Vanaf april gonst het door de straten van Nijmegen: ‘De Kaaij… Nog even en dan is de Kaaij er weer…’ Ik als Nijmegen-newbie kijk verdwaasd om me heen. Huh? De Kaaij? Heb ik iets gemist? Maar gelukkig ben ik nog op tijd. Waar drie fijne plekjes van Nijmegen bij elkaar komen – de Waal, de Ooijpolder en het Valkhofpark – ontstaat elke zomer vanuit het niets een nieuw fijn plekje: de Kaaij. Een cultureel terras waar eten, drinken, muziek, dans, kunst én theater samenkomen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Eropaf!

Hotspot De Kaaij Nijmegen 18

Ik fiets naar de plek where the magic happens en waar ik Sanne, een van de uitvinders van de Kaaij, ga ontmoeten. Ze blijkt de vrouw achter de bar te zijn met die toffe outfit: korte bloemetjesjurk, stoere cowboylaarzen en een wilde bos krullen. Sanne en Leon besloten vijf jaar geleden hun schip ‘Opoe Sientje’ op hun favoriete locatie in Nijmegen aan te leggen: het haventje onder de Waalbrug. Toen een mooi, maar wat troosteloos stekkie. Deze plek moest in het zonnetje worden gezet! Een paar stoelen en een huifkar als podium, check. Biertjes en een bellenblazer, check. Een kampvuur en een stel vrienden, check. Fenomenale avonden volgden. De Kaaij was geboren.

Hotspot De Kaaij Nijmegen 16

Hotspot De Kaaij Nijmegen 17

Hotspot De Kaaij Nijmegen 15

Hotspot De Kaaij Nijmegen 14

En nu? Nu is de Kaaij dé insider tip van Nijmegen. En nog steeds helemaal DIY: alles is self-made van restpartijen hout, omastoeltjes worden bij de kringloop weggetoverd (geen een stoeltje is hetzelfde!) en het eten is streekgebonden en van kleine lokale ondernemingen. Bijna drie maanden lang is de Kaaij geopend en zijn er optredens, theatervoorstellingen, kunstprojecten en workshops. Geluksmakelaars en vintagemarkten. Yogalessen en storytellers. Lichtkunstenaars en intuïtiegoeroes. En als je geluk hebt sta je midden in een bloemenregen vanaf de Waalbrug.

Hotspot De Kaaij Nijmegen 13

Hotspot De Kaaij Nijmegen 11

Hotspot De Kaaij Nijmegen 10

Hotspot De Kaaij Nijmegen 9

Hotspot De Kaaij Nijmegen 1

Hotspot De Kaaij Nijmegen 7

Intussen is ook Leon naar het schip gekomen. Hij gaat liggen in een hangmat, trekt een dekentje over zich heen en doet even een dutje. Het wordt weer een lange avond voor deze twee bewonderenswaardige kapiteins. En ik? Ik trommel mijn vrienden op en heb ook een lang avondje bij de Kaaij. Op een hangbankje in het zand met een fles wijn in de koeler tussen ons in. Fijne gesprekken voerend, terwijl de zon ondergaat en op de achtergrond een gitarist speelt. Oneindig lang dansend in een mensenmassa die helemaal los gaat bij een ska-band. Love it. Ik denk dat ik me volgend jaar al in maart verheug op de Kaaij…

Hotspot De Kaaij Nijmegen 12

Hotspot De Kaaij Nijmegen 2

Hotspot De Kaaij Nijmegen 5

Hotspot De Kaaij Nijmegen 3

Ik zou hier naar toe gaan voor: Voor wat niet? Lekker eten, wijntjes drinken op het strand, theatervoorstellingen, workshops en uit je bollie gaan bij bands.
Waar: Lindenberghaven, Nijmegen.
Leuk weetje: Elk weekend is er een evenement. Alternatief circus Cirque Pardi komt bijvoorbeeld in augustus naar de Kaaij met hun tentoonstelling ‘Borderland’, een experimentele voorstelling met licht, acrobaten en big ass slijptollen over de veelzijdige kanten van de mens.
Website: dekaaij.nl

Liefs!

Suus