Wat is reiki?

Reiki is een Japanse geneeswijze, een spirituele manier om te helen. De Nederlandse vertaling van het woord reiki is de kracht van de zon, en minder letterlijk: universele levensenergie. De reiki-energie is een spirituele energie die er altijd al is geweest, en is zowel permanent om ons heen als de energie waar we allen uit bestaan. Reiki is een behandelwijze, een prachtige, liefdevolle manier om te helen, zowel op lichamelijk als op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Veel mensen volgen een cursus om aan zichzelf te werken en zichzelf terug te vinden in deze stressvolle wereld.

Rei = spiritueel, universeel, heelal
Ki = energie, kracht

Hoe gaat reiki in zijn  werk?

Reiki is een wijze van genezen door middel van handoplegging. De handen worden in een bepaalde positie op een gebied in het lichaam gelegd. Handopleggingen stellen je in staat de energie plaatselijk te laten stromen in een bepaald chakra gebied. Chakra’s zijn energiecentra vanuit het hindoeïsme, maar de oplegpunten van reiki zijn ongeveer hetzelfde als de chakragebieden. De handen worden 3 tot 5 minuten op de plekken gelegd, waardoor er tijd is om de energie te laten stromen. Als het gebied uit balans is, zou je dit kunnen voelen aan de hand van tintelingen, warmte, of juist door niets te voelen.

Reiki kun je zien als een prachtig soort gereedschap. De kracht van reiki ligt in eenvoud: je hoeft het alleen maar te ‘doen’. De processen op zowel lichamelijk als geestelijk vlak volgen vanzelf.

Je hoeft niet spiritueel begaafd te zijn om reiki te kunnen geven aan jezelf of anderen. Ik vind het een prachtige gedachte om middels energie jezelf of anderen te helpen. Of je er nu in gelooft of niet, een behandeling ontspant je en dat is al erg prettig.

Cursus reiki

Om reikibehandelingen te geven, is het van belang dat je de cursus reiki 1e graad hebt voltooid om in staat te zijn de energie door te geven, want dat is wat je doet.

Tijdens de reiki 1e graad leerde ik reiki-opleggingen en behandelingen toe te passen bij mezelf of anderen. Ik vond het een hele fascinerende en mooie ervaring. Het zijn dagen waarin je veel oefent en inwijdingen krijgt. Een inwijding is een bepaalde handeling die, uitgevoerd door een Usui-master, zorgt voor de overdracht van het vermogen om reiki te kunnen geven aan jezelf en anderen. Inwijdingen liggen wat betreft vorm en gebruik vast. Je moet het zien als een soort traditie die ervoor zorgt dat je energiekanalen geopend worden om energie te ontvangen van het universum en door te geven.

De cursus reiki 1e graad duurt twee dagen en kost ongeveer 250 euro. Mijn ervaring is dat dit het zeker waard is en dat ik er nu nog de vruchten van pluk. Het is echt een duurzame investering in jezelf; de reikistroom verdwijnt nooit meer. Het mooie is dat ik bij mezelf merk, als ik het iedere dag een keer doe, ik op een bepaald moment geen blokkades meer voel. Het maakt mij een lichter en meer ontspannen persoon.

Zelfbehandeling

En nu jij! Ik laat je een aantal opleggingen zien van zelfbehandeling en vertel je wat de invloed kan zijn van deze posities. Ga makkelijk liggen en adem een paar keer bewust in en uit.

mini reiki wat is het nou eigenlijk moderen hippies-1

1. Positie ogen

Begin met je handen over je ogen heen. Je handpalmen liggen op je jukbeenderen en je vingers op je voorhoofd. Deze positie verlicht gezichtsholten (goed tegen griepjes) en zorgt ervoor dat de hypofyse en pijnappelklier weer in balans komen. Een betere hormoonhuishouding en meer ontspanning!

2. Positie slapen

Verplaats nu je handpalmen naar je slapen. Deze positie vermindert stress, brengt rust in je (drukke) hoofd en geeft ook verlichting bij hoofdpijn.

3. Positie achterhoofd

Deze positie opent je borst en geeft een gevoel van veiligheid en kalmte.

4. Positie borstbeen

Deze positie is rechtstreeks van invloed op het immuunsysteem. Emoties kunnen acuut naar boven komen, omdat deze positie sterk werkt op angst, verdriet en emotionele pijn die je niet hebt toegelaten.

Een behandeling bij jezelf duurt zo’n 20 minuten. Het enige wat je nodig hebt is een rustige omgeving waar je kunt liggen. Anderen kun je ook een (kortere) stoelbehandeling geven.

‘Energy is everything, it’s the essence of life.’ – Ramana Pemmaraju

Leonie is een duizendpoot. Ze maakt op ambachtelijke wijze schoenen, geeft tekenles en is vrijwilliger bij de yogaschool. Leonie is bevlogen om de wereld een beetje mooier en zinvoller te maken en wil graag met liefde haar fascinaties delen. Mogelijkheden zien in plaats van beperkingen, is haar motto. Daarbij kleurt ze graag buiten de lijntjes, zowel letterlijk als figuurlijk!

Illustraties: Leonie Annevelink

Disclaimer:
Wij zijn geen (alternatieve) artsen.
Dit is enkel en alleen de eigen ervaring van Leonie.

Deze al gelezen? Trippen op natuurlijke energie: mijn eerste reikibehandeling en Ayurveda: voedingstips en ademhalingsoefeningen
Meer inspirerende artikelen vind je hier.

Je kunt Leonie persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Wat artikelen gemist van 2017? No problem. In het artikel Best of 2017 // Moderne Hippies vind je de meest gelezen blogposts en andere highlights!