Door Anouk.

Februari 2015, wat was je fijn! Februari was namelijk de maand dat ik in drie weken van Noord- naar Zuid-Vietnam trok. Na mijn geslaagde backpack-avontuur in Thailand vorig jaar was ik al betoverd door Azië, maar waar Thailand mijn metaforische tienercrush was, gaat de betovering van Vietnam dieper. Vietnam is wat rauwer en volwassener. Een bijzonder land met uiteraard een aangrijpende geschiedenis, maar bovenal ontzettend lieve mensen, prachtige natuur en heerlijk eten. Ik wil mijn ervaringen graag met jullie delen door middel van een fotodagboek. Vandaag staat de eerste week van mijn reis centraal: ik startte in het Noorden. In mijn volgende twee blogs komen respectievelijk Centraal- en Zuid-Vietnam aan bod.

Hanoi
Ik kwam aan in Hanoi, helloooo motorbikes (en mondkapjes)! Pfff, oversteken voelde als een ware kamikaze de eerste avond, maar al snel kreeg ik de flow te pakken en ging ik geruisloos op in de verkeerschaos. Gewoon gedecideerd doorzetten en niet twijfelen, stiekem best toepasbaar op meer facetten in het leven. Hanoi was de eerste week mijn ’thuisbasis’, na alle twee- of ééndaagse tripjes keerde ik weer terug naar deze stad waar iedereen druk in de weer was met alle voorbereidingen voor TET (het Chinese nieuwjaar). De eerste avond liep ik een rondje om de vijver, wat magisch was: alles was extra mooi versierd en verlicht vanwege TET. De volgende dag bezocht ik onder andere het Women’s Museum. Daar groeide mijn ontzag voor alle hardwerkende vrouwelijke straatverkopers: wat een sterke vrouwen zeg, zowel mentaal als fysiek. Het meeste indruk heeft echter een bezoekje aan de Hoa Lo gevangenis gebracht, de martelingen die de politieke activisten destijds hebben doorstaan is onvoorstelbaar. Ik vroeg me af of ik ooit zo dapper zou kunnen zijn.

Vietnam Part I-19

Vietnam Part I-17

Vietnam Part I-13

Vietnam Part I-09

Vietnam Part I-11

Ha Long Bay
Ha Long Bay, oftewel de baai van de neerdalende draak, stond bovenaan mijn lijstje toen ik naar Vietnam ging en ik ben zeker niet teleurgesteld. Wat een natuurwonder, deze prachtige – in totaal bijna 2000 (!) – eilandjes die oprijzen uit zee. Het weer was totaal anders dan ik me had voorgesteld (dat gold overigens voor heel Noord-Vietnam): wat was het koud! Maar juist de mist en druilerige dagen maakten deze omgeving extra betoverend. Hoogtepunt was een bezoek aan het laatste floating fishing village van Ha Long Bay (de inwoners van de overige dorpjes zijn overgebracht naar het vasteland). Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om daar te leven en al helemaal niet om daar op te groeien als kind. Al is de natuur paradijselijk, er is geen school, er is geen schoon drinkwater (dat moet per boot van het vasteland komen), er is totaal geen bewegingsruimte-/vrijheid en de huisjes zijn zeer primitief (en zoals ik al zei, het was behoorlijk koud!). Stiekem gunde ik deze bewoners ook een ‘overplaatsing’ naar het vasteland en wat ik van onze gids begreep koestert een deel van de bewoners deze wens zelf ook.

Vietnam Part I-03

Vietnam Part I-08

Vietnam Part I-20

Vietnam Part I-06

Sapa
Ik kan gewoon geen genoeg krijgen van de rijstterrassen in Sapa, wauw! Ook in Sapa was het mistig en werden we zelfs door een paar fikse onweersbuien verrast, maar niks kan de schoonheid van dit landschap teniet doen. We bezochten onder andere het dorpje van een van de vele etnische bergstammen in Sapa, de traditonele Black Monks. Ik was verbaasd dat een deel een redelijk woordje Engels sprak en uiteraard zijn het slimme verkopers deze dames, maar met liefde heb ik meer sjaaltjes en tasjes gekocht dan ik realistisch gezien kwijt kon in mijn backpack. Ik kon hun charme gewoon niet weerstaan! Met mijn reisbuddy’s van die dag, een Amerikaanse jongen die momenteel les geeft in Zuid-Korea en een Italiaans meisje dat naar Frankrijk is verhuisd (love global nomads!), sliep ik bij een gezin uit één van de bergdorpjes. Wat een unieke ervaring, ik kan iedereen een homestay aanraden! Zelfgebrouwen rijstwijn (‘happy water’) blijkt overigens een ultieme socializer indien je elkaars taal niet spreekt ;-).

Vietnam Part I-05

Vietnam Part I-12

Vietnam Part I-15

Vietnam Part I-04

Vietnam Part I-07

Vietnam Part I-10

Tam Coc, Ninh Binh
De laatste trip in Noord-Vietnam was naar Tam Coc, ook wel bekend als Ha Long Bay op het land. Als je het mij vraagt, minstens zo mooi als Ha Long Bay en supertof dat je onder/door de rotsformaties heen vaart, sommige stukjes zelfs in het pikkedonker. Mountainbiken in deze omgeving smaakte ook naar meer! Maar het was vooral fascinerend om te zien hoe er geroeid werd met de voeten en dan ook nog zo ontspannen, het deed me denken aan wat onze gids in Sapa zei: “Vietnamese people are like bamboo, they seem thin and fragile but they are very strong and tough.”

Vietnam Part I-14

Vietnam Part I-18

Vietnam Part I-02

Vietnam Part I-01

Vietnam Part I-16

Na Tam Coc keerde ik wederom terug naar Hanoi om vervolgens de trein te pakken naar Hue. Morgen neem ik jullie mee naar Hue en Hoi An, oftwel mijn tweede week in Centraal-Vietnam!

Liefs, Anouk

Q: Ben jij al eens in Vietnam geweest of zou je er graag heen willen gaan?