Een kas bovenop een dak, net buiten het centrum van Kopenhagen, waar allerlei groente en fruit wordt gekweekt, een paar kippen scharrelen en in ‘familiestijl’ puur, simpel en lokaal wordt gegeten: dat is Stedsans. En daar wilde ik natúúrlijk heen, toen ik vorige week in Kopenhagen was. Het restaurant is sinds deze lente open en fully booked voor de gehele zomer. Shit. Dacht ik een dag voor vertrek. Toch maar mailen, kijken of er onverhoopt twee plekjes vrij zijn…

Duurzaam reizen - banner

Ik weet niet of karma hierin een rol speelt, maar we waren de lucky bastards die op zaterdagavond bij Stedsans mochten dineren. Wauw! Na twee redelijk slopende dagen (het blijft immers een citytrip) pakten we ons trouwe toeristenfietsje richting Stedsans. (Wist je trouwens dat de toeristenfietsen in Kopenhagen navigatie hebben? Navigatie, ja. Briljant! Dat kan alleen in Scandinavië.) Na een half uurtje fietsen arriveerden we in the middle of nowhere in een buitenwijk van Kopenhagen. Echt. Don’t get me wrong, maar na tig fantastische hotspots midden in de bruisende binnenstad, komt dat even koud op je dak vallen. Als je net als wij (veel) te vroeg arriveert, is er helemaal niets te doen in de omgeving. Niets.

Waar de fuck zijn we beland?

Toen het tijd was voor het diner, gingen we met de steile trap omhoog. Ik bleef braaf naar de trap kijken, zodat ik niet naar beneden zou denderen, waarna ik opkeek, het prachtige dak zag en de engeltjes begonnen de zingen (“haaaaa”). This must be heaven. Wat is het hier móói!

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 1

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 2

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 3

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 4

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 5

Bij aankomt stonden de flessen prosecco klaar voor een welkomstdrankje. Doordat we door de steile trap gelijk iemand leerde kennen met hoogtevrees en we op een of andere manier voor elkaar moesten krijgen dat hij ook boven kon komen, was het ijs gebroken: we hadden onze vrienden van de avond ontmoet. Cheers to that.

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 6

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 7

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 8

Met smart gingen we een klein half uurtje later aan tafel. Het menu bestaat uit 6 gangen en worden op borden en schalen geserveerd, die je moet delen met de gasten die aan de lange tafel zitten. Het menu verandert elke week en wordt gemaakt met de meest verse, beste ingrediënten verkrijgbaar bij de plaatselijke biodynamische en biologische boerderijen. Het eten is schoon, eenvoudig en lokaal’, is vooral gebaseerd op planten en is vrij van gluten en kunstmatige ingrediënten. Het was heerlijk.

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 9

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 10

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 15

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 14

Stedsans werkt in shifts: je kunt er dineren om 17.15 uur of 20.15 uur. Wij troffen het, omdat we bij de laatste shift zaten. Toen het ging schemeren werd de locatie eigenlijk nóg iets mooier.

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 13

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 17

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 12

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 18

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 19

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 21

“Familiestijl” dineren is niet normaal in Denemarken, vertelden onze lokale vrienden, net als in Nederland eigenlijk. Iedereen is redelijk gesloten en op zichzelf bij een avondje uit, maar hier ga je vanzelf met je buren praten. Een fantastische mogelijkheid om de lokale bevolking te leren kennen, je perspectief te verbreden en off the beaten path Kopenhagen te leren kennen. Wat een setting, wat een avond! Dit had ik met geen mogelijkheid willen missen. Ik weet niet wat het is, maar doordat we zo ’toevallig’ onze lokale vrienden hadden ontmoet aan het begin van de avond, maakte het de avond 100 % compleet.

Stedsans Copenhagen Travel Tip - 20

Ja, bovenstaande foto vat wel een beetje samen hoe het er de hele avond aan toeging eigenlijk.

Let op: aan dit alles hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Het eten an sich valt me eerlijk gezegd nog mee: daar betaal je iets meer dan 45,- euro voor. Maar als je voor het welkomstdrankje gaat, een van de wijnmenu’s en koffie achteraf; ja, dan gaat het wat harder en mag je per persoon op (meer dan) het dubbele rekenen. Naar mijn mening was het iedere cent waard.

Meer info? Je vindt alles op www.cleansimplelocal.com. Reserveer op tijd of stuur dus even een mailtje, who knows!

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Zou jij hier een keer heen willen?