Ga je in de winter een paar dagen naar IJsland? In dit artikel deel ik mijn tips & tricks met je.

Afgelopen december ging ik samen met mijn moeder voor vier dagen naar dé bestemming die inmiddels bij iedereen op de bucketlist lijkt te staan: IJsland! Na deze trip staat IJsland inmiddels op de bucketlist om nóg een keer naartoe te gaan – alleen dan een stuk langer. Want man, dit land is WAANZINNIG! Magisch. Fantastisch.

Duurzaam reizen - banner

Overnachting

Wij waren superflexibel tijdens onze trip en wilden eigenlijk per dag bekijken waar we aan toe zouden komen en waar we uiteindelijk zouden gaan slapen. Uiteindelijk verbleven we bijna alle nachten in Hotel Eyja in Reykjavik. De kamers in het hotel waren super sfeervol; sowieso was de sfeer in dit hotel erg fijn. We hebben na een dag natuurschoon spotten vaak beneden bij de bar / het restaurant gezeten, waar ze ’s ochtends overigens voldoende gezonde (en vegan) opties hebben voor een lekker ontbijt. Het hotel zit om de hoek van Laugavegur (de Kalverstraat van Reykjavik), dus op loopafstand van het centrum. We dachten vooraf nog dat parkeren wellicht nog een probleem kon worden hier – zo midden in de stad – maar het tegendeel bleek waar te zijn. Parkeren in down town Reykjavik is easy peasy – met 120.000 inwoners is er immers voldoende ruimte overal.

Aanvankelijk leek het me leuk om in the middle of nowhere te kunnen slapen, maar in de praktijk was slapen in dit hotel – in deze maand – juist perfect. Waarom? Als je slechts een paar dagen de tijd hebt, zitten alle must see’s en must do’s op een uurtje (tot 2) afstand van Reyjkavik. Je kunt dus makkelijk een vaste verblijfplaats regelen in de hoofdstad en iedere dag heen en weer rijden. (Dat zorgt voor mij altijd wel voor iets meer rust tijdens zo’n actieve trip.) Omdat het in de decembermaand al vroeg donker is (zeg: rond 16.00 uur), is het extra fijn nog wel in een gezellig stadje te zitten en ’s middags /  ’s avonds een drankje te kunnen doen. Reykjavik is oprecht een heel leuk stadje, waardoor je op deze manier het optimale uit je trip kunt halen.

Golden Circle + net iets meer

Als je een paar dagen in IJsland bent en maar slechts een paar uur daglicht hebt, is het perfect om in de wintertijd de Golden Circle te ontdekken. Dit zijn allerlei natuurlijke hotspots in de omgeving van Reykjavik. Als je iets meer tijd hebt, kun je de cirkel zelfs nog iets breder maken. Wij hebben daardoor het volgende natuurschoon gezien:

Gullfoss

Gulfoss (ookwel de ‘Gouden waterval’) is een zeer imposante waterval, waarbij het water neerstort in een kloof. Dat zorgt voor veel stuifwater en magische beelden. De waterval is zó groot, dat je er een flinke tijd wilt staan om puur in je op te kunnen nemen wat je eigenlijk ziet.

Geysir & Strokkur

Strokkur wordt misschien wel hét hoogtepunt van je trip: ik vond het in ieder geval mááágisch. Zo bizar, zo mooi. De geiser die veel en geregeld werkt is Strokkur (die naast Geysir ligt): iedere 5 minuten spuit hier het water zo’n 20 meter omhoog.

Þingvellir

Þingvellir is een veelbezocht nationaal park en tevens een UNESCO World Heritage Site. Binnen het natuurpark ligt het enorme Thingvallavatn meer. Þingvellir is een prachtige omgeving, waar je schijnbaar heerlijk kunt wandelen. Helaas, in december is het zo ijzig overal, dat dat voor ons niet mogelijk was. Wel heb je er enkele mooie uitkijkpunten, vooral met zicht op het meer.

Kerið

Door een explosie van heet water is de krater Kerið ontstaan. Het waterpeil wisselt met de stand van het grondwater. Je kunt over de rand van de krater wandelen en afdalen tot aan het meer. Nogmaals: als het zo lekker glad is, is het wel een hele uitdaging. Maar wel heel mooi!

Seljalandsfoss

Mooi, mooi, moooooi. Deze waterval is 65 meter hoog en een van de bekendste van het land. Hij is supermakkelijk te bereiken, want hij ligt vlak naast de snelweg. Je kunt op niet-zulke-glibberige-dagen achter de waterval langslopen. Ik vond ‘m van voren ditmaal ook indrukwekkend genoeg.

Skógafoss

Naast Strokkur ook zeker een van mijn persoonlijke hoogtepunten: Skógafoss. Ook hier weer een prachtige, gigantische waterval, maar bovenal: je kunt er een hele mooie wandeling maken, als je even met de trap omhoog loopt en daarna door blijft wandelen. Lord of the Rings vibes all the way.

Dyrhólaey

Dyrhólaey is een klif in het uiterste zuiden van IJsland. De omgeving van Dyrhólaey is vooral bekend vanwege de prachtige kliffen en van de rotspartijen die uit het water steken. Toen ik hier rondliep had ik direct het gevoel dat ik in Game of Thrones was beland (maar daar is het hele land wel heel goed in obviously).

Handig om te weten

Wij waren er in december en dat betekent: het is er ontzéttend koud én je hebt slechts 5-6 uur daglicht! Dat betekent op z’n beurt weer dat je eigenlijk maar een paar dingen per dag kan doen. Het lijkt een beetje op wintersport: veel dingen doen binnen een paar uur tijd, waarbij de kou ook nog zorgt dat je je energie wat sneller kwijt bent. Vervolgens kun je lekker aan de wijn thee gaan, zodra het donker wordt en heb je een rustige en gezellige avond.

De kou zorgt daarnaast voor veel ijzige wegen, waardoor zowel m’n moeder als ik flink op onze bek zijn gegaan zijn gevallen. Een tip die ik de volgende keer absoluut zou opvolgen voor een trip in de wintermaanden: schaf snowsteps aan!

Vlucht

Wij vlogen met Icelandair en waren meer dan tevreden met de vlucht. Je hebt voldoende beenruimte en het eten is lekker. Toen last-minute onze terugreis eerder moest plaatsvinden, konden we dit ook makkelijk via de website regelen. Ik zou er zeker nog een keer mee vliegen!

Vlog

Op bewegend beeld maak je het allemaal nóg iets beter mee (en zitten er nog véél meer tips in verwerkt). Ik maakte een (Engelstalige) vlog van dit avontuur op mijn YouTube-kanaal Professional Wild Child. Check ‘m hier:

Kan je de video niet zien? Klik hier.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Bekijk ons reisoverzicht voor nog veel meer inspirerende reisartikelen & tips!

En, hoe hoog staat IJsland inmiddels op jouw bucketlist?

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.