Digital nomad zijn is hot.  We vertrekken massaal naar Azië om nieuwe culturen te ontdekken én zoveel mogelijk mensen vanachter de laptop te kunnen bedienen. Natuurlijk is het fantastisch dat wij vrijheid kunnen bereiken door te werken waar we willen en wanneer we willen.

Maar wist je dat online ondernemen slecht voor het milieu is? Sterker nog: online zijn is een van de vijanden van de aarde.

Digitale snelweg

Net zoals dat Nederland steeds meer verkeersdeelnemers kent en de files daardoor alsmaar toenemen, neemt ook de drukte op de digitale snelweg toe.

Meer dan 50% van de gehele wereld heeft toegang tot het internet. Nog lang geen 100% natuurlijk, maar als je dit uitdrukt in aantal mensen zijn dit er inmiddels toch al meer dan 4 miljard.

Toename van datacenters

De toenemende mate van het verkeer op de digitale snelweg zorgt er ook voor dat er noodzaak ontstaat voor het alsmaar bijbouwen van datacenters.

Datacenters zorgen wereldwijd voor een gigantische uitstoot van CO2. Hoe meer wij ons als online ondernemers en social mediagebruikers op het internet begeven, des te meer gevraagd wordt van bedrijven die moeten faciliteren in serverruimte. Datacenters zorgen sinds drie jaar voor dezelfde carbon footprint als de vliegtuigindustrie, and counting. 

Tenzij iets viral gaat. Dan is het nog erger. Het YouTube filmpje Gangnam Style bijvoorbeeld, is inmiddels meer dan 3 miljard keer bekeken. Al die views samen zorgen voor net zoveel CO2 uitstoot (ca. 318 miljoen kg) als wanneer 313.000 passagiers van Amsterdam naar Bangkok zouden vliegen. Shocking, right? 

Yep. Groene struggles all over the place, zelfs in de cloud.

Lees ook:

Duurzaam surfen

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om als internetgebruiker/online ondernemer bij te dragen aan een betere wereld. Hier zijn onze 7 tips!

  • Inkoppertje: gebruik groene stroom! En geloof niet elk bedrijf dat hiermee adverteert, maar zoek het echt goed uit. (Sidenote: hiermee voorkom je uiteraard niet het enorme grijze stroomverbruik van datacenters.)
  • Compenseer je CO2 verbruik met het (laten) planten van bomen. Eén van deze organisaties die dit voor je doet, is Trees for All. Zij creëren in verschillende delen van de wereld nieuwe natuur en zorgen voor werkgelegenheid voor de lokale bevolking.
  • Heb je een webshop? Zorg dan dat je inzicht krijgt in je eigen supply chain. Misschien kun je je transporten verduurzamen, zoals een kortere route of een andere vervoermiddel gebruiken.
  • Gebruik je verpakkingen? Check of ze op een duurzame manier geproduceerd en recyclebaar zijn.
  • Als je een website laat bouwen, doe dat dan bij een bedrijf dat deze CO2 uitstoot compenseert door bijvoorbeeld bij te dragen aan herbebossing, zoals CRCL Media.
  • Voeg jij facturen en orderbevestigingen toe aan je verkochte producten? Maak dan gebruik van gerecycled papier of papier met een FSC keurmerk, zoals BioTop papier. Veel papierleveranciers zetten zich meer en meer in voor papier dat zo duurzaam mogelijk verkregen wordt.
  • Houd een social media detox! Hoe? Lees 3 tips om van je smartphoneverslaving af te komen en Telefoondetox. Pak dan eens, in plaats van je telefoon, dat ene (tweedehands) boek dat je al heel lang wilde lezen. Beter voor iedereen!
Op een mooiere wereld!

Liefs, Adem en Suus

Lees ook: Verbeter de wereld: wat we wél kunnen doen

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.
(Of niet ;-))