Wist je dat een derde van al het voedsel wordt weggegooid? EEN DERDE. Omdat de komkommer te krom is, het brood een dag oud of de verpakking beschadigd. Of ‘gewoon’ omdat er teveel is ingekocht. Gelukkig kun je op een hele toffe manier de voedselverspilling tegengaan: eten bij Instock! Dit restaurant haalt de onverkochte producten op bij 160 Albert Heijns en maakt hiervan fingerlicking food.

Na een pop-up periode zijn er nu al een tijdje drie vaste restaurants: in Amsterdam, in Den Haag en ik ging uit eten bij Instock Utrecht.

Instock - moderne hippies-1-14

mh instock-1

Instock - moderne hippies-1-7

En wat was het LEKKER. Zelfs beter dan in een gemiddeld restaurant. Veel beter.

We begonnen met een wijntje uit een fles met een lastige kurk. (Want normaal: vuilnisbak.) Toen een kromme-wortel-citroendonut met crumble van één-dag-oude-croissants.

Op de menukaart zag ik, behalve veel verse producten, ook geconserveerd voedsel. Truffelsmaak komt van gerookte, gebrande bloemkool, gepofte aardappels zijn bestrooid met gepekeld eigeel (van ‘buitennesteieren’) en van de donkergroene uiteinden van preien wordt olie gemaakt. En… Tony Chocolonely repen met een iets afwijkende kleur worden gerookt tot een chocoladesorbet. Drie keer raden wat ons toetje was.

Het voedsel dat je eet, is trouwens nog helemaal goed en voldoet aan de regels van de VWA. Je eet dus niets wat over de houdbaarheidsdatum is.

Instock - moderne hippies-1-8

Instock - moderne hippies-1-5

Instock - moderne hippies-1-10

En extra groene karmapunten: je redt natuurlijk niet alleen voedsel, maar ook veel grondstoffen. Met een viergangendiner bij Instock bespaar je 2470 liter water (50x douchen!) en 1,74 kilo CO2-uitstoot.

Het zette me wel meteen aan het denken hoe vaak ik thuis eten weggooi. Omdat ik ‘even’ vergeten was dat het in de koelkast lag, toch iets teveel had gekocht of omdat een appel een bruine plek heeft. Oeps. En once you care, you’re fucked… Instock werkt met acht conserveringtechnieken (inmaken in zoet en zoetzuur, fermenteren, vriezen, pekelen, roken, drogen en konfijten in vet) en heeft hier een kookboek over geschreven.

Instock - moderne hippies-1-9

Instock - moderne hippies-1-3

Instock - moderne hippies-1-4

Instock - moderne hippies-1-2

Instock - moderne hippies-1

Elk restaurant heeft een eigen twist: in Den Haag proef je Caribische invloeden, in Amsterdam Oost-Europese en in Utrecht ga je terug naar oma’s tijd. (Al zou ik willen dat mijn oma zo kookte!) De drie Instock restaurants hebben samen al meer dan 600.000 kilo voedsel gered, and counting. 

Oh, en ik kan trouwens niet wachten om hier een keer te ontbijten. Hun granola is gemaakt van het moutrestant dat overblijft na het brouwen van bier. Alcoholvrij, maar toch: beer for breakfast!

Liefs, Suus

* Ik heb dit etentje zelf betaald. Just fangirling dit dus!

Deze al gelezen?

Je kunt Suus persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.