Dit zijn 10 manieren om de wereld een beetje mooier te maken – noem het ons Manifest. Vanuit deze 10 manieren schrijven wij namelijk over van alles op Moderne Hippies. Van eigen persoonlijke ontwikkelingen, struggles en hoogtepunten tot recepten en duurzame modemerken. Van een week plasticvrij proberen te leven tot iedere dag eventjes naar buiten gaan. Het omvat allerlei onderwerpen die op onze site terug te vinden zijn, en die heus niet zo moeilijk te implementeren zijn. Read on! En laat ons vooral weten wat je ervan vindt!

1. Verspreid goede vibes! En wees gewoon eens áárdig

Moderne Hippies Gelukkig

Het leven kan nogal een uitdaging zijn, maar we schieten helaas niets op met negatief zijn. Hierdoor zullen alle situaties eigenlijk alleen maar zwaarder worden voor jou (en je omgeving). Probeer dus je hoofd koel te houden. Blijf aardig en verspreid goede vibes bij jezelf én bij anderen. Positiviteit werkt namelijk verslavend, helend en verenigend. Een betere wereld begint bij jezelf, dus onze taak is om te erkennen wanneer we negatieve emoties hebben en te kiezen om er anders naar te kijken, voordat ze ons compleet overnemen. In een betere wereld behandelen we onszelf en anderen met aardigheid, compassie en integriteit. Veel van deze onderwerpen vind je terug in onze mindstyle artikelen. Over bijvoorbeeld je hart achterna gaan, gelukkiger zijn met jezelf, geluksmomenten en tips rondom mindfulness.

2. Jouw aankoop is een stem: koop biologisch, lokaal, non-toxic en mindful

Soul Food Cafe Ko Phangan Thailand16

Laat je eco-waarden overeenkomen met je daadwerkelijke aankopen. We kunnen met z’n allen een positieve impact hebben, elke dag weer, door bepaalde merken en mensen te supporten die net zo van deze aarde houden als wij. Hierdoor geven we een extra boost aan duurzame en ecovriendelijke initiatieven wereldwijd. Koop zoveel mogelijk lokaal, aangezien daarmee de CO2 uitstoot wordt verminderd. Met het steunen van biologische producten zorgen we ervoor dat de vervuiling van stoffen in bronnen, waterwegen, oceanen en – niet te vergeten – onze lichamen gereduceerd worden. Kiezen voor duurzame papierproducten, kan ervoor zorgen dat de biodiversiteit en de regenwouden op aarde behouden blijven. Vermijd chemische troep in je shampoo, douchegel, (vaat)wasmiddel, tandpasta en schoonmaakmiddelen. Dit betekent namelijk ook dat er minder toxische chemicaliën in onze lichamen én waterwegen eindigen. Wees bereid om je overal in te verdiepen wat je doet, wat je gebruikt, wat je inneemt en wat je draagt. Wees oplettend, lees ingrediënten en labels en ga op zoek naar minimale verpakkingen die gerecycled zijn. Heel veel onderwerpen in dit onderdeel worden vaak besproken op deze site :). Neem bijvoorbeeld dit overzicht met biologische markten in Amsterdam. Bekijk dit filmpje om het effect te bekijken van twee weken biologisch eten. Of lees deze review over natuurlijke schoonmaakmiddelen. En bekijk allerlei eerlijke en duurzame merken die we hebben getagged onder ‘fair fashion‘ en kijk voor beauty eens bij ‘natuurlijke cosmetica‘.

