten Hanoi geregeld (zoals jij dus ook deed). Phong Nha hadden we idd ook al op het lijstje staan. Dat moet erg mooi zijn!
Verder lijkt het me heerlijk om het moment bepalend te laten zijn voor wat we doen ipv de ‘waan van de dag’ en werk/school/etc. Het enige dat vast staat is het moment om weer terug te vliegen vanuit HCMC. Ook al zouden we de hele maand op 1 plek willen blijven, dan kan dat ook. Hoe leuk?!!!

Marte

Marte -

WAUW, Hanneke! (Sorry, ik stoor even.) Wat superduper stoer en cool. Met 3 kinderen: respect! Je bent een mooi voorbeeld voor ons 😉

Anouk -

Superleuk!! Gewoon go where the wind takes you, al heeft Vietnam zo veels moois te bieden dat ik zeker niet op 1 plek zou blijven hoor 😉 maar heerlijk even uit die waan van de dag, niet meer geleefd worden maar léven! Van wat ik van andere gezinnen heb gezien is het echt goed te doen, alleen wel oppassen met oversteken enzo…verkeer is chaos in de steden (zoveel motorbikes)! Al heb ik (gelukkig) wonder boven wonder zelf geen ongelukken of aanrijdingen gezien. Laat je ons t.z.t. weten hoe het jullie vergaan is, ben erg benieuwd!

Lizette -

Leuk bericht! En heel herkenbaar. Vietnam vond ik ook een stuk rauwer en heeft een diepe indruk op me gemaakt. Ik ben van zuid naar noord gegaan. Sapa heb ik vanwege beperkte tijd niet bezocht. Mooie foto’s zeg!

Anouk -

Dank Lizette, leuk om te horen! Ik ben ook diep onder de indruk van dit land en wil zeker keer terug. Sapa is echt een aanrader, maar kost idd wel even wat tijd vanaf Hanoi, ligt echt tegen de Chinese grens aan hè.. maar, mocht je nog eens terug gaan zou ik zeker zo’n homestay doen daar 😀

Reageer ook