Eind september deed ik namens Moderne Hippies mee aan een ware Belgian Beer Battle! Een week lang bezocht ik met 5 andere internationale bloggers diverse steden in Vlaanderen en de rode draad tijdens de trip was – zoals de naam van de battle al doet vermoeden – de rijke biergeschiedenis van België. In een aantal blogs wil ik je graag meenemen in dit bijzondere avontuur. Ook als je geen bierliefhebber bent, heeft het mooie Vlaanderen je namelijk meer dan genoeg te bieden. Wat een prachtige steden en landschappen heb ik die week mogen bewonderen en dat allemaal zo close-to-home. Lees hieronder wat ik tijdens de eerste dag al allemaal heb mogen beleven en ervaren!

Travel Diary West-Vlaanderen 7

Rondje Westhoek

Het avontuur begon in het landelijke West-Vlaanderen, dicht tegen de Franse grens. In West-Vlaanderen bezochten we allereerst het Hop Museum in Poperinge en lunchten we als God in (naja: niet in, maar wel op de grens van) Frankrijk, oftewel in Watou. ’t Hommelhof in Watou was een van de eerste restaurants met tal van creatieve recepten met bier op de kaart en waar bier-foodpairing centraal stond en staat. Chef Stefaan Couttenye gaf ons een warm welkom en toelichting op de gerechten: believe it or not, het was de allereerste keer dat ik kreeft at en ik had nooit durven dromen dat de combinatie met bier zo’n feest voor de zintuigen zou zijn.

Travel Diary West-Vlaanderen 2

Travel Diary West-Vlaanderen 13

Travel Diary West-Vlaanderen 3

Travel Diary West-Vlaanderen 4

Na de lunch was het tijd voor een traditioneel potje baanbollen, een soort combinatie van jeu de boules en bowlen, het schijnt dat vrouwen de mannen vaak verslaan met dit spel. Uhmm, waarschijnlijk ben ik de spreekwoordelijke uitzondering op die regel…!

Travel Diary West-Vlaanderen 5

Travel Diary West-Vlaanderen 9

Travel Diary West-Vlaanderen 6

Vervolgens was Ieper aan de beurt, waar ik vooral onder de indruk was van de prachtige stadspoort, waar nog dagelijks de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog worden herdacht. Indrukwekkend.

Travel Diary West-Vlaanderen 8

Travel Diary West-Vlaanderen 10

Maar uiteraard was het in Ieper ook weer tijd voor een bier-challenge en wel het herkennen van de befaamde Westvleteren Twaalf, meerdere malen verkozen tot het beste bier ter wereld. Jawel, ook als leek was dit een no-brainer, ik snap wel waarom dit goddelijke bruine vocht zo vaak bekroond is!

Save the best for last zeggen ze weleens en die dag was dat voor mij persoonlijk zeker waar, ’s avonds brachten we namelijk een bezoek aan de kleine Seizoensbrouwerij Vandewalle in Lo-Reninge. Een kleine familiebrouwerij aan huis, waar we een enthousiaste rondleiding kregen van brouwer Chris Vandewalle. Het intieme karakter van deze brouwerij en de passie voor het vak die Chris weet over te brengen zijn absoluut een bezoek waard. Met een kleine groep kun je terecht voor een rondleiding en na onze rondleiding was het tijd voor het matchen van de bieren bij kazen uit de streek, voor wie (net als ik) dacht dat kaas en wijn of port de ultieme combinatie zijn… Guess again! Bier is een stuk geraffineerder dan ik dacht, er zijn ontzettend veel smaakvarianten en een combinatie met de juiste kaas is serieus alsof er een engeltje over je tong piest! (Rare uitdrukking eigenlijk.)

Travel Diary West-Vlaanderen 11

En dan vergeet ik bijna the cherry on top: ons vervoer die dag! We werden namelijk rondgereden door Wout Caron van Rondje Westhoek in een oud VW-busje, de droom van elke moderne hippie (toch?). En dat in de schilderachtige setting van West-Vlaanderen, denk landelijke verlaten wegen en prachtige hopvelden klaar voor de oogst. Daardoor was het sprookje compleet die eerste dag. Het was alsof ik even terug in de tijd was.

Travel Diary West-Vlaanderen 1

© FARMBOY/JANOPDEKAMP

Ondanks het drukke programma en de vele eerste indrukken, was het serene van deze mooie omgeving goed voelbaar. Voor een visuele sfeerimpressie van deze eerste dag kun je via deze link een aftermovie terugkijken, gemaakt door FARMBOY.TV of, zoals wij ze die week liefkozend noemden, “Big Brother” 😉

In mijn volgende blog neem ik je mee naar Oost-Vlaanderen, Gent en Antwerpen!