3. Verminder, hergebruik, recycle en weiger plastic dat EENMALIG gebruikt wordt

This is not a plastic bag 01

Voordat de plastic soep echt opgelost is, vormt het nog steeds een groot dreigement voor onze oceanen én biodiversiteit (en dus op zijn beurt: onze eigen levens). Hoe vaak het wel niet voorkomt dat we het strand verlaten dat VOL ligt met afval? Right. Het probleem van dit plastic is dat het nooit helemaal zal afbreken; het worden hele kleine stukjes die onze oceanen en het ecosysteem vervuilen. Ze maken inmiddels onderdeel uit van het voedselketen, waarmee ze langzaam maar zeker het wilde leven vermoorden (van plankton tot zeevogels en walvissen). Eigenlijk moeten er non-toxische plasticvervangers komen, zodat we die kunnen gebruiken, en daarmee stoppen met het gebruiken van iets dat voor altijd zal bestaan – plastic tassen, flessen, rietjes – en slechts één keer gebruiken. Als je erbij stil gaat staan, is dat laatste toch ook bijzonder onlogisch?

Er worden gemiddeld 50 biljoen (!) plastic flesjes per jaar geproduceerd. Minstens 40 biljoen (!) eindigt in de oceanen en afvalstortplaatsen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over plastic tasjes en overig afval. Laten we ons eenmalig-gebruik-van-plastic-verslaving stoppen en een wereld gaan (proberen te) leiden met afbreekbare plastic alternatieven. Koop bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles, zoals die van KRNWTR, waar ik een groot fan van ben. Drink je liever geen kraanwater? Koop een waterfilter. Scoor enkele biologische katoenen tasjes. Weiger plastic rietjes. Vermijd merken die overmatig gebruik maken van plastic verpakkingen. Én praat erover met vrienden en groothandels. Ook bijzonder leerzaam voor jezelf: meedoen aan de Zero Plastic Week.

4. Eet weinig tot geen vlees

Marte The Dutch Weed Burger

Waarom wordt ons verteld dat we ’thuis de lampen uit moeten doen’ en ‘zouden moeten carpoolen’ om de wereld mooier te maken, terwijl een week weinig tot geen vlees eten en melkproducten drinken meer effect heeft op je persoonlijke eco-impact?

De bio-industrie is één van de oorzaken van de klimaatverandering, bodemdegradatie, watervervuiling, verzuring van de oceanen, het kappen van onze regenwouden en uitsterving door het verlies en destructrie van onze habitat. De energie en de hoeveelheid water dat in de vleesindustrie gebruikt wordt is bizar en angstaanjagend.

Veel industrieën maken ons wijs dat dierlijke eiwitten noodzakelijk zijn voor onze gezondheid, andere studies beweren echter weer het tegenovergestelde. Vlees en melk hebben bewezen een oorzaak te kunnen zijn van kanker, een disbalans in de hormonen, hogebloeddruk, obesitas en flink wat andere onplezierige effecten. Daarnaast kijken we ook nooit ín de koeienstallen hoe het er eigenlijk allemaal aan toegaat met de omstandigheden van dieren zelf. Iets wat aardig makkelijk is om van weg te kijken.

Als je niet voor een 100 % plantaardige of vegetarisch pad kunt of wilt kiezen, kies dan ook voor duurzaam vlees. Kies bijvoorbeeld voor MRIJ, Koopeenkoe of Gras Grazers. Enkele must see documentaires over dit onderwerp zijn Cowspiracy en Earthlings. Ik heb nog een rits aan goede docu’s voor je op een rij gezet, die kun je hier terugvinden. Het zorgt er echt voor dat je heel veel gaat leren over een wereld die je waarschijnlijk nog niet kent. Ook worden we op Moderne Hippies onwijs blij van initiatieven zoals The Dutch Weed Burger (foto boven) en initiatieven zoals de Vegan Challenge. What the hell, ik slááp nu zelfs onder een plantaardig dekbed van Yumeko.

5. Steun alternatieve & groene oplossingen

Krommunity Kromkommer tasje

Groene en schone energie is voor ons absoluut mogelijk en bereikbaar en dat is het eigenlijk ook heel erg lang al geweest. De machtigste energieleveranciers vinden deze manier van energie leveren alleen iets minder interessant dan fossiele brandstoffen; een houding waardoor mensen alleen aan zichzelf en hun portemonnee denken. Beetje kortzichtig en egoïstisch, nietwaar? Ooit heb ik gehoord dat de ‘oermens’ 7 generaties vooruit dacht over iedere handeling die hij op aarde uitvoerde. Of dit nu waar is of niet, vind ik het een romantische gedachte waardoor ik meer stil ben staan bij mijn eigen acties. Dus, waar mogelijk: laten we kiezen voor alternatieven gebaseerd op solar- en windenergie. Rijd zuinige auto’s. Ga met het openbaar vervoer. Loop! Fiets! Wil je graag een groene energieleverancier? Check rankabrand.nl waar je moet zijn. En laten we gaan sparen voor een fairphone.

6. Geef tijd aan persoonlijke groei & zelfbewustzijn

Marte Yoga op Ibiza

Cliché maar waar: een betere wereld begint bij jezelf. Ik geloof er heilig in dat we niet de beste versie van onszelf zijn, zonder dat we onszelf constant uitdagen en daardoor kunnen groeien naar een betere versie van onszelf. Het is erg makkelijk om naar een ander te wijzen en diegene ergens de schuld van te geven, maar hier help je uiteindelijk helemaal niemand mee. Naar binnen keren vergt moed, maar de beloning is het erg waard. Zelfs kleine positieve veranderingen in negatieve gedragspatronen, kunnen zorgen voor een verbetering in onze levens en relaties, en kan anderen inspireren hetzelfde te gaan doen. Wacht niet op een ander om te veranderen, verander zelf. Vind uit hoe je open, aardig, liefdevol, positief, flexibel, beleefd, geduldig, vergevingsgezind, eerlijk en bescheiden kan zijn. We hebben allemaal onze eigen issues, problemen en gebreken. We kunnen ervoor kiezen deze te erkennen en ervan te leren, of ze zullen ons uiteindelijk bitter en negatiever maken. Als we dat laatste kiezen, zal het onszelf alleen maar naar een donkerdere plek brengen. In plaats daarvan kunnen we ervoor kiezen onze tegenslagen te zien als kansen om te groeien, leren en dichterbij onze eigen waarheid te komen. Hiervoor kan het helpen enkele zelfhulpboeken of inspirerende romans te lezen. Boeken als Buddhist Boot Camp en Groots & Meeslepend Leven zijn bijvoorbeeld heel fijn en leuk om te lezen.

7. Ga naar buiten en raak in contact met Moeder Aarde!

Rewild Your Life 3-2

Of het nu is dat je even stopt op straat, goed inademt en naar boven kijkt, een bloem ruikt, door het bos wandelt, gaat surfen, gaat hiken of zwemmen – iets doen waardoor je onze connectie en afhankelijkheid van de aarde kan erkennen helpt enorm om alles in perspectief te kunnen zetten. We vergeten in onze vluchtige wereld maar al te vaak dat we afhankelijk zijn van de aarde: voor elke maaltijd dat we eten, elke druppel water dat we gebruiken en elke adem die we nemen. De erkenning hierin zorgt voor dankbaarheid, balans, respect en een gevoel van eenheid met de natuur en het universum. Ga van het pad af. En on the way mag je best eens een beetje verliefd worden op onze planeet! Tip: doe eens een maand mee met de Rewild Your Life Challenge. En reis (bewust). You’ll be amazed.

8. Creëer je eigen (moes)tuin of permacultuur

IMG_4796

Het is eigenlijk zo bijzonder wat we tegenwoordig allemaal ‘eten’ noemen. Als je je eigen groente laat groeien (al is het maar om te leren hoe iets groeit) zorgt dat ervoor dat je eigen voedsel niet chemisch en GMO-vrij is. Als je er goed voor zorgt, zit het vol met aandacht en liefde, waardoor je wordt meegenomen in het proces hoe eten ontstaat en daar een dubbele dosis respect voor krijgt. Logischerwijze verlaag je je ecologische voetafdruk, draag je bij aan lokale biodiversiteit, scheelt het je wat geld, en zorgt het voor een voedzame toevoeging aan de eettafel. Dit is waarom we hier ook zo fan zijn van stadsboeren of restaurants als Uit Je Eigen Stad in Rotterdam en Stedsans in Kopenhagen.

9. Koop minder, verspil minder, upcycle en wordt creatief met wat je hebt

IMG_5310

De natuur kent geen ‘afval’ – materie en energie wordt daar namelijk altijd hergebruikt en getransformeerd. Onze huidige economie is gebaseerd op het onmogelijke idee van oneindige groei op een eindige planeet, wat ons aanmoedigt om blindelings te consumeren en weg te blijven gooien. We spenderen onze tijd aan het verdienen van geld, om dingen te kopen die vaak niet bijdragen aan ons welzijn of geluk. Dit eenrichtingsverkeer van kopen en weggooien is niet duurzaam. Hierin moeten we simpelweg geen dingen meer kopen die we niet nodig hebben; we kunnen beter diensten en dingen te doen cadeau geven in plaats van producten, we kunnen manieren bedenken waardoor we iets opnieuw kunnen gebruiken of we kunnen producten doorgeven aan een ander. Het is aan ons om de cirkel te sluiten (‘closing the loop!’) van de hoeveelheid afval, en even slim te zijn als de natuur als het gaat om het gebruiken, recyclen en transformeren van onze bronnen. Check bijvoorbeeld deze 15 tips voor een groener huishouden, deze leuke manier om je papier te scheiden en mijn persoonlijke keuze om alleen maar tweedehands en eerlijke kleding te willen kopen.

10. Ga je hart achterna!

Sacha Sieradenlijn 2015-6

We zijn hier allemaal voor een eigen uniek en mooi doel. Ieder van ons draagt bij aan de diversiteit en evolutie van de mens, wanneer we de kans hebben om onszelf te ontwikkelen en daarbij te mogen uitgroeien tot onze ‘echte eigen ik’. Neem daarin eens een risico! Volg je dromen en haal het onderste uit de kan, zodat je gelukkiger bent en iets kan teruggeven aan de wereld waar je goed in bent en gelukkig van wordt. Ik weet dat het in Nederland moeilijk is om het volgende te delen, maar je zou eens moeten proberen eerst te luisteren naar geluk en je passie, en dan pas zekerheid. De abundance (‘overvloed’) zal namelijk volgen als je je hart achterna gaat en gelooft in wat je instinct je aangeeft. Het alternatief kan leiden tot een grauw leven, waarbij je constant het gevoel kan hebben van ‘wat had kunnen zijn’. Geld en comfort zorgt voor een veilige basis, maar zorgt er niet per se voor dat we gelukkig zijn: daar kan oprechte zelfliefde en zelfacceptatie wel voor zorgen. De enige echte mislukking is als je vervolgens nooit iets hebt geprobeerd. Helaas kunnen we niet ‘het systeem’ veranderen, maar we kunnen wel zelf zorgen voor een verandering in ons eigen leven, met oneindig veel positiviteit en heel veel energie om die droom waar te maken. Zodra je ervoor gaat, kun je terugkijken en inzien dat ieder stukje moeite paste bij de volledigheid van je pad. Dat is het moment waarop je erop kunt vertrouwen dat er een bepaalde grootsheid en perfectie in dit alles zit! Compassie bloeit, competitie valt weg, en we zullen zien en voelen dat alle verhalen, struggles en beslissingen met elkaar verbonden waren en zijn. Met een begrip en gevoel van deze vorm van eenheid, ontstaat ook een begrip dat we alleen kunnen groeien als we met z’n allen kunnen groeien. Daarom moeten we, iedere dag, onze medemens ook altijd laten meegroeien.

Waar kan jij je in vinden? En wat ga je meenemen in de toekomst